5123280173

Aflat la mănăstirea Putna, la una dintre slujbele din acest lăcaș de legendă pentru poporul român, PS Ambrozie, episcop de Giurgiu a declarat, chiar de sărbătoarea de Sfânta Maria Mare că nu este de acord cu construcția unei moschee de mari dimensiuni în România.

Episcopul de Giurgiu, P.S. AMBROZIE,  după ce  a oficiat Liturghia, a spus că  „nu se poate construi moschee în ţara voievozilor” şi că atunci când duc povara neamului pe umeri pe unii îi lasă genunchii” făcând probabil aluzie la recenta intervenție la genunchiul premierului, adăugând: „Bine ar fi să nu ne lase mintea”!

De precizat că la slujbă au asistat mii de persoane la Liturghia oficiată de PS Ambrozie, episcopul de Giurgiu, împreună cu mai mulţi episcopi din Ucraina şi Republica Moldova, dar şi cu un sobor de peste 50 de preoţi. În cuvântul său, PS Ambrozie a criticat aprobarea construirii unei mari moschei în Bucureşti, dar şi prevederi din legea 217/2015, privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid.

„E o mare povară să duci neamul pe umerii tăi, spunea părintele Iustin Pârvu. Pe unii îi lasă genunchii”, a spus PS Ambrozie, care a adăugat că unii s-au operat la genunchi.”Bine ar fi să nu ne lase mintea, cugetul nostru românesc. Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor”, a continuat el.

El a mai arătat că există déjà două moschee în România: una  în Parcul Carol, din Capitală  și încă una la Constanţa…

Totodată, P.S.  AMBROZIE a spus că „nu se poate să se scoată legi noaptea împotriva propriului popor”.

 „Nu se poate să condamni intelectualitatea românească care a pătimit atât de mult şi despre care Petre Ţuţea spunea că nu poate descrie atrocităţile petrecute în temniţele şi închisorile româneşti pentru reeducare. (…) Nu putem să repetăm istoria pentru nişte epigoni”, a mai spus PS Ambrozie. Ierarhul s-a întrebat și  cine condamnă astăzi Gulagul, deportările de orice fel, cele din îndepărtata Siberie, „unde copiii se jucau cu craniile părinţilor morţi”, sau deportările din Bărăgan.

La slujba oficiată la Mănăstirea Putna au participat şi comisarul european Corina Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorii PSD de Suceava Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, dar şi secretarul general al PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur şi vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Bălan.

Încă din 2005, Patriarhia Română a fost informată de către autorităţi în legătură cu construirea, în România, a unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană. Patriarhia Română a spus, încă de atunci, că nu are nimic împotrivă pentru construirea lăcaşului de cult, dar că trebuie respectat principiul reciprocităţii, respectiv să primească un teren în Istanbul, în condiţii similare… (JURNAL)