Conform  sintagmei “cine se frige cu ciorbă suflă şi-n iaurt”  gestionarii sistemului de învăţământ vor să facă pe dracu în patru pentru a evita comentariile pe seama corectitudinii celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat de anul acesta. În acest scop s-a înfiinţat chiar şi o linie fierbinte la care se pot semnala toate neregulile semnalate.

După rezultatul catastrofal la sesiunea de vară a bacalaureatului, elevii ce n-au obţinut note de trecere, din întreaga ţară, respectiv cei din Giurgiu,  au  început luni, 22 august, proba orală la limba română. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, frizând ridicolul, avertiza cu câteva zile înainte de prima zi de examen, că numai elevii care au învăţat vor trece de acest examen(?). Participanţii la examen au fost anunţaţi totodată că nivelul de exigenţă va fi exact acelaşi ca în prima sesiune, aşteptându-se ca organizarea  să fie chiar mai bună. Ministrul mai afirma că ar fi o greşeală să scădem standardele şi să se facă un pas înapoi “după ce am arătat României că se poate să fii corect şi cinstit“, recomandând ca această sesiune să fie organizată “preponderent” în sălile dotate cu sistem de supraveghere, deşi nu există o corelare directă între prezenţa camerelor web şi numărul candidaţilor care nu au reuşit la examen. După ce au fost evaluaţi la limba română, la limba maternă, la o limbă străină şi  la competenţele digitale obţinute în timpul studiilor, la sfârşitul lunii august elevii vor da probele scrise. La bacalaureatul din toamnă au fost înscrişi 106.854 candidaţi înainte de sesiunea de corigenţe din august. Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia cetăţenilor chiar şi o linie gratuită Tel Verde 080080110, la care se pot semnala  neregulile constatate în derularea probelor. Linia de telefon va fi disponibilă zilnic, pe toata durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00, începând cu data de 22 august. Calendarul examenelor rămase la  momentul de faţă  este următorul:  29 august 2011 – Limba şi literatura română – probă scrisă; 30 august 2011 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă; 31 august 2011- Proba obligatorie a profilului – probă scrisă; 2 septembrie 2011 – Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă; 4 septembrie 2011 – Afişarea rezultatelor (până la orele 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00); 5-6 septembrie 2011 – Rezolvarea contestaţiilor; 7 septembrie 2011 – Afişarea rezultatelor finale.

Profesorii supraveghetori primesc mai puţin decât primeşte la capul rândului un lucrător cu ziua de la ţară

Din păcate, eminenţele cenuşii ale ministerului n-au făcut însă nimic legat de tentaţia profesorilor de a-i ajuta pe elevi  în schimbul unor foloase materiale, făcându-se că nu înţeleg de ce „recunoştinţa” în bani a unui elev este cu mult mai atractivă decât suma derizorie primită de la stat de către un dascăl pentru participarea la Bac. Aşa se face că toate cadrele didactice care supraveghează probele de examen primesc 25 de lei/ zi, profesorii evaluatori câte 3-3,5 lei pentru fiecare lucrare corectată, iar în cazul evaluărilor orale primesc între 2 şi 3 lei pentru fiecare candidat. Adică mai puţin decât câştigă un ţăran pe-o zi de muncă la capul rândului. (montatul unei lustre de către un electrician, operaţie ce durează circa o jumătate de oră este plătită la negru cu circa 50 de lei!) Preşedinţii de comisii primesc la rândul lor suma de 400 de lei (pentru 450 de candidaţi) şi 425 de lei dacă numărul de candidaţi depăşeşte 450. Vicepreşedintele, secretarul şi membrul de comisie primesc şi ei câte 275 de lei, în timp ce preşedintele comisiei de contestaţii primeşte 350 de lei, iar membrii acesteia câte 270 de lei.

Cel puţin 5 motive pentru care poţi fi eliminat de la Bac

Intrarea în sală cu telefonul mobil, folosirea unui pix cu pastă de altă culoare decât albastru, tăierea cu mai multe dungi a cuvintelor greşite şi alte semne aparte pot duce la pierderea examenului de bacalaureat. Pentru a nu rata şansa de a lua Bac-ul la sesiunea din toamnă, respectaţi următoarele reguli:

1 Majoritatea celor eliminaţi la prima sesiune au fost prinşi copiind. Aceştia nu numai că nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacului, dar nici nu li se recunosc notele de la probele deja promovate.

2 Intrarea în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, aparatură de calcul sau de comunicare, se sancţionează cu eliminarea din sală, indiferent dacă materialele au fost folosite sau nu.

3 Alt motiv pentru care unui candidat i se poate cere să părăsească sala este comportamentul din timpul examenului, inclusiv vorbitul cu colegii.

4 Atenţie la aşa numitele „semne pentru corectori” pe care le puteţi face involuntar. Conform metodologiei de examen, scrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea ei.

(Puteţi scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosiţi numai creion negru. Folosirea altei culori poate fi considerată semn distinctiv. Când greşiţi, tăiaţi fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Mai multe linii pot fi considerate un semn făcut unui profesor pentru a te ajuta la corectură.

5 Anularea unei lucrări se poate face după încheierea examenului şi în situaţia în care corectorii găsesc răspunsuri identice la mai mulţi candidaţi

HARTA ratei de promovare a examenului de bacalaureat plasează judeţul Giurgiu pe ultimul loc din ţară

Mai puţin de unul din doi elevi au promovat examenul de bacalaureat din acest an, a anunţat Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Mai exact,  44,47% din elevi au luat examenul de bacalaureat, la sesiunea din vară,   înregistrându-se cel mai mare număr de candidaţi respinşi din ultimele două decenii (un număr de 661 de elevi au fost eliminaţi de la toate probele scrise, în cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011). Aceştia au fost daţi afară din examene ori pentru fraudă,  ori pentru tentativă de frauda, ori pentru că ar fi încercat să copieze, numărul lor fiind dublu faţă de sesiunea de anul trecut. În timp ce judeţul Suceava, a obţinut rezultatele cele mai bune din ţară (au promovat  65,03% din elevii acestui judeţ), la polul opus, cea mai scăzuta rată de promovabilitate a fost la Giurgiu. Şi nu miră pe nimeni din cei care cunosc incompetenţa profesională a celor doi inspectori şefi din cadrul Inspectoratului Şcolar judeţean Giurgiu. Conform datelor, au picat circa 80% din elevii acestui judeţ. Chiar şi în Bucureşti, rata de promovare a examenului a fost de doar 40%. Asta înseamnă că promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 67,4%, cea mai slabă din ultimul deceniu. Din anul 2000, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat nu a coborât la nivel naţional sub pragul de 75%. Rezultatele din acest an s-au datorat şi faptului că supravegherea a fost mult mai strictă decât în anii anteriori. Dacă până acum copiuţele ar fi putut rezolva lipsa de informaţii a elevilor care participau la examenul de bacalaureat, în 2011 elevii nu au mai beneficiat de un astfel de „ajutor”.

Elevii giurgiuveni n-au renunţat la obiceiurile proaste

La Giurgiu  a doua sesiune a Bacalaureatului 2011, a debutat cu probele de competenţe. Numărul total al celor înscrişi pentru această sesiune este de 1006 persoane, majoritatea fiind candidaţi care au picat la sesiunea din vară. La prima probă, cea de limba română, au fost înscrişi 77 de candidaţi, la această probă fiind înregistrat şi primul eliminat, la Centrul de Examen „Miron Nicolescu” din Giurgiu, ne-a a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu, Georgeta Stănescu.

La proba de limbă modernă, cei mai mulţi candidaţi au fost la limba engleză, (71 de „restanţieri”), în timp ce la limba franceză au fost înscrişi doar opt candidaţi. Recordul de candidaţi a fost înregistrat însă  la probele de competenţe digitale, unde au fost înscrişi 80 de absolvenţi de liceu.

Aşa cum promisese ministrul Funeriu, măsurile de siguranţă luate la această a doua sesiune, sunt la fel de draconice ca şi la prima sesiune de examen din luna iulie. Camerele video, dar şi profesorii supraveghetori sunt cele două “măsuri extreme” luate împotriva eventualelor tentative de copiere. Mulţi sunt oarecum sceptici în ceea ce priveşte “vigilenţa” supraveghetorilor, în contextul în care aşa cum notam anterior, profesorii vor primi doar 25 de lei pentru o zi întreagă! Nici subiectele nu au fost “uitate” în discuţiile pe forumuri. Astfel, mai mulţi pretendenţi la titlul de “bacalaureat”, în sesiunea din toamnă îşi exprimau speranţa că subiectele nu vor mai fi la fel de grele ca cele din luna iulie.

Georgeta Stănescu ne declara în acest sens: ”Nu putem spune cum vor fi subiectele din această a doua sesiune, Aceste subiecte sunt în faza de propunere, sunt mai multe variante, din care va fi extrasă una singură, în ziua examenului”.

Probele scrise debutează în ziua de 29 august, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 7 septembrie.

material realizat de Florian T. şi Oana Călin