Nu cu mult timp în urmă scriam despre lipsa de poftă de muncă al celor care solicită hrană din partea Cantinei de Ajutor Social aflată în subordinea Direcţiei de Ajutor Social (DAS) şi respectiv a Primăriei Giurgiu. Recent primarul Municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a exemplificat acest lucru vorbind despre faptul că din cele 18 cereri pentru ajutor în hrană venite în ultima perioadă din partea unor persoane apte a presta muncă în folosul comunităţii în schimbul mesei de la cantină în final s-au mai prezentat doar doi la treabă! Au muncit o zi şi nu au mai venit deloc. Eu am răbdare, dacă o persoană face patru-cinci zile de muncă primeşte o porţie, adică masa pe o lună, e normal. Altă persoană a muncit o zi în Parcul Alei să strângă frunze, nu e o muncă istovitoare şi apoi a făcut cerere să o mut într-o locaţie mai aproape de casă că îi este mai uşor. În aceste condiţii nu se poate spune că este rea intenţie din partea primarului când a condiţionat primirea mesei la cantină de munca în folosul comunităţii, conform legii’, a mai declarat primarul municipiului, Nicolae Barbu.
Edilul a mai precizat că administraţia locală sprijină în permanenţă cazurile sociale din Municipiu şi de la începutul acestui an şi până acum au fost acordate ajutoare financiare către pensionari sau ONG-uri care gestionează problema copiilor cu diverse afecţiuni, în cuantum de aproximativ 400.000 lei, la care se adaugă ajutoarele date prin Direcţia de Învăţământ Cultură Culte în sumă totală de aproximativ 800.000 de lei.
Întrebaţă cine solicită cel mai frecvent astfel de ajutoare, directoarea DAS, Viorica Bănescu ne-a spus: Cele mai multe referate pentru acordarea de ajutoare sociale sunt de la persoane cu probleme medicale sau boli incurabile. Directoarea DASS a precizat totodată mfaptul că în prezent sunt 250 de persoane care au solicitat masă la Cantina de Ajutor Social, precizând că în ceea ce priveşte prestarea orelor de muncă nu sunt chemaţi pensionarii, copiii sau cei bolnavi… La rândul său, în intervenţia sa, primarul Nicolae Barbu a dorit să sublinieze: Nu mai doresc să tot fiu acuzat că sunt dezinteresat sau că sunt insensibil la problemele cetăţenilor, dar nici nu putem oferi ajutor fără să avem şi o minimă de susţinere din partea celuilalt, adică a celui care solicită ajutorul…
(Florian Tincu)