presa-de-azi-8-octombrie

 

După cum se știe vicepremierul Liviu Dragnea a fost ales cu o săptămână în urmă președinte interimar al PSD. Așa cum presa nota, proaspătul ales declara, imediat după ședința Comitetului Executiv Național, că a primit votul de încredere al colegilor pentru a forma o echipă care să pregătească un plan concret de acțiuni în teritoriu și în Parlament, un program politic pe termen lung care să ajute la dezvoltarea României, zicea el. Păi care termen lung că alegerile bat la ușă. Să fie Dragnea atât de sigur că PSD va câștiga alegerile generale? Știe el ceva ce nu știm noi? …și nici DNA-ul? 

Evident că atât jurnaliștii cât și adversarii politici i-au imputat noului ales că este dalmațian, și că această numire vine după ce nu demult conducerea PSD făcea o declarație politică prin care scotea în afara Biroului Politic Permanent , a conducerii Partidului pe toți aceia care vor suferi condamnări penale. Conform acestei declarații mulți credeau că Rovana Plumb, contracandidata lui Liviu Dragnea   va fi aleasă la conducerea partidului.

Ce nu se știe însă este faptul că social democrații consideră în continuare că Liviu Dragnea este nevinovat și că de fapt el este o victimă a  unei condamnări politice.

Mai știm că la scurt timp după condamnarea sa, Comitetul Executiv al PSD a decis ca Dragnea sa fie în continuare coordonatorul politic al PSD, funcție care nu există însă în statutul partidului (!?) fapt constat, într-o declarație din 15 iulie, de chiar liderul grupului parlamentar PSD din Senat, Ilie Sârbu. Și ce dacă! Surse din interiorul partidului mai spun că după episodul Victor Ponta (pe care baronii locali nu-l vor ierta niciodată că a permis ca DNA-ul să facă din ei carne de tun), social democrații își doresc acum o mână forte la conducerea partidului, cu sânge în instalații, așa cum deseori au descris aceștia un lider adevărat. Iată de ce Rovana Plumb a fost doar un argument pentru proba exercițiului de democrație pe care l-au manifestat recent , social democrații, Liviu Dragnea fiind ales fără ezitare de greii partidului. După majoritatea membrilor de partid din PSD, noul lor lider este considerat un martir…fiind cel care și-a riscat libertatea în folosul partidului pe care-l slujește. Dragnea , mai spun social democrații, nu a fost condamnat pentru fapte de corupție, ci pentru un lucru pe care spun ei, îl fac  ( cu discreție sau nu), toți politicienii pe timp de campanie electorală: ”îndemnul la vot al electoratului”!

Presa este însă de cu totul altă părere. În iunie 2011,  ziarul Adevărul publica o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finanțate din bani europeni în județul de origini al lui Dragnea: Teleorman. Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevărul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese și de folosirea unor criterii de calificare restrictive, în momentul în care s-a ales firma care să se ocupe de reabilitarea celor două drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanți cu prețuri mai mici și ar fi favorizat două firme, care i-ar aparține prin interpuși chiar lui Dragnea! Probabil că dacă se va dori într-o zi se va afla mai mult despre toate cele de mai sus… 

Numirea lui Dragnea la conducerea PSD evident că  i-a bucurat pe fanii lui Nicolae Bădălău, liderul social democraților giurgiuveni, fiind considerat de mai multă vreme o umbră a vicepremierului. Iată de ce speculând acest amănunt au fost voci care au spus că:  ”Cine seamănă  se adună!” Asta pentru că  în timp ce Liviu Dragnea este condamnat, Niculae Bădălău este la rândul său urmărit penal.

Desigur nu același argument i-a determinat pe  membrii PSD Giurgiu , cu câteva zile înainte de alegerile din Partid , să semneze o Rezoluție de susținere a candidaturii lui Liviu Dragnea la preşedinţia interimară a Partidului, considerându-l ca fiind:  leaderul și coordonatorul de care avem nevoie(…) garantul  pentru performanţa, unitatea şi  forţa Partidului Social Democrat! Salvatore de la Patria! Așa e dragi  tovarăși!  Pe 7 iulie 2015 s-au împlinit 7 ani de când  Liviu Dragnea a fost numit tătucul filialei Giurgiu a PSD. Asta tot conform unei  sintagme : La vremuri noi tot NOI!  

Ca unul dintre cei mai vechi ( nu învechiți!) oameni de presă din județ, observator al tuturor transformărilor din PSD Giurgiu, vă declar sincer că tare mi s-a făcut  dor de un Marin Cristea. De un lider social democrat adevărat care să nu declare una și să facă alta! Care să respecte Legea, nu s-o sfideze. Un lider care să-și respecte concetățenii și nicidecum să îi mintă, să îi ignore  și să-i amăgească. În concluzie, iată de ce a fost ales, Liviu Dragnea președinte interimar al  PSD…

(Florian TINCU)