Aproape oriunde m-aş duce, în orice instituţie aş intra, la rând la varză sau în antecamera unui director, mă surprinde la oameni, de fiecare dată: “dependenţa faţă de can-can”, de bârfa cotidiană. Evident că în cazul meu, ca jurnalist nu sunt întrebat ce părere am despre silicoanele Biancăi Drăguşanu, ci mai întotdeauna ce se mai coace în bucătăria de casă a politicii locale. Zi de zi, de cele mai multe ori fără voia mea, mă transform, ad-hoc într-un Moromete, într-o mama Omida care e musai să le ştie pe toate, altfel sunt admonestat colocvial: “Cum domnu’ jurnalist, tocmai dumneata nu ştiai?!” Pentru a nu mai fi acostat pe stradă atunci când fug să iau o legătură de pătrunjel pentru ciorbă vă ofer la pachet can-canurile ce ne-au ocupat toată această săptămână. Unul dintre ele este că independentul Cosmin Georgescu, probabil îngrozit de intrigile ce se ţeseau în jurul său, în bătălia dintre cele două tabere, PP-DD pe de-o parte şi USL pe de altă parte, el fiind obligat să decidă de fiecare dată de partea cui să se poziţioneze, şi-a luat lumea în cap şi a demisionat din Consiliul local, lăsând Primăria

într-o mare dilemă, pe seama căreia se pot face zeci de speculaţii. Un alt zvon ce aşteaptă să fie confirmat este acela că persoane grele din instituţii importante de pe plan local ar putea fi declarate incompatibile cu funcţiile pe care le ocupă. Se vehiculează numele vicepreşedintelui Consiliului judeţean Cristian Marciu şi al colegei sale de partid Aurelia Dobre. Dar Agenţia Naţională de Integritate pare să mai pregătească şi alte surprize. O altă ştire care a căzut ca un semn că există un Dumnezeu (sau un agent FBI), care le vede şi le judecă pe toate, mai devreme sau mai târziu , este aceea că mult mediatizatul caz al morţii baschetbalistului american, va fi rejudecat la tribunalul Giurgiu. O veste deloc confortabilă pentru cei din clanul “Butoane”, bănuiţi că l-au lovit pe Chauncey Hardy, alături de Ionuţ Tănăsoaia (Gipsy Gypsanu), cazul putând redeclanşa  vânătoarea de vrăjitoare. Un alt can-can ce    planează deasupra stării încordate din politica giurgiuveană este acela că directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite ar putea fi schimbat. Surpriza nu o constituie această ştire, ci persoana ce ar fi desemnată să-i ia locul, în spatele căreia se ascunde un fost candidat, în competiţia greilor, la alegerile pentru Consiliul judeţean. Vom vedea, dacă totul rămâne doar la stadiul de intenţie sau zvonul se va concretiza în scurt timp. O glumă proastă pare ştirea conform căreia Marin Anton îi este consilier personal lui Lucian Iliescu la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, acolo unde acesta tocmai a fost numit ministru secretar de stat. Deşi tot mai multă lume este de părere că Lucian Iliescu a pierdut Primăria municipiului din cauza gestului său de a-l numi pe Anton ca vicepreşedinte al PNL Giurgiu, liderul PNL se încăpăţânează să-l ia cu el peste tot, pe acest personaj malefic ce provoacă doar greaţă. Demersul liderului liberalilor giurgiuveni întăreşte celor mai mulţi dintre noi încă o dată versiunea că la alegerile parlamentare din toamnă Băsescu unelteşte o alianţă PDL- PNL, dar cu un Crin Antonescu înlăturat şi înlocuit cu un Tăriceanu cooperant  şi antisocial democrat. O alianţă la care ar putea să adere şi Partidul lui Dan Diaconescu, mai mult pentru a da culoare, dar şi pentru popularitatea de care se bucură OTV-ul, contrapondere la presiunea Antenelor lui Dan Voiculescu a cărui soartă preşedintele ar dori să o tranşeze până la data alegerilor din toamnă.

Can-canul care însă va rămâne multă vreme în gâtul giurgiuvenilor este acela că Apa service a început „Marea debranşare”. Aşa că dacă faceţi parte dintr-o asociaţie de locatari cu rău-platnici n-aveţi decât să umpleţi bidoanele, căci adio uşurare la budă, adio duş cu apă caldă. Se pare că, mai nou, „giurgiuveanul de bloc” a ajuns la originala concluzie că, decât să plătească factura şi să bea apă chioară, mai bine n-o plăteşte, dar de aceiaşi bani bea bere! Este adevărat că doar câteva, zile, dar orişicât, e altceva! Iată cel mai bun pretext pentru personajul meu anecdotic, nea Stelică instalatorul, să-i spună precipitat, nevesti-sii: „- Auzi Geto, dă fuga să umpli sifoanele şi nu uita la întoarcere să iei vreo 5-6 kile de vin că au anunţat ăştia că ne debranşează . O să fie sete mare , fato, îţi spun io!”

Florian TINCU