
Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis au făcut, joi, un prim pas neașteptat spre o dezghețare a relațiilor între cele două Palate.
Șeful statului era așteptat să anunțe de la Paltul Cotroceni dacă s-a bătut palma pentru o coabitare.
Klaus Iohannis i-a cerut în mod repetat Vioricăi Dăncilă să demisioneze din funcție și a acuzat guvernul pe care-l conduce că ar pregăti legi cu dedicație pentru infractori și că guvernarea PSD a eșuat și este incompetentă.
Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns de faptul că în ciuda dorinței sale de avea o relație de colaborare instituțională cu șeful statului, de la Palatul Cotroceni se pun doar piedici Executivului și l-a acuzat pe șeful statului de acțiuni antidemocratice: că folosește evenimente social-politice pentru a forța schimbarea Guvernului rezultat din voința românilor la alegerile parlamentare din 2016.
După ce premierul Viorica Dăncilă a preluat interimar șefia PSD și fostul lider social-democrat Liviu Dragnea a intrat la închisoare, președintele Klaus Iohannis i-a adresat premierului o invitație la negocieri la Palatul Cotroceni pe tema referendumului și a „situației guvernării”.
Invitația a fost acceptată de prim-ministru. Surse politice au relatat că Iohannis și Dăncilă au dorit să negocieze o soluție de compromis.
După întâlnirea de joi dimineață, de aproximativ o jumătate de oră, de la Cotroceni, Dăncilă a făcut o serie de propuneri :
- că rămâne ca premier
- că va sustine o lege pentru punerea în aplicare a vointei cetatenilor la referendum .
- că schimbarea miniștrilor de la Interne si Externe nu se poate face decât în urma unei analize (dupa ce Iohannis a cerut demiterea imediată a celor doi)
Rămâne însă problema miniștrilor déjà propuși. Dăncila a spus ca a discutat cu Iohannis despre fiecare candidat în parte și și-a exprimat speranta că Iohannis îsi va anunța decizia în cel mai scurt timp.
Imediat după declaratia lui Dăncila, șeful statului a anuntat ca va face o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.
Rămâne de văzut dacă Iohannis va oficializa ”coabitarea” prin semnarea unor decrete de numire în funcție a unor miniștri propuși.
Reamintim că premierul Dăncilă i-a trimis șefului statului propuneri de numire în funcție a 4 miniștri: Titus Corlățean (vicepremier pe relații strategice), Ana Birchall (Justiție), Fonduri europene (Roxana Mînzatu) și Natalia Intotero (Ministerul Românii de pretutindeni).
Vom vedea și dacă cetățenii vor agrea însă această coabitare ce s-ar putea profila între cele două Palate și cât de benefică ar putea fi ea pentru România.
(Jurnal)