Cazul fotbalistului camerunez de la Dinamo, Patrick Ekeng, care, în seara zilei de 6 mai, în timpul meciului Dinamo – Viitorul, s-a prăbușit inexplicabil la mijlocul terenului și a decedat, a scos la iveală o serie de carențe din sistemul de sănătate românesc.
Însuși Raed Afarat a afirmat că s-au găsit nereguli ”serioase” în urma controlului efectuat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (D.S.U.) și că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.
Pentru a afla dacă ambulanțele din județul Giurgiu ar putea face față unei astfel de situații, adică dacă sunt dotate cu toate aparatele necesare manevrelor de resuscitare, în cazul în care o persoană ar avea nevoie de acestea, în regim de urgență, ne-am adresat asistentului medical șef al Serviciului Județean de Ambulanță (S.J.A.) Giurgiu, Rodica Cărăbaș. Șefa SJA ne-a asigurat că toate ambulanțele din județul Giurgiu sunt în acest moment dotate cu întreaga aparatură necesară resuscitării cardio-pulmonare, inclusiv cu defribilator.
Echipa de fotbal Astra Giurgiu are încheiat un contract cu S.J.A. Giurgiu, prin care la fiecare meci jucat de echipa giurgiuveană acasă, sunt trimise 2 ambulanțe echipate complet (de tip C2), cu 2 medici, pentru a asigura asistență medicală atât pentru jucători, cât și pentru spectator – ne-a mai precizat Rodica Cărăbaș.
(Teodora Nicolau)