mosii_de_vara_bun

În majoritatea zonelor ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale de pământ împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor, iar în duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru cei vii,  cu orez cu lapte și pâsat, cireșe și alte fructe de sezon. 

Vasele din lut , vedetele sărbătorii Rusaliilor. Ortodocşii sărbătoresc duminică, 31 mai și respectiv, luni, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii , sărbători religioase. Celebrate la 50 de zile după Paşte, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea, reprezintă unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, este numită în popor şi Duminica Mare. Aceasta este sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment foarte important din viaţa Bisericii.

Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

La Giurgiu, cu ocazia acestei sărbători, comercianții de vase nu au întârziat să își etaleze încă de acum o săptămână în urmă produsele pe tarabele din Piața Centrală.

Castroane, căni, farfurii, castroane, tradiționalele străchini cu linguri de lemn sau căni din lut, alături de tot felul de pahare și chiar  ligheane din plastic, email, porţelan sau inox, toate acestea pot fi găsite în aceste zile, din abundență, în Piața Centrală a municipiului. Prețurile, după cum ne declarau chiar vânzătorii acestor obiecte,  sunt asemănătoare cu cel  de anul trecut. Giurgiuvenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că vor cumpăra și vor pregăti, și anul acesta, toate cele necesare, de la vase cu orez cu lapte sau tradiționalul  pâsat, la fructe și flori, pentru a cinsti cum se cuvine sărbătoarea Rusaliilor.                         (Teodora Nicolau)