Duminică, 28 Februarie, este Ziua Protecției Civile din România

0
200

28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlașca” al Judeţului Giurgiu – îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare: pe 28 FebruarieZiua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie –  Ziua Pompierilor din România.

Este singura instituție cu dublă aniversare, iar particularitatea a apărut în urmă cu 17 ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin fuzionarea Grupului de Pompieri „Vlașca” al județului Giurgiu cu Inspectoratul Județean de Protecție Civilă.

Duminică, 28 februarie, se împlinesc 88 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România. Este data la care, în anul 1933, prin Decret Regal, a fost aprobat “Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

De-a lungul timpului, conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană”, în 1952, apoi la „apărare civilă”, în 1978 şi la „protecţie civilă”, în 1994.

Numită şi ARMA VIEŢII, sub motto-ul “Cu viaţa mea apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale ce cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență şi se referă la:

  • identificarea riscurilor existente în diferite zone;

  • informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare;

  • organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă;

  • alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului;

  • înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor;

  • asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.

Deviza “Cu viaţa mea apăr viaţa” a rămas înscrisă în tradiţia armei și a fost onorată, pe parcursul celor 88 de ani de existenţă, prin misiunile dificile menite să asigure, în mod unitar şi profesionist, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă.

La mulți ani tuturor pompierilor și celor care activează în structurile de protecție civilă!

(Compartimentul Informare și Relații Publice)