Duminică 4 și luni 5 iunie se sărbătoresc RUSALIILE! Ce nu este bine să faci în aceste zile…!

0
984

Duminică, 4 și luni 5 iunie,  2023, sunt Rusaliile, sărbătoare mare pentru ortodocși și greco-catolici,  două zile libere, legal.

Rusaliile este sărbătoarea care amintește că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită în calendarul creştin ortodox la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.

Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de regiunea țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în timp ce  în  Muntenia ( inclusiv la noi, la Giurgiu), ca și în  Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile,  în timp ce în Banat ține 8 zile.

Tradiții și obiceiuri …

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”!

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către ”iele” neiertătoare.

Ce nu este bine să facem de Rusalii?

 Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

 În zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele, iar  oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii…

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia,dar și la noi în zona Vlașca, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc.

(Jurnal)