sfantul-andreiCreștinismul românilor este de sorginte apostolica iar aceasta i se datorează Sfântului Apostol Andrei, cel care i-a creștinat pe locuitorii ținuturilor danubiano-pontice, fiind considerat și ocrotitorul României. Astfel, ziua de 30 noiembrie reprezinta pentru noi mai mult decât o mare sărbătoare a Ortodoxiei. Fiind premergătoare Zilei Naționale, Sfântul Andrei unește spiritual sărbătoarea Bisericii Ortodoxe Române cu sărbătoarea României.

Cărțile Sfinte spun că Sf. Apostol Andrei a fost frate cu Sf. Apostol Petru, că erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret din provincia Galileea, în nordul Țării Sfinte și că erau erau pescari, asemenea tatălui lor, pe nume Iona.

Conform Evangheliei Sf. Apostol Ioan, Sf. Andrei ar fi fost mai intai ucenic al Proroocului Ioan Botezatorul, care l-ar fi indrumat sa-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Spunându-i că l-a găsit pe Mesia, Andrei l-a dus și pe fratele său, Petru, la Hristos Domnul. A fost numit cel întâi chemat și se spune că a primit puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor. După învierea  Mantuitorului și Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim pentru a începe formarea Bisericii, iar la Sinodul Apostolic, care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr, s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide încotro va merge fiecare. Sfântului Apostol Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). La început Sf. Andrei l-a însoțit pe fratele său, Sf. Apostol Petru, prin Asia Mica, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit o buna vreme. Și-a continuat apoi drumul pana în sudul Rusiei, de unde s-a întors în Grecia pentru a consolida comunitățile creștine înființate de Sf. Apostol Pavel, ajungand până în Peloponezul grecesc. Acolo, în orașul Patras, a fost martirizat, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, cunoscută sub denumirea de „Crucea Sfântului Andrei’.

N.Red. Dintr-o regretabilă eroare, sărbătoarea a fost  prost redactată  calendaristic , apărând  duminica și nu luni, așa cum s-ar fi cuvenit. Ne cerem cuvenitele scuze !)

(Jurnal)