„Au crescut cazurile de viroze respiratorii și la Covid” – ne preciza directorul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU.
Era de așteptat în această perioadă, în luna septembrie… De regulă așa se întâmplă după vacanțe…Gripele au mai scăzut, dar virozele respiratorii, în ultima săptămână au fost confirmate nu mai puțin de 890 de cazuri, cazurile de Covid – 17, toate astea dintr-un număr de prezentări ale cetățenilor de 1140. Asta înseamnă o creștere semnificativă față de săptămâna trecută.
Deși este o creștere a cazuriilor, firească – așa cum vă spuneam – pentru această lună, la COVID a crescut mai mult decât normal. Cu toate acestea nu sunt mulți internați, asta înseamnă că nu sunt cazuri grave…Cel puțin, pe COVID nu am internat niciunul. Din 17 cazuri 10 au fost adulți, iar 7 pe secția de pediatrie, copii.
Copiii sunt mai vulnerabili căci au început școala și ne așteptam la lucrul acesta, căci sunt mai greu de controlat în colectivitate…
Întrebat despre creșterile la cazurile de enterocolită, directorul SAJ ne-a precizat:
Nu am o statistică în aceată privință însă este o perioadă în care se mănâncă multe legume crude, neprocesate, lucru ce influențează cumva digestia.
Am dorit să aflăm o părere personală legată de îngrijorarea medicilor chirurgi din spital ce au constatat în ultima perioadă cazuri tot mai frecvente de litiaze biliare, la tineri cu vârste foarte fragede, de 16 ani și chiar de 8 ani!
Din dialogul avut cu acei câțiva medici ai spitalului, aceștia ne spuneau că alimentația este foarte importantă și din păcate copiii sunt tributari consumului de tip fast food ce poate genera astfel de probleme în organism.
Ei mai spuneau că din nefericire litiazele, în general, se rezolvă prin intervenții chirurgicale. În acest sens directorul Chivu ne spunea:
Știu totuși că sunt și tratamente care dizolvă aceste pietre ce obturează căile urinare, dar să ne gândim totuși că ar trebui să vorbim cu furnizorul de apă pentru a vedea ce concentrație de calciu există în apa pe care o bem.
Câte grade germanice ar avea ea. Și poate în aceste condiții există posibilitatea de a fi tratată, pentru a nu mai crea probleme. O apă mai decalcifiată, i-am spune…Eu ca giurgiuvean știu că noi avem o apă destul de dură…
După ultimele statistici erau 17 grade germanice, dar cel mai bine poate răspunde la acest lucru furnizorul de apă al municipiului – a mai precizat directorul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU.
(Jurnal)