Acasă Actualitate Dr. Mădălina Mina vă spune: Care sunt la această oră problemele de sănătate ale giurgiuvenilor

Dr. Mădălina Mina vă spune: Care sunt la această oră problemele de sănătate ale giurgiuvenilor

1

 doctor-mina-1024x768

 Anul acesta, în plin sezon de iarnă, spre deosebire de alti ani, numărul infecțiilor respiratorii a fost mai redus (1-2 cazuri/zi), probabil și datorită vacanței prelungite de care au beneficiat elevii și care a redus riscul de răspândire a infecțiilor în colectivități. 

În acest sens, colaboratoarea noastră, medicul specializat în medicina de familie, Mădălina Mina ne-a declarat că la cabinetul domniei sale s-au prezentat doar 1 – 2 persoane/ zi acuzând aceste probleme de sănătate.

Manifestările au fost preponderent la nivelul etajului respirator superior: tuse inițial seacă, ulterior productivă, strănut, secreții nazale abundente, febră înaltă în prima zi (temperatură de peste 39 grade Celsius). Simptomele s-au redus după 2-3 zile și au dispărut aproape în totalitate la 10 zile de la debut, ne-a mai precizat dr. Mina.

Întrebată în ce constă tratamentul aferent virozelor, domnia sa ne spunea că acesta este unul simptomatic și constă în reducerea febrei prin administrare de antitermice, siropuri de tuse, picături de nas, vitamina C 500-1000 mg/zi și hidratare cu lichide calde (nu fierbinți). 

Atenție la rujeolă!

De asemenea, dr. Mina  menționa că la nivel național, particularitatea acestui sezon a reprezentat-o suprapunerea sezonului gripal cu epidemia de rujeolă, care a afectat până în prezent 34 de județe. Toate cazurile de rujeolă au fost înregistrate în rândul copiilor nevaccinați și care proveneau din colectivități de copii nevaccinați (familii numeroase, locuințe supraaglomerate unde se regăsesc mai mulți copii nevaccinați). 

Rujeola este o boală virală, manifestată prin febră înaltă, simptome respiratorii (tuse, strănut, secreții nazale) în primele 2-3 zile, urmate de erupții mici, roșii, ce apar inițial la nivelul pielii și a mucoasei bucale, ulterior răspândindu-se pe întreg corpul, stare generală proastă, durere de cap, inflamarea ganglionilor gâtului și a amigdalelor, precum și lipsa poftei de mâncare. Virusul se transmite pe cale aeriană și are o contagiozitate de 95-100% în randul populației fără anticorpi (nevaccinată și care nici nu a contactat boala anterior). 

Dacă suspectați că dumneavoastră sau copilul are rujeolă, trebuie să contactați medicul de familie sau medicul infecționist – mai atrage atenția dr. Mina.

În ceea ce privește prevenția împotriva rujeolei, aceasta recomandă  vaccinarea conform schemei naționale de vaccinare a copiilor, vaccinul fiind distribuit gratuit prin intermediul DSP-urilor de județ.

(Teodora Nicolau) 

 

1 COMENTARIU

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
88 %
1.3kmh
100 %
mie
6 °
joi
10 °
vin
7 °
sâm
9 °
Dum
11 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com