Întrebată cum comentează știrea conform căreia România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la sumele cheltuite pentru Sănătate, pe cap de locuitor, dr. Elena Dinu, deputat de Giurgiu, secretar în cadrul Comisiei de Sănătate și Familie din camera Deputaților ne-a spus: La procentul alocat Sănătății din PIB cu siguranță nu suntem ultimii. Discuțiile privind alocarea acestor sume au loc de obicei atunci când vine proiectul de buget. Din luna octombrie, odată cu proiectul de buget , vom putea vedea atunci care sunt sumele alocate. Oricum vor fi mai mari decât până acum. Spun asta plecând de la premisa că vor crește salariile și vom constata că sumele vor fi mai mari… Medicii și asistentele vor intra în prima etapă a majorărilor salariale , nu așa cum vor intra ceilalți… Asta , lăsând la o parte investițiile care s-au făcut în Sănătate și se fac în continuare.
Déjà salariile din Sănătate au ajuns la nivelul multor țări din Europa. Este adevărat că nu la nivelul statelor în care medicii sunt foarte bine plătiți, dar acum salariile sunt cred eu mulțumitoare. Mulți dintre cei care au burse sau studiază în afară medicina, vor reveni cu siguranță acasă. Eu cunosc câteva cazuri concrete de tineri, de la noi din rezidențiat , iar alții ce lucrează afară, ce și-au anunțat părinții că se întorc în țară.
Este frustrant oricum pentru un tânăr medic, pregătit de școala românească de medicină, care este foarte bună, să meargă în străinătate, să facă aceleași lucruri pe care le fac colegii lui de acolo sau chiar mai mult, și să primească bani mai puțini. Și să fie și departe de casă. Trebuie precizat că medicii care pleacă nu sunt plătiți la nivelul celor de acolo.
Eu aștept să înceapă un aflux de medici în spitalele noastre, căci avem o mare problemă. Riscăm să ne depopulăm! Funcționăm în prezent cu medici cu vârste de peste 5o de ani. Trebuie avut în vedere faptul că anual pleacă din țară între 5 și 8000 de medici . Vă dați seama că noi suntem cei ce am investit în ei, în pregătirea lor… Și astfel am rămas practic cu cei care erau prea în vârstă să mai plece sau au avut un anume motiv pentru care nu au plecat.
Ar trebui să ne facem griji căci cu toții mai avem câte o problemă de sănătate. Riscăm să nu mai avem cine să ne trateze, în spitale. E dramatic! Cei care au mai rămas sunt la rândul lor suprasolicitați, chiar tineri fiind… cedează și ei. De aceea se mai fac greșeli…nu poți să tragi de un om să vadă 300 de inși într-o gardă!
Care sunt marile probleme în Spitalul de Urgență din Giurgiu
La Giurgiu știm foarte bine că în acest sens stăm foarte prost; începând de la Serviciul de Urgență unde sunt doar 4 medici și unde ar trebui să avem 16, până la secții precum cea de Diabet sau Oncologie în care nu mai avem decât câte unul. La Radiologie și Neurologie încă mai avem medici , dar trebuie să luăm în seamă că doctorița Câlniceanu are șaptezeci și ceva de ani! Amândoi cardiologii au peste 65… Suntem la mâna destinului ca să spun așa – mai preciza deputatul Elena Dinu, subliniind drama prin care trece sistemul de sănătate giurgiuvean.
(Tincu Florian)