luni, aprilie 21, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Două tinere, surori, dovedesc că nu numai bărbaţii au vocaţie de fermieri, cultivând tomate pe mai bine de un hectar de solarii 

Două tinere, surori, dovedesc că nu numai bărbaţii au vocaţie de fermieri, cultivând tomate pe mai bine de un hectar de solarii 

0

17321313_10209042089033672_1862027469_nÎn pământ nu poţi să scoţi perfecţiune!…Este motto-ul după care se ghidează cele mai tinere (probabil ) femei fermier  din judeţul Giurgiu. Sunt surori, sunt tinere, sunt frumoase şi curajoase. Dar, mai presus de orice, sunt muncitoare.

Roxana şi Denisa Mihalache locuiesc în comuna Colibaşi şi, împreună cu ceilalţi trei membri ai familiei lor (tatăl, mama şi bunica) muncesc nu mai puţin de un hectar de solarii. Ambele au agricultura în sânge, transformând agricultura într-o profesie făcută cu plăcere .

Denisa Mihalache are 29 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Agronomie din Bucureşti. Sora ei, Roxana, are 24 de ani, şi este la rândul ei , studentă în anul doi la aceeaşi facultate. Chiar în ziua în care am stat de vorbă cu ele, Roxana se pregătea să meargă la examenul de biologie.

„În grădină, în solar, ne simţim cel mai bine. Facem cu pasiune ceea ce facem, nu ne-a obligat nimeni, niciodată. De aceea, am şi decis să urmăm cursurile facultăţii de Agronomie, pentru că vrem să facem mai mult pentru agricultura din comună şi, de ce nu, din judeţ”, ne spun cele două tinere.

17354976_10209042089353680_664550655_nPrimul contact cu grădinăritul nu şi-l amintesc prea bine. E, de fapt, parte din viaţa lor. Dar au plantat primele plante pe la şapte ani.

„Abia aşteptam să venim de la şcoală, să ne facem temele, după care veneam să ne ajutăm părinţii în solar. Chiar dacă mama, tata şi mamaie ne mai goneau, că mai mult stricam la vârsta aceea, nu ne-am dat niciodată bătute. Şi uite că acum, tot în solar ne-aţi găsit”, povestesc la unison.

De distracţii nu prea e timp, mai ales atunci când ai pus pe picioare o mică fermă. Singurul „lux” pe care şi l-au permis au fost trei zile la mare, în luna august a anului trecut. De fapt, atunci au fost şi ultima dată în „vacanţă”. Dar şi atunci au stat cu telefoanele la ureche, pentru că „aşa îţi păstrezi clienţii, ţinând legătura cu ei, făcându-le pe plac”. E drept, legumele din solariile celor două fete merg la cele mai importante lanţuri de hipermarketuri din Capitală şi din ţară, iar pretenţiile sunt mari. „Am avut surpriza ca, pentru o roşie sau o vânătă puţin decolorate, să ne fie refuzat tot lotul, de câteva sute chiar mia de kilograme! Nu am rămas cu marfa pe stoc, dar e mai greu să o vinzi în piaţă, se pierde mult timp…”, ne povesteşte Denisa Mihalache.

De ce ai, totuşi, nevoie pentru a te putea apuca de grădinărit, şi nu pentru subzistenţă, ci pentru a dezvolta o afacere? Răspunsul l-am primit tot de la cele două tinere: „Mai întâi, îţi trebuie noroc, apoi perseverenţă. Ai nevoie să baţi la multe uşi, să insişti, până ajungi să semnezi un contract de furnizare. Apoi, ai nevoie de putere de muncă, dar şi de dragoste de muncă! Şi nu trebuie să te descurajezi, chiar dacă mai primeşti şi refuzuri din partea clienţilor… ei nu înţeleg încă faptul că în pământ nu poţi scoate perfecţiunea! Şi mai e o problemă: în ziua de azi, nu se mai caută neapărat gustul legumei, ci aspectul şi gramajul…iar din această cauză legumele de azi, de multe ori, nu mai au gustul de altă dată. Numai că noi ne ambiţionăm să punem, totuşi, gustul înaintea a orice altceva!”

17354816_10209042089553685_368464613_nCele două fete au aplicat acum pentru sprijinul de minimis* pe tomate, în valoare de trei mii de euro pentru fiecare hectar cultivat cu roşii. Cu banii vor să achiziţioneze o centrală pentru a putea încălzi solariile şi pe timpul iernii, pentru a putea produce legume gustoase în tot timpul anului. Se pare că visul lor va deveni realitate, asta pentru că zilele trecute  au primit asigurări chiar din partea  ministrului agriculturii, Petre Daia, care le-a vizitat mica fermă legumicolă.

***Ajutorul de minimis reprezintă un ajutor de stat care nu depăşeşte într-o perioada determinată de timp,  plafonul prevăzut de reglementările comunitare în vigoare. Ajutoarele de minimis  nu sunt supuse procedurii de notificare şi sunt reglementate prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 1.998/2006 .Prezenta hotărâre cuprinde măsuri de sprijin acordate întreprinderilor în vederea dezvoltării şi modernizării activităţii. Ajutorul de minimis se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, sub forma de granturi. Valoarea ajutorului acordat se exprima în forma brută, adică înainte de deducerea impozitelor directe.

(Oana Călin)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
25.1 ° C
25.1 °
25.1 °
35 %
1.7kmh
19 %
lun
26 °
mar
26 °
mie
24 °
J
23 °
vin
25 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com