Doar două blocuri (42 şi 45/853) dintre cele opt cuprinse în Programul Naţional de Reabilitare Termică (PNRT) vor beneficia de lucrări de modernizare. În ciuda faptului că, printr-o hotărâre de consiliu local, municipalitatea va suporta cota de 20% cu care locatarii trebuie să contribuie pentru a beneficia de acest program, faptul că în câţiva ani vor fi nevoiţi să returneze sumele respective i-a determinat să nu semneze actul respectiv.

În cadrul coferinţei din data de 10 august, secretarul Primăriei municipiului Giurgiu, Petre Roşu, a susţinut că Ordonanţa 18/2009, cea care reglementează obligativitatea consiliilor locale de a contribui cu 30% pentru blocurile cuprinse în PNRT, este una discriminatorie. “Pe lângă faptul că suntem obligaţi să contribuim cu un procent pentru reabilitarea unor locuinţe private, ne aflăm în situaţia de a ajuta pe cineva în detrimentul celuilalt”, a opinat Petre Roşu.

Interesant este faptul că, de curând, a intrat în vigoare şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind Reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. De această dată sunt cuprinse locuinţele din afara PNRT, în această situaţie autorităţile locale nemaifiind obligate să participe cu o cotă parte de 30%, ci doar “invitate” să vină în ajutorul cetăţenilor în cazul în care deţine fondurile necesare. Şi cum prin vistieria Primăriei bate vântul…

Bogdan VLADU