Un control intern a demarat la DIICOT, luni 5 ianuarie. Mai multe dosare economice  sunt luate în vizor și urmează să fie realizate o serie de verificări și evaluări.

Dosarele care vor fi verificate în cadrul auditului intern sunt cele în care sunt implicați afaceristul Ovidiu  Tender și Ioan Niculae Niculae,  respectiv foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Varujan Vosganian.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, în perioada în care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, au precizat procurorii.

Dosarul este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

1 COMENTARIU