Aşa cum era şi firesc tema centrală a conferinţei de presă de marţi, 17 noiembrie, a prefectului judeţului a constituit – o pregătirea organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică 22 noiembrie.

Prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu a dat asigurări că la nivelul judeţului s-au îndeplinit, până acum, în totalitate acţiunile cuprinse în calendarul celor două evenimente. S-a asigurat documentaţia necesară procesului de vot, s-au tipărit buletinele, autocolantele cu timbre şi

s-au confecţionat ştampilele. Colectivul tehnic de lucru al Instituţiei Prefectului a repartizat aceste materiale pe comune, iar până când vor pleca spre secţiile de votare, sunt sigilate şi stau sub paza jandarmilor, la Prefectură. A avut loc, la Tribunal, tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare, iar luni, 16 noiembrie comisiile respective au fost completate şi cu reprezentanţii celor şapte formaţiuni politice. „Secţiile speciale de votare (55 la număr) au fost dotate şi echipate cu aparatură necesară, iar o echipă de la Instituţia Prefectului a verificat funcţionarea acestora la faţa locului.

Ne-am confruntat cu ceva greutăţi la Iepureşti, Mihai Bravu şi Clejani, localităţi unde primarii s-au implicat mai puţin în pregătirea alegerilor. De asemenea, avem personal auxiliar specializat în toate secţiile speciale pentru a asigura funcţionarea corectă a camerelor de înregistrare şi stocarea imaginilor” a menţionat prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu.

Avem 18 localităţi cu risc de producerea unor incidente

La nivelul judeţului s-a constituit harta cu cele 18 localităţi cu risc mare de producerea unor incidente în preziua şi ziua alegerilor. Acolo, unde rivalităţile politice pot da naştere la evenimente nedorite, vom dubla numărul oamenilor care asigură paza secţiilor de votare, şi al celor care veghează la ordinea şi siguranţa publică, a spus Sergiu Noruţ Stănişteanu. „Pentru acest lucru s-au constituit patru echipe operative, formate din reprezentanţii instituţiilor MAI, care vor acţiona rapid, în caz de nevoie, în zonele Giurgiu, Hotarele, Mihăileşti şi Bolintin. Doresc să nu avem nici un fel de incidente, nici măcar din cele cauzate de gripa nouă. Am stabilit cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu ca în zilele de vineri şi sâmbătă dimineaţa să se dezinfecteze tot parterul şcolilor unde s-au înregistrat cazuri de gripă nouă, deoarece în ziua alegerilor vor veni mulţi oameni şi dorim să prevenim evenimentele nedorite, cauzate de virusul AH1N1, a spus prefectul.

Instituţia Prefectului neimplicată în stabilirea şefilor secţiilor de votare

L-am rugat pe domnul prefect să comenteze acuzele aduse de PSD şi PNL vis-a-vis de modul cum s-au tras la sorţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare, deoarece aceste formaţiuni susţin că a fost favorizat PDL. „Misiunea Instituţiei prefectului s-a încheiat în momentul înaintării propuneriilor primite din judeţ către Tribunal. Tragerea la sorţi

s-a făcut la Tribunal, joi 13 noiembrie, public în faţa reprezentanţilor formaţiunilor politice. Întreaga procedură de desfăşurare ca şi responsabilitatea aparţin preşedintelui Tribunalului. Noi, Instituţia prefectului, nu am avut reprezentanţi la această acţiune. Reprezentanţii partidelor au fost acolo, şi după câte ştiu, nu a contestat, atunci, nimic. S-a mai aplicat această metodă şi la celelalte alegeri. Atunci erau 2-3 nume de persoane, acum au fost nominalizate mult mai multe. La alte alegeri, la secţiile 1 – 48 din Giurgiu erau numai oameni din Primărie, în rest nu îmi exprim nici un fel de părere. Repet, nu e datoria Instituţiei Prefectului să răspundă de tragerea la sorţi. Eu nu mă uit în curtea altora, aşa cum o fac unii! Fiecare răspunde de ce face. Eu nu comentez altcev”a a precizat Sergiu Noruţ Stănişteanu.

Heliade Călin