Jurnal Giurgiuvean

Donald Trump merge la Casa Albă pe fondul protestelor venite din stradă, împotriva sa

Nici nu a apucat să depună jurământul de președinte că Donald Trump deja este contestat de mare parte dintre americani. La scurt timp după aflarea rezultatelor alegerilor din Statele Unite, mii de americani au mărșăluit pe străzile mai multor state scandând „Avem o voce!” și „Nu este președintele nostru!” (n.n. Donald Trump) , proteste ce se puteau citi pe pancartele mai multor sute de tineri manifestanți care s-au adunat în fața Casei Albe, la Washington, pentru o seară de veghe la lumina lumânărilor pe o vreme ploioasă, denunțând opiniile rasiste, sexiste și xenofobe, în opinia lor, ale noului președinte.

Un atac armat încheiat cu 5 victime a conturat starea de încordare generată de vestea că Trump a câștigat alegerile.

„Oamenii au dreptate să le fie frică”, a declarat unul dintre organizatorii protestelor de stradă, Ben Wikler, anunțând participantilor că au ieșit pe străzi manifestanți în întreaga țară. „Nu suntem singuri”, au strigat unii dintre tinerii adunați în fața Casei Albe, unde Barack Obama urmează să îl primească astăzi pe Donald Trump.

La New York și Chicago în special, manifestațiile au început cu câteva sute de participanți pentru a se mări până la mai multe mii de persoane la lăsarea serii.

La New York, manifestanții s-au adunat în Union Square din Manhattan, după care s-au îndreptat spre Trump Tower, unde locuiește președintele american recent ales.

În California, elevi de liceu si studenti și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestantii in campusuri. La Los Angeles, s-au adunat cateva sute în fața primăriei orașului pentru a scanda:  ”Donald Trump nu este presedintele meu!”. Cel puțin o persoană a fost rănită la Oakland ( California), unde au fost sparte vitrine ale unor magazine și au fost incendiate mai multe tomberoane.

La Portland, în Oregon, au protestat, potrivit presei locale, vreo 300 de persoane care au blocat temporar circulatia, în timp ce altele au dat foc drapelului american.

(Jurnal)

Exit mobile version