De ceva vreme, printre cele mai căutate produse din Piața Centrală par să fie răsadurile de legume. Doi comercianți, Botezatu Costel și soția acestuia, vând de câțiva ani giurgiuvenilor răsaduri de legume ce s-au bucurat de aprecieri , care le-au adus o mare căutare din partea cultivatorilor de legume. Cei doi Botezatu vin tocmai din comuna Năsturelu, o localitate din județul Teleroman. Pe lângă răsaduri cei Botezatu produc și altfel de legume, dar mai ales tomate din mai multe soiuri…
Cele mai căutate răsaduri în această perioadă sunt cele obținute din semințe bulgărești . O să amintesc aici mai ales soiul ”Rila” ce produce o roşie foarte gustoasă, foarte dulce şi zemoasă, foarte bună mai ales pentru salate și conserve de bulion – ne spune Costel Botezatu. Pe lângă aceasta pot aminti soiurile Kalina, Naslada, tot din sămânţă bulgărească dar și roşiile de Buzău ”1600”, apărute de 2-3 ani datorită celor de la Institutul de cercetări legumicole Buzău. Nu trebuie ocolite răsadurile roşiilor extrem de căutate de cumpărători precum” inimă de bou”, extrem de apreciată, o roșie uriașă, cărnoasă și extrem de gustoasă. Mai desfacem răsaduri de roşii cherry, roşii galbene , și acestea tot din semințe bulgăreşti.
Întrebat – De ce roşii bulgăreşti şi nu româneşti?, nea Costel ne răspunde simplu: – Pentru că noi nu mai avem soiuri! Dacă Institutul de la Vidra nu mai lucrează , ne mulțumim cu semințele produse de Institutul din Buzău. Pe de altă parte – mai spunea nea Costel – soiurile de roşii bulgăreşti sunt mai rezistente la dăunători, la condiţiile meteo extreme cât și la transport, pe distanțe mari.
Avem răsaduri de tot felul, atât răsaduri de roșii semănate la începutul anului cât și cele care se prind la începutul lui martie și în continuare la această vreme…E perioada lor – mai spunea Costel Botezatu. Preţul acestora ni s-a părut modic în comparație cu munca depusă pentru a le dezvolta: 1 leu/ firul de răsad de roşii, de orice tip! Roşiile ”precos” sunt cele mai timpurii, este roșia care iese prima dată pe piață …ne mai spunea comerciantul.
Răsadurile de ardei , așa cum am aflat, sunt în majoritate obținute din semințe selecționate, de firmă, achiziționate tot de la vecinii noștri, bulgari. E un ardei iute , foc! Nu lipsesc nici ardeii semi-iuți botezați de bulgari ” fișcă”, aste pentru că probabil pișcă la limbă. Un alt răsad apreciat de cultivatori este cel al ardeilor de tip ”potop” – foarte ascuţiți ca formă, de o mare productivitate, motiv pentru care a primit probabil acest nume ciudat de potop…Mult căutat este și răsadul de ardei gras în patru muchii și nu în ultimul rând cel al gogoşarilor roşii.
Nea Costel ne arată și câteva răsaduri de castraveţi indicați mai ales celor suferind de diabet: – Sunt niște castraveți mai amari decât cei obișnuiți – ne spune soția omului, care tocmai citise mirarea de pe chipul nostru. Sunt castraveți care scad glicemia …Și aceștia tot din semințe bulgărești sunt…
Le arăt fotografia de pe eticheta unui soi de ardei numit ”ureche de Elefant”, întrebându-i ce este ăsta: – Este un ardei care se folosește mai ales la conserve, toamna, fiind folosit și ca ardei copt – ne lămurește nea Costel.
Trecând în revistă întreaga gamă scoasă la vânzare de cei doi soți teleormăneni, dăm și peste câteva produse ciudate , de care doar auzisem până acum, cum ar fi răsadurile de vinete fără sămânţă sau vinetele albe (Bulgaria). De pe tarabele pline ”ochi ” ale lui nea Costel nu lipsesc nici răsadurile de ţelină ”de căpăţână”, folosită mai ales pentru ciorbe și salate. – Asta nu înseamnă că nu avem și soiuri de țelină care fac numai frunze… ne-a precizat omul.
În final am insistat să aflăm ce răsaduri de roșii ne recomandă pentru conserve și așa am aflat că cele mai bune sunt ”Kalina” şi ”Naslada”: – Lumea nu mai caută roşii româneşti, din păcate…ne mai spuneau cei doi soți Botezatu. Răsadurile astea le facem noi, în familie, cu soţia şi cu cumnatul. După răsaduri urmează să venim pe piaţă cu roșiile de seră , cele din vară-toamnă. Începând cu 10 -15 iunie deja ieşim cu roşiile și ardeiul pe piață… De trei ani am intrat și noi în Programul de Tomate, cu soiuri de roşii din soiurile ”final”, ”riana”, ”kalina” . Unele sunt combinaţii între soiurile româneşti şi cele bulgăreşti. E mult de muncă dar suntem foarte mulţumiţi, ne mărturisesc cei doi soți. – Din păcate toate s-au scumpit… şi seminţele şi lemnele pe care le băgăm la cuptoarele din sere, pe timp de iarnă și transportul, dar și viața…. ne mai spunea Costel Botezatu înainte de a ne lua la revedere, promițându-i că vom mai trece pe la el, prin Piața Centrală, odată cu prima producție de tomate din acest an.
(Florian Tincu)