În  data de 12 februarie, ora 12.30, în timp ce se aflau într-o misiune de supraveghere a frontierei de stat pe direcţia km fluvial 402 – localitatea Mânăstirea ( judeţul Călăraşi), în aria de competență a Inspectoratului dPoliție de Frontieră Giurgiu, poliţiştii de frontieră  au observat o barcă ce se apropiase foarte mult de malul românesc al fluviului Dunărea, venind din apele naţionale bulgăreşti.

Ambarcaţiunea a fost rapid interceptată, iar în urma primelor verificări s-a constatat că ocupanţii bărcii erau cetăţeni bulgari, S. Aleksandrov şi G. Petrov, ambii cu domiciliul în Silistra-Bulgaria, unul dintre ei fiind reţinut în repetate rânduri de către poliţiştii de frontieră pentru pescuit ilegal.

Cu ocazia primelor cercetări efectuate la faţa locului nu au fost găsite unelte interzise de lege, însă, la aproximativ 300 m în aval a fost recuperată o plasă monofilament, pe care cei doi pescari bulgari au aruncat-o în apă la vederea echipajului poliţiei de frontieră.

În urma extinderii cercetărilor s-a stabilit că în custodia Serviciului Poliţiei de Frontieră Călăraşi mai exista o barcă pescărească ridicată în urmă cu doi ani de la acelaşi S. Aleksandrov, barcă ce purta acelaşi număr de înmatriculare.

Persoanelor în cauză li s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat, nedeţinerea licenţei / autorizaţiei de pescuit comercial, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial.

Cetăţenii bulgari au fost predaţi autorităţilor bulgare în baza protocolului de readmisie încheiat între cele două state, împreună cu informarea referitoare la înmatricularea celor două bărci cu acelaşi număr.