După ce, în ziua de 10 ianuarie 2010, George Duţă, patronul firmei OVIRA SRL din Giurgiu, era găsit spânzurat în atelierul de tâmplărie al societăţii sale, la aproape 2 ani  soţia acestuia, Dana Duţă, continuă să se lupte cu haita de hiene din sistemul bancar românesc, denunţând crasa incompetenţă a unora dintre funcţionari, dar mai ales imobilismul şi duplicitatea conducerii BCR în relaţia cu creditorii. Deşi DNA a început urmărirea penală împotriva unor salariaţi ai Băncii Comerciale Române – sucursala Giurgiu, acuzaţi de „abuzuri grave în serviciu, uz de fals şi înşelăciune”, aceştia răspund  reprezentanţilor presei cu acelaşi sictir cu care îşi  tratează de mai multă vreme, clienţii… şi respectiv Legea! În rândurile de mai jos, administratorul SC OVIRA INVEST Giurgiu vă oferă alte câteva mostre din colecţia de  şicane – „all seson –  made in BCR!”

***

Săptămâna trecută vă arătam cum devin băncile nişte cioclii ai economiei locale. Marea problemă este aceea că funcţionarii lor nu pot niciodată declara că au greşit din neştiinţă, atâta timp cât pretind că ei sunt cei mai buni, aşa cum sună de cele mai multe ori orice conţinut publicitar.

Şi totuşi, o să constataţi singuri cum la BCR eroarea a devenit o adevărată obişnuinţă, ca să nu-i spunem… ”artă”!

Conform declaraţiilor Danielei Duţă, BCR a lucrat în contractul de credit încheiat cu firma pe care o administra după sintagma „întoarce capul ca să te fur!” Spunem  asta pentru că de multe ori din contractele încheiate de Bancă sunt omise articole întregi. Iată un exemplu: în contractul de credit nr.109/16345/21.05.2007 încheiat de BCR  sucursala Giurgiu prin reprezentant Popescu Anghel – director şi OVIRA INVEST SRL Giurgiu prin reprezentant Duţă Daniela (denumită în contract „împrumutat”) la „Obiectul contractului”, articolul 3.2 („împrumutatul va putea efectua trageri din credit numai după prezentarea documentelor şi îndeplinirea următoarelor condiţii)” continuă cu… art. 3.2.4! Unde sunt articolele 3.2.1; 3.2.2 şi 3.2.3 nici Dumnezeu nu ştie! Le-a păpat amnezia! Au dispărut pe drumul cernelii. Şi de parcă cineva şi-ar fi dorit  cu tot dinadinsul să încurce lucrurile rău de tot, pe pagina a doua, a patra şi a şasea a aceluiaşi contract amintit la început se face referire de alte 4 ori la acest „hocus-pocus” adică articolul 3.2.1, într-un context topic ce te înconvoaie, cităm: „art.3.3.1 pentru cazul prevăzut la 3.2.1 astfel…” Păi unde îţi este „trei-doi unul” cucoană BCR ? Şi ce scrie în el, că vrem s-o ştim şi noi! Câteva rânduri mai încolo, la articolul 3.4 cine credeţi că-şi face din nou apariţia? Stimabilul! art. 3.2.1 care nu-ţi dă pace nicio clipă deşi el a fost ucis încă de la naştere. Întrebată, de Daniela Duţă, cum justifică absenţa articolelor amintite din contract, Liliana Tonca, eminenţa fumurie a Băncii a enunţat sec: „E o eroare de format!” Un răspuns mai edificator nici că se putea. Cu încăpăţânarea tanchistului rus, Daniela Duţă face imediat dovada că eroarea de format este de fapt o practică a funcţionarului BCR, arătându-ne un act adiţional încheiat între cele două părţi, patru luni mai târziu (28.09.2007) în care se modificau cuantumul şi datele tranşelor, document în care, la art 3.2. se face referire la un alt avortat articol: 3.2.4!! În pagina doi a aceluiaşi act adiţional deşi fusese considerat „o eroare de format” art. 3.2.1 îşi face din nou apariţia din Zona  Crepusculară, convingându-ne de data aceasta că adevărata „eroare…” este de fapt conducerea BCR Giurgiu, căreia pare că-i plac glumele proaste!

***

Mai vreţi o mostră ? Sau poate vreţi un „monstru”… de contract bancar? Aveţi puţintică răbdare, că vi-l dăm. Iată un act adiţional – nr.199/16345/E/29.08.2008 – la contractul de credit nr.109/16345/21.05.2007 care NU schimbă cu nimic datele contractului, făcut formal, mimând faptul că s-ar dori ceva anume deşi el nu face altceva decât  să copieze art. 5 al contractului (!?), precizând în mod prostesc că articolul respectiv face parte din contract. Pare că ori noi dăm semne vizibile de ramolisment ori că Alzenhaimerul i-a contaminat în masă pe funcţionari Băncii, făcând adevărate ravagii.

***

Să continuăm însă… În data de 06.11.2008 BCR Giurgiu emitea societăţii OVIRA INVEST SRL o listă cu debitori în aşteptare comunicând d-nei Daniela Duţă că „în perioada 6.11 – 10.11.2008 firma era obligată să facă disponibil în cont în cuantumul sumei de 3.755,05 ron, aferente CEC seria RNCB 18 A nr.0146360. Chiar a doua zi (07.11.2008) la ora 16,09 BCR-ul ia societăţii OVIRA INVEST tot ce avea disponibil în cont la acea oră (1575,85 ron) sub pretextul unei „decontări parţiale” la fila de CEC. Abracadabrantul decont parţial al unei file de CEC, scos de BCR din pălăria de magician cu care îşi fraiereşte clienţii, se făcea cu Daniela Duţă în bancă! Probabil pentru a preveni un eventual scandal, Zoica Coman, operatoare ghişeu solicită d-nei Duţă un Ordin de plată pentru diferenţa rămasă la societatea BADUC pentru achitarea întregii sume de pe CEC. De bună credinţă, ca de fiecare dată când fusese solicitată de bancă, Daniela Duţă  plăteşte acel rest de sumă, în valoare de 2.179,2 ron. Stupoare însă! La ora 18,56, când operaţiunile de Bancă devin sacrilegiu, funcţionarii încalcă regulamentul eliberând extrasul de cont cu nr. 1 din acea zi!!! Hai Liberare! Ăştia oare ne cred duşi?! Prin acest document se certifica faptul că OVIRA INVEST avusese de fapt disponibil în cont, dar că banii nu fuseseră extraşi de bancă la fila de CEC prezentată. Evident, spunem noi, cu intenţia ca OVIRA INVEST să intre încă o dată în CIP. „ Neşansa lor a fost faptul că eu mă aflam la acea oră în bancă”, ne relatează Daniela Duţă. „I-am cerut vehement directoarei Tonca explicaţii pertinente pentru această nouă „eroare”, şi am primit asigurări că până la ora închiderii băncii totul se va limpezi.” Aşa s-a şi întâmplat, anulându-se CIP-urile ce urmau a fi anunţate pentru acea zi, societăţii OVIRA INVEST. „Mai scăpasem o dată ca prin urechile acului! Părea că sunt prinsă

într-un joc: pleca Dana Duţă din bancă, OVIRA INVEST intra în CIP; intra Dana Duţă în bancă, societăţii OVIRA INVEST i se anulau CIP-urile!” În urma acestor şicane, Daniela Duţă se hotărăşte să joace tare, sesizând Parlamentul României,  mai bine zis Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, prin adresa nr. 34/13858 /02.2009. Paradoxul a fost că cel care s-a sesizat de acest caz nu a fost vreun deputat giurgiuvean, cum ni s-ar fi părut normal, ci deputatul de Bistriţa Năsăud – Ion Ţinteanu. Acesta făcea precizarea că adresa administratorului SC OVIRA INVEST ar fi fost mai nimerit să fie trimisă comisiei de revizie a Băncii Naţionale a României şi nicidecum Asociaţiei Române a Băncilor, gândind probabil la sintagma cu „corb la corb nu-şi scoate ochii!”

***

O altă ciudăţenie  este faptul că adresa trimisă către Banca Naţională este mai întâi direcţionată către Direcţia de Supraveghere şi abia a doua zi  către secretariat, deşi nouă ni se părea normal invers. Probabil însă că unii dintre funcţionarii BNR sunt… pe invers! După ce BNR promite tot felul de bla-bla-bla-uri bancheristice, se aşterne uitarea. Deşi Părintele băncilor din România (BNR) ar fi trebuit, conform legii, să răspundă în termen de 30 de zile. De atunci

n-au trecut decât … 3 ani! Dar cum Mugur Isărescu nu ştie bancul cu Dabija  (căci la cei 800 de milioane de lei/lună salariu chiar nu-l freacă grija de cineva), Daniela Duţă aşteaptă şi astăzi veşti despre o ipotetică analiză a cazului, aşa cum i se promisese în urmă cu vreo 36 de luni.

***

La acest bilanţ s-ar putea adăuga cele 14 zile de coşmar, dintr-o lună calendaristică, în care SC OVIRA INVEST a gustat ba  din agonie, ba din extaz,  intrând şi ieşind din CIP ca din moarte clinică. O perioadă de infarct pe care BCR-ul nu o va putea niciodată răscumpăra cu vreo sumă Danielei Duţă, respectiv viaţa lui George Duţă, viaţa unui tânăr om de afaceri care n-are preţ! La cele de mai sus s-ar putea contabiliza şi dispreţul cu care directoarea Tonca a răpuns insistenţei publicaţiei noastre de a avea un punct de vedere. Un miserupism probabil emanat şi din suprasuficienţa ce i-o oferă funcţia soţului, prin protecţia fără bătrâneţe promisă de acesta, „lucrător” (după cum îl numea consoarta), la taman departamentul care soluţionează toate reclamaţiile făcute împotriva BCR! Vă daţi seama ce enchete dure, fără milă, ar putea face comisarul Tonca soţiei sale, după căderea serii printre tigăi şi pahare, pe masa din bucătărie, pentru toate sesizările venite din partea clienţilor Băncii?

De altfel, am solicitat un punct de vedere oficial al conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie asupra acestei situaţii, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns.

Ce-ar mai fi de precizat

Aminteam în numărul trecut de o asigurare încasată de BCR la o poliţă încheiată de societatea  OMNIASIG, ce a trezit o droaie de suspiciuni…

„La  solicitarea Centralei BCR, în data de 26.06.2007 firma pe care o administra încheiase cu Societatea  OMNIASIG o poliţă de Asigurare (F nr. 738197) pe care o concesionase în favoarea BCR pentru suma de 1.158.259 euro având printre clauze şi pe aceea de asigurare pentru riscul de nefinalizare a investiţiei! După intrarea societăţii în insolvenţă Banca a executat asigurarea, recuperând suma asigurată!! Acest fapt spuneam în numărul trecut,

i-a dus pe mulţi cu gândul că de fapt Banca a avut în intenţie, de la bun început, ca falimentul societăţii să se producă înainte de finalizarea lucrărilor obiectivului pentru a putea încasa banii de pe asigurare! Iar lucrul ăsta trebuia obţinut cu orice preţ. Preţul l-am văzut cu toţii: o familie destrămată, un bărbat ucis, o tânără abandonată într-un moment de răscruce al vieţii sale; o femeie căreia i s-a furat pentru totdeauna dreptul la fericire, dreptul la  linişte… DNA-ul ar putea fi acea judecată de apoi pământeană ce i-ar putea aduce, precum Baltagul, Vitoriei Lipan, liniştea sufletească pe care o caută. Convinsă că nu mai are ce pierde, Daniela Duţă crede că ancheta care s-a început împotriva funcţionarilor BCR Giurgiu nu este decât o gară, fiind hotărâtă să meargă până la capătul drumului oriunde ar fi acest capăt.

Florian Tincu

5 COMENTARII

 1. trebuia sa faca acest demers acum 2 ani se salva o viata si se duceau dracu nit ca este bine saste javre din BCR (BCR este clar a simtit criza din afara tari si a considerat ca ese mai bine sa distruga aceste firme si sa nu mai poata duce la finalizare proiectele propuse avand asigurare nu aveeau interes sa se finalizeze proiectul de cca 2mil euro a considerat ca trebuie incasata asigurarea la credit.pt conrazicere rog tel 0786280139 (cunosc bine situatia)

 2. trebuia sa faca acest demers acum 2 ani se salva o viata si se duceau dracu niste javre din BCR BCR este clar a simtit criza din afara tari si a considerat ca ese mai bine sa distruga aceste firme si sa nu mai poata duce la finalizare proiectele propuse avand asigurare nu aveeau interes sa se finalizeze proiectul de cca 2mil euro a considerat ca trebuie incasata asigurarea la credit.pt conrazicere rog tel 0786280139 (cunosc bine situatia)

 3. Stimata Dna. Duta,
  Am lucrat cu firma dvs. in 1988 si l-am cunoscut pe sotul dvs. – un baiat sigur pe meserie si foarte deschis.
  Va rog sa nu va lasati si sa luptati impotriva „mafiei bancare” sa sanctionati si sa-i identificati pe toti hotii din BCR Giurgiu care sustin mafia din Giurgiu fara scrupule.
  Condoleante – si va rog sa luptati.

 4. As vrea sa scriu si eu ceva si cine mai vrea sa bata campii mai bine sa abtina.
  Eu sunt fiica lui George Duta, eu sunt fiica pe care el o iubea cel mai mult, pe care nu ar fi vrut niciodata sa o vada asha cum este acum. Daca cumva credeti ca s-ar fi sinicis va inselati nu ar fi facut asta pentru ca ma iubea, o iubea pe mama f mult. v-as ruga inainte de a mai comenta fara sa aveti habar sa va ganditi cata suferinta provoaca si un cuvant aruncat aiurea, cata suferinta provoaca familiei DUTA. Te iubesc TUTU(Geotge Duta)
  Sa dea Dumnezeu ca tot acest calvar legat de BCR sa se sfarseasca si totii sa vada caceea ce mama mea a declarat este adevarat si ca nu a mintit cu nimic.