Divorțezi? Primești concediu de odihnă legal!

0
352

Concediul pentru divorț ar urma să fie inclus, până la finalul anului, în legislația românească.

Angajații de la stat sau privat vor beneficia de trei zile de concediu plătit, dacă divorțează. Un proiect de lege în acest sens a fost introdus pentru dezbatere în plenul Senatului. 

Studiile arată că rata divorțului este în medie de 25% în România, iar asta face din acesta un „fenomen social, cu manifestări constante”. Senatorii vor să le ofere românilor care muncesc legal oportunitatea de se readapta la situația lor din prezent, după un eventual divorț. 

Inițiatorii arată că cei care „trec prin trauma desfacerii căsătoriei” au nevoie de timp liber pentru „soluționarea problemelor”.

„Prin oferirea unui concediu pentru divorț de 3 zile plătite, statul poate ajuta la diminuarea efectelor negative ale divorțului prin sprijinul acordat în acomodarea la noua situație de viață.

Aceste zile libere pot fi folosite de cei ce au încheiat o căsătorie pentru soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce: de la cele obiective precum probleme administrative sau locative, până la cele subiective ce țin de relația cu copiii sau de nevoia de deconectare”, arată deputatul PSD Georgian Pop.

Conform initiațivei legislative, cei care au divorțat au dreptul la un concediu de 3 zile lucrătoare. Conform art. 2, alin. (2) din Legea concediului pentru divorț, „indemnizația pentru concediul pentru divorț se plateste din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”.

 

Angajatul poate primi această facilitate doar la cerere, „în următoarele 4 săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunțării divorțului.”.

Art. 3 alin. (2) din Legea concediului pentru divorț stabilește că odată cu cererea pentru concediu trebuie adusă și „o copie a documentului definitiv prin care s-a constatat sau, după caz, s-a pronunțat divorțul”.

Finalmente, concediul pentru divorț se va acorda indiferent de durata căsătoriei și indiferent de modalitatea prin care s-a desfăcut căsătoria.

Camera Deputaților este camera decizională, întrucât Senatul a fost prima cameră a Parlamentului sesizată. 

Atenție! Prevederile proiectului privind concediul pentru divorț nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare este nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Președintelui și de publicarea în Monitorul Oficial!

Conform datelor publicate pe site-ul Direcției Județene de Statistică Giurgiu, la nivelul județului nostru, în luna octombrie a anului trecut (ultima publicată pe site-ul amintit) au fost înregistrate un număr de 39 de divorțuri.

(Jurnal)