Directorul Transgaz ridică un salariu aproape de al unui președinte de stat!

0
258

Pe timpul mandatului lui Traian Băsescu exista o expresie care a câștigat ulterior notorietate: ”Aici sunt banii dumneavoastră!” Așa am putea spune, uitându-ne siderați la cât încasează lunar șeful unei companii din România, evident numit politic.

Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România, a făcut public raportul de remunerare pentru anul 2021.

 Potrivit documentului oficial, directorul general al companiei, Ion Sterian, a câștigat anul trecut suma netă de 1.650.579 lei. Remunerația directorului general Ion Sterian este formată dintr-o remunerație fixă, în valoare de 364.478 lei net, și o remunerație variabilă, în valoare de 1.286.101 lei net.

Prin comparație, Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, încasează un salariu anual de 400.000 de dolari, la care se adaugă 50.000 de dolari pentru cheltuieli, 100.000 pentru călătorii şi 19.000 de dolari dedicaţi activităţilor recreative. După aplicarea taxelor, preşedintele SUA ridică un salariu net de 250.000 de dolari.

Salariul lunar al preşedintelui Klaus Iohannis a ajuns anul trecut la circa 6.700 de dolari, adică a câştigat într-un an aproximativ 80.000 de dolari.

Surpriza vine, după cum se observă, din partea unei companii cu capital majoritar de stat, de la noi din România, al cărei director arde gazul pe un salariu  cât al unui președinte de stat!

 De precizat că țeful Transgaz s-a aflat în 2019 în centrul unei controverse legate de studii. Jurnaliștii de la HotNews.ro a descoperit  atunci că acesta a trecut în CV-ul personal studii false, susținând că are o diplomă de inginer la Facultatea de Petrol și Gaze, deși diploma sa era de subinginer.

Sterian a recunoscut ulterior ”eroarea” printr-un comunicat și a anunțat că a absolvit în 2002 (adică la 43 de ani!) ”Facultatea de Inginerie Economică, Management și Dezvoltare Rurală”,  la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară București – o specializare, după cum vedem cu toții,  fără nicio legătură cu obiectul de activitate al Transgaz.

Transgaz a fost tot timpul un magnet pentru politicieni și foști ofițeri de informații. Dar de când este Ion Sterian la cârmă, situația a căpătat proporții nemaivăzute. Iar atragerea de nume grele pe statele de plata ale Transgaz i-au oferit directorului general protecție.

Acum doi ani, g4media.ro scria despre persoanele de care se înconjurase la un moment dat directorul general Sterian la Transgaz, nume grele precum :

„Generalul SRI (r), Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, Alexandru Iuga – general (r) SRI și actualul director al Direcției Aprovizionare și Transport din cadrul Transgaz.

Cezar Aurelian Țolescu este colonel (r) SRI. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz. BRUA este conducta de gaz care traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Construcția ei a fost demarată de Transgaz în 2018.

Geanina Elena Țolescu, soția colonelului Țolescu și lucrează și ea la Transgaz,  fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio.

Chestorul (r) Nelu Pop a fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Din 2016 este consilier al directorului general Transgaz.

Viorel Ciprian Achim, fost ofițer SRI , șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate din Transgaz.

Ionel Sârbu, fost polițist,  șef al Departamentului Terenuri din cadrul Transgaz.

Vasilica Grăjdan, soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan, din 2017, devenită șefa Direcției Planificare și Organizare Resurse Umane din cadrul companiei naționale.

Maria Davidoiu , soția lui Eugen Davidoiu, fost şef la TAROM,  șef birou Achiziții la Transgaz.

Daniela Motreanu, soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar,  șef birou administrativ și activitate de reprezentare din cadrul Transgaz.

Nicoleta Nicolicea, soția deputatului PSD, Eugen Nicolicea.

Ayten Gerea, soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea,   specialist PR la Transgaz.

Elena Laura Chițoiu, fosta soție a lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei. Lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București a Transgaz.

 Sergiu Lascu, fratele fostei șefei DNA, Laura Codruța Kövesi și  Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, care a fost și el angajat consilier la Transgaz.

Să mai spună cineva că România nu este țara tuturor posibilităților atunci când vine vorba despre numirile pe funcții și respectiv țara tuturor paradoxurilor, în care poți ridica un salariu  cât  al unui președinte de stat!

(Jurnal)