În următoarele luni pâinea nu se va scumpi în mod semnificativ. Este părerea directorului general al Societăţii Farinsan (Dunapan) – Ioan Vladu – unul dintre cei mai puternici producători ai zonei, ce se bucură de un prestigiu deosebit în rândul producătorilor din panificaţie.

„În zona noastră, pâinea nu se scumpeşte mai ales datorită concurenţei acerbe între producători”, declara acesta, relevând faptul că sunt foarte mulţi producători de pâine din Capitală care desfac pâine la noi în judeţ şi respectiv în municipiu. Întrebat care ar fi preţul normal al pâinii, Ioan Vladu a spus: „Ea ar trebui să coste 1 leu/buc, la raft, dar ea se vinde la un preţ mediu de 0,75 lei/buc (preţ de producător). Oricum noul preţ al pâinii va depinde de preţul grâului de anul acesta. A scumpi cu 10 bani pâinea, pentru o familie înseamnă a-i lua circa 4,5 lei mai mult pe lună, în condiţiile în care cel mai ieftin pachet de ţigări costă 8 lei, iar mulţi fumează un pachet pe zi! Producătorii de pâine, la ora asta, merg la avarie căci grâul este extrem de scump. La recolta de anul trecut, grâul costa 0,450 lei – 0,500 lei/kg (fără TVA) în timp ce acum el este 1,3 lei/kg!”

La întrebarea noastră „cât la sută din făina de pâine, provine din grâul din zonă”, Ioan Vladu ne-a spus: „Foarte puţin, căci în judeţul nostru sunt puţini producători de pâine. Doar patru, la care se adaugă câteva cuptoare de pâine. Grâul nostru nu se poate compara cu cel din Banat sau din Ialomiţa. Şi cu toate astea un grâu foarte bun cumpărăm de la Tefanov şi Marin Iordache (Adunaţii Copăceni), de la Niţu (Mihăileşti), de la Cornel Bernat (Agroholding), de la Cosma (Cosmara). Oamenii aceştia sunt specialişti, ştiu carte şi de aceea grâul lor este de calitate. Dar cumpărăm şi făină de import, preponderent din Ungaria.”

Referindu-se la competiţia pâinii în judeţ, directorul Farinsan ne-a mai spus: „Există o bătălie la baionetă  între producătorii de pâine din judeţ şi cei din Capitală. Bulgarii nu ne pot face concurenţă decât la preţ, dar în niciun caz la calitate. Acelaşi lucru se întâmplă la făină. Ei vând kilogramul de făină la aproape preţul la care noi cumpărăm kilogramul de grâu. Concurenţa este însă benefică deoarece stimulează progresul tehnologic în fabricile de pâine. Aşa se face că s-a micşorat numărul de salariaţi, s-au eliminat timpii morţi, s-au redus tot mai mult consumurile de gaz şi curent. Oricum astăzi este foarte greu să produci pâine. Se spune că dacă vrei să vezi cine a mai înebunit în ţara asta urmăreşti cine şi-a mai deschis o fabrică de pâine!”

Ca o noutate, fabrica de la Grădiştea a început să facă făină la cerere, cu caracteristicile cerute de client. Evident că l-am rugat pe Ioan Vladu să ne spună ce surprize pregăteşte fabrica pentru aceste sărbători.

„Vom produce cozonacul cu rahat şi cel cu cacao şi stafide, dar şi foarte multe, foarte multe produse de patiserie: ştrudel, fursecuri de casă, chec, cornuleţe, brânzoaice, saleuri şi pateuri. Ele sunt foarte cerute pe piaţa Capitalei unde vindem cam 80% din ceea ce producem.” Înainte de a ne despărţi de interlocutorul nostru, acesta a dorit să transmită tuturor celor care păşesc zilnic pragul magazinelor, cerând pâine şi produse Dunapan, urarea tradiţională de „Paşte fericit!”

T. Florian