animale-bolnaveLa sfârșitul lunii aprilie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertiza că România este expusă la un risc imediat și foarte crescut de apariție a unor cazuri de contaminare cu dermatoză nodulară contagioasă (boală care afectează bovinele).

Deoarece boala evoluează rapid în Bulgaria, inclusiv în localități apropiate frontierei de la Giurgiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, a susținut joi, 23 iunie, o conferință de presă în care a explicat care sunt măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii bolii în județul nostru.

De precizat că în perioada 15-17 iunie, DSVSA Giurgiu a fost audiat de către reprezentanții ANSVSA, prilej cu care au fost efectuate controale la exploatații comerciale de bovine, exploatații nonprofesionale, circumscripții sanitar veterinare de liberă practică și primării din județul Giurgiu, constatându-se o serie de deficiențele , și totodată lipsa informării populației la nivelul satelor cât și neefectuarea unei acțiuni ample de dezinsecție în zonele de risc maxim – după cum declara directorul DSVSA Giurgiu.

În finalul conferinței de presă, dr. Liviu Florescu a dorit să transmită un apel către populație, ca în cazul în care observă orice modificare a aspectului exterior sau al comportamentului bovinelor, să se adreseze cât mai repede medicului veterinar.

Vom reveni cu un material mai amplu, privind riscurile provocate de această boală,  în ediția de luni 27 iunie, a cotidianului nostru tipărit ” Jurnal giurgiuvean”.

(T. Nicolau)