Evident că cea mai stringentă problemă în această perioadă, pentru cetăţeni, a fost (şi rămâne) zăpada care, uneori, pare că nu mai conteneşte să cadă peste noi. Dacă prima zăpadă a creat oarece necazuri autorităţilor şi celor câteva instituţii ce au ca obiect de activitate coordonarea serviciilor de interes public, ninsoarea de cod galben ce s-a abătut zilele trecute peste judeţul Giurgiu a fost extrem de repede anihilată. Direcţia Judeţeană de Transporturi Giurgiu a fost una dintre principalele eroine ale aprigei bătălii pentru descongestionarea drumurilor judeţului. Directorul general al acesteia, Ion Mateescu, ne spunea că, deşi în această perioadă s-a aflat într-o scurtă perioadă de concediu, a fost însă suplinit cu succes de directorul tehnic, tânărul Aurel Biţin.

„La prima cădere a zăpezii au existat oarece probleme în zona localităţii Chiriacu , probleme care au fost rezolvate împreună cu autorităţile din partea locului” – ne declara Ion Mateescu. Neplăcut pentru noi a fost însă faptul că au fost voci care ne-au acuzat pe nedrept că nu am acţionat la timp în zona frontierei deşi aici s-au depus eforturi uriaşe în această privinţă, iar Aurel Biţin poate să vă spună mai multe despre acest lucru”.

Provocat de invitaţia şefului şi colegului său, Aurel Biţin ne-a spus: „În punctul de frontieră s-a acţionat la câteva ore după aşezarea zăpezii, intervenindu-se cu un tractor Steyer cu lamă, un buldoexcavator, o basculantă DAC (cu lamă şi RSP ) alături de un colectiv de angajaţi ai Direcţiei. Este surprinzător că s-au făcut aceste afirmaţii ţinând cont de faptul că la toată această bătălie cu nămeţii a asistat însuşi prefectul judeţului, Noruţ Stănişteanu, şi comisarul şef al Poliţiei rutiere Giurgiu, Marian Popescu. Am început acţiunea pe la ora 23.00, iar în jurul orei unu dimineaţa şoseaua de acces la intrarea şi ieşirea din ţară era complet deszăpezită. Angajaţii noştri n-au ezitat să dea la lopată atunci când s-a impus acest lucru. Ce putem să înţelegem atunci când după ce prefectul judeţului ne-a mulţumit pentru eforturile depuse şi rapiditatea în intervenţie, câteva zile mai târziu aflăm că reprezentanţi ai autorităţilor s-au declarat nemulţumiţi de prestaţia noastră, în acest punct„ – a mai spus Aurel Biţin.

Pentru a nu avea vreo suspiciune în privinţa modului cum s-a acţionat pe drumurile judeţene, cei doi directori ne-au înmânat chiar şi o listă a drumurilor pe care DJTG-ul are obligaţia să le deszăpezească pe întreaga perioadă de iarnă. Iată care sunt acestea: DJ 507 (Giurgiu-Oinacu- Branişte- Gostinu); DJ 504 (Giurgiu- Vieru- Hodivoaia- Putineiu); DJ 504 A (Vieru- Gogoşari- Drăghiceanu- Izvoru); DJ 503 (Giurgiu- Bălanu-Ghizdaru- Toporu- limită judeţ Teleorman); DJ 503 A (Ghizdaru-Onceşti- Radu Vodă- Izvoarele- Răsuceni- limită judeţ Teleorman) ; DJ 505 ( Gara Chiriacu –Izvoarele – Valea Bujorului – DN 5 B) ; DJ 506 A (limită judeţ Teleorman- Toporu).

„La ora la care dialogăm cu dvs. se acţionează cu două autobasculante de 6 mc, o autospecială, un buldoexcavator, două autogredere, un tractor Steyer şi un Unimog Mercedes, utilaj multifuncţional”- a mai precizat Aurel Biţin , care a dorit să menţioneze faptul că Direcţia intenţionează achiziţionarea unei alte autospeciale, echipată cu lamă şi sărăriţă . Directorul general, Ion Mateescu, mai declara că angajaţii Direcţiei lucrează în schimburi – inclusiv sâmbăta şi duminica – fiind instituit un comandament, care funcţionează 24 de ore din 24, de fiecare dată când se declară cod galben, apreciind faptul că există o relaţie extrem de bună cu primarii localităţilor judeţului, şcolile fiind primele vizate în acţiunile de deszăpezire. Cei doi reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Transporturi ne-au mai spus dovada faptului că angajaţii de aici şi-au făcut datoria este lipsa reclamaţiilor din partea locuitorilor judeţului.

T. Florian