inmormintare mizil petre ivanovici

 Foto: Așa arătau procesiunile mortuare cu cai mascați în perioada lui Tănăsică Birjarul , în care cabalinele erau împopoțonate după moda timpului…

Puțini dintre giurgiuveni cunosc faptul că birjele au fost o vreme, la noi în oraș, o afacere extrem de profitabilă pentru cei ce au știut să le gestioneze. Ele erau la fel de căutate precum taxiurile astăzi. Despre un birjar celebru de care puțini dintre giurgiuveni au auzit, sau își mai amintesc, Tănăsică Stăncescu,  îl vom lăsa să vă povestească pe cel ce gazduiește această rubrică , Bebe (Petre Ghe.) Călinescu…

Ascensiunea în afaceri

Nu știu dacă astăzi mai există prea mulți giurgiuveni care ar jura că l-au cunoscut în carne și oase pe Tănăsică Stăncescu zis Birjarul . Evident că oricine ar încerca un exercițiu de imaginație închipuindu-și cum arăta acest celebru personaj în vremea sa, l-ar descrie ca pe un individ oarecare îmbrăcat într-o livrea ponosită, ce stătea țapăn pe  capra trăsurii, mânând caii și înjurând ”birjerește”. Ei uite că lucrurile nu stau chiar așa…Tănăsică Birjarul era un negustor adevărat, ”propritar” de trăsuri , care mai de care mai spilcuite, gestionate de mai mulți angajați . De fel Tănăsică era de prin părțile Stăneștiului, după cum spun cei mai în vârstă, care chiar l-au cunoscut. Cum a ajuns să posede atâtea animale, nu se știe précis. Se vorbea doar că după primul război mondial , în timp ce bulgarii prăduiau tot ce le stătea în cale prin satele românești de lângă Dunăre , mai ales vite și oi, Tănăsică s-ar fi ales cu o herghelie întreagă căpătată într-o ambuscadă. De aici a început, încet, încet ascensiunea sa în afacerile cu trăsuri. Inițial Tănăsică a avut o cârciumă cu o curte mare și cu un han. Bun gospodar , afacerea i-a prosperat și dacă tot avea o grămadă de cai, omul s-a gândit că n-ar fi rău să investească bani în trăsuri. Grajdurile și șoproanele în care își ținea birjele și caii erau undeva în strada Gen. Weigand, astăzi șoseaua București, colț cu bulevardul CFR , mai précis visavis de Primăria municipiului, unde cândva a funcționat societatea ASCO, iar astăzi  adevenit un focar de infecție pentru oraș, un loc pe care autoritățile îl ignoră nu știm din ce rațiuni. În acest loc își concentrase Tănăsică mijloacele afacerilor sale cu cai. Între timp renunțase la han tocmai pentru a avea suficient spațiu pentru grajduri și mijloacele de transport (birjele). Isteț, el acaparase și mare parte din serviciile funerare locale, fiind la concurență cu cele ale lui Behache (ce își avea locația în str. Droc Barcian) și ale familiei Covaci ( din bulev. CFR), al cărui descendent se ocupă și astăzi cu realizarea monumentelor funerare , undeva la intrarea în satul Frătești .

Înmormântările erau de Clasa III-a, Clasa a II-a și Lux

Bisericile Smârda și Sf. Gheorghe aveau fiecare câte un dric pentru transportul morților care se foloseau de mijloacele de tracțiune ale lui Tănăsică. Înmormântările se făceau la Clasa I-a , de Lux, la Clasa a II-a și la Clasa a III-a, în funcție de posibilitățile financiaare ale aparținătorului celui decedat. Asta însemna că la o înmormântare de lux  caii se îmbrăcau în alb la cei tineri decedați sau în negru la cei în vârstă, și trași de 6 cai. La înmormântările de clasa a II-a dricul era tras de doar 4 cai în timp ce la cele de clasa a II-a mortul era dus la cimitir de numai doi cai. De aici și textul acelor vremuri al unei célèbre melodii: ”Ecaterino, vedea-te-aș moartă / Cu dric la poartă și cai mascați…”

”La bulivard birjar!”

Tănăsică, sclipitor în afaceri, a priceput repede că aceste animale nu puteau fi folosite numai la transportul morților. De aceea el a dezvoltat în scurt timp și o adevărată companie de trăsuri/ birje , numite și ”cupee” după moda franțuzească , extrem de elegante dar și la fel de costisitoare în ceea ce privește prețul unei plimbări /călătorii, motiv ce făcea ca ele să fie solicitate doar de cei cu dare de bani. Caii folosiți în acest scop erau o mândrețe. Bine hrăniți și țesălați, pielea le lucea de parcă ar fi fost dați cu ceară. Uneori la ceremonii sau în zile de sărbătoare caiilor li se puneau pe cap un fel de pampoane cu fireturi și ciucuri aurii…Birjarii acestor trăsuri purtau la rândul lor o livrea elegantă și un fel de joben. Era un adevărat spectacol să te plimbi împreună cu iubita sau soția cu un asemenea mijloc de locomoție la care harnașamentul era de vis.

Afaceri cu imobile

Afacerile i-au mers atât de bine lui Tănăsică ”Birjarul” încât în scurt timp a ajuns un proprietar înstărit, invidiat de ceilalți oameni de afaceri ai orașului. Banii câștigați , Tănăsică a început să îi investească în case și astfel acesta s-a trezit cu o zestre imobiliară impresionantă cum puține mai erau prin târg. Una dintre case o deținea în str. Ștefan cel Mare (colț cu str. Gen. Gatin ), astăzi str. Victoriei. Alte două case mari erau închiriate societății petroliere ”Steaua Română”, ca puncte de lucru și sedii , immobile ce mai târziu aveau să devnă policlinică locală, iar mai apoi sediul IJPIPS (visavis de restaurantul Meteor) . O altă casă mare o avea în str. Ghe Pastenescu unde locuia cu familia… 

Povestea jenantă a morții sale

Moartea sa a declanșat printre giurgiuveni o adevărată poveste …Era probabil prin anii 1960, nu știu cu exactitate…Se știa doar că  Tănăsică era un curvar fără pereche. Că îi plăceau muierile pe care le întreținea din banii mulți obținuți din afacerile sale prospere. Astfel se spune că la un moment dat s-ar fi iubit cu o vecină, una coana Lenuța,  și că ar fi murit fericit , probabil dintr-un infarct,  în timp ce făcea amor pasional cu aceasta…O fi adevărat, o fi doar poveste, numai Dumnezeu știe. Cert este că Tănăsică ”Birjarul” rămâne una dintre figurile de legendă ale orașului nostrum și în același timp a lumii de afaceri locale…V-am pupat până săptămâna viitoare, al vostru Bebe Călinescu!

Deși birjele ar fi putut fi exploatate și astăzi în scop turistic, așa cum se procedează în multe orașe ale lumii, dând patină și ștaif acestora, regimul comunist a scos din circuit birjele și pe motivul păstrării igienei orașului, deși ar fi existat soluții și în acest sens… După ‘90 nimeni nu a mai încercat în Giurgiu să reitereze această idée, deși ea ar putea oferi o notă de pitoresc, mai ales că orașul nostru  se află situat la graniță. Ar putea fi totodată o soluție fiabilă pentru alți câțiva pași făcuți în industria de turism, prin faptul că Giurgiu este un oraș mic în care distanțele pot fi parcurse repede și cu bani puțini…

(A completat, pe ici pe colo, înhămând caii imaginației și mânând căruța cu amintiri, birjarul de serviciu, Florian TINCU)

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Cine va deschide cartea autobiografică ” Ce rău v-am făcut?”,scrisă de celebrul antrenor de fotbal Constantin Teasca,va observa că vorbește și despre Tănăsica Birjaru’ dar și despre alte personaje ale vremii,printre care domnul Bebe o va recunoaște și pe Fitza,o femeie sărmană ce bântuia prin centrul orașului! Revenind la personajul pitoresc din Giurgiu de altădată,un frate mai mare mi-a adus aminte că trăsurile pe care le vedeam”parcate” la rondul de la ieșirea din Gara Giurgiu -Oraș erau toate ale lui Tanasica,iar caii falnici,bine hrăniți și îngrijiti fornăiau și loveau cu copita în caldarâmul din piatră cubică,dornici s-o ia la trap.Dar întreprinzătorul cu fler Tanasica avea și camioane -acele vehicule cu tracțiune animală,prevăzute cu o platformă pentru transportul mărfurilor.Le auzeai de departe,pe străzile cu piatră cubică ,făceau un zgomot de speriat,se clătinau sticlele în navetele de lemn de ziceai că se sparg,sticle de”sticlă” cu apă minerală,vin,bere sau sifoane. Cât despre faptul că domnul Tanasica și-ar fi dat obștescul sfârșit în brațele ibovnicii,poate să fie la fel de”real” cu ceea ce se spunea despre Căpitanul” Bobonete” de la Miliția de la Rondul „Sf.Gheorghe”,că l-ar fi surprins soțul amantei în dormitorul conjugal iar craiul ar fi sărit pe geam direct pe motocicleta Jawa și ar fi făcut o cursă nebunească prin oraş,îmbrăcat sumar,că vorba ceea,poti să fii si căpitan de județ,cu soțul înșelat să nu te pui, că-și pierde uzul rațiunii!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.