În data de 3 aprilie ajungea la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii un memoriu înaintat de către Dan Ofiţeru, salariat al CN APDF Giurgiu, în care acesta atrăgea atenţia că ”prin decizia nr.10 din 24.02.2010, Consiliul de Administraţie (n.red. – al acestei Companii) a modificat structura organizatorică în baza unui referat întocmit de serviciul Resurse umane şi aprobat de directorul general Nemţescu Cristian, referat care nu are la bază nicio analiză economică care să precizeze cauzele, scopul şi rezultatele preconizate ca urmare a adoptării acestei măsuri”.

La acea vreme Dan Ofiţeru, fost director general al Companiei şi ulterior dir. adjunct, printr-o adresă remisă Consiliului de Administraţie al Companiei APDF atrăgea atenţia “că modificările sistemului organizatoric pot avea consecinţe negative asupra rezultatelor economico-financiare ale companiei”, dar previziunile sale nici n-au fost luate în seamă. Ba mai mult, Nemţescu Cristian pune în aplicare această decizie fără să mai aştepte aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Companiei. Conform acestei decizii multora dintre salariaţi li s-a modificat locul de muncă şi funcţia, dar fără să primească însă şi atribuţii. În memoriul său Dan Ofiţeru amintea ministrului că în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2006, Corpul de control al MTVT constatase că managementul Companiei este necorespunzător, lucru confirmat ulterior de controalele efectuate de ANAF, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Departamentul de Control al Guvernului. În urma acestor controale, în luna iunie a anului 2007, AGA hotărăşte înfiinţarea postului de director adjunct, având ca atribuţii: “coordonarea activităţilor de administrare, întreţinere şi reparaţia bunurilor din domeniul public şi privat etc.” Fără vreo conotaţie politică, este numit în funcţia de director adjunct  Dan Ofiţeru, numirea  având drept criteriu experienţa anterioară a acestuia în “domeniul modernizării infrastructurii de transport naval şi dezvoltarea serviciilor portuare, în porturile Dunării fluviale”.

Din acel moment Dan Ofiţeru îşi ia în serios atribuţiile şi demarează finanţarea unui Program TEN-T din Proiectul D.A.N.U.B.E, având ca obiect principal realizarea investiţiilor necesare modernizării infrastructurii de transport naval şi creşterii siguranţei de operare în mai multe porturi de pe Dunăre. În memoriul său  Dan Ofiţeru mai scria: “am fost nevoit să identific noi surse de finanţare datorită faptului că fosta şi actuala conducere executivă , respectiv Nemţescu Cristian (director general) şi Matache Carmen (dir. economic), nu a fost capabilă să utilizeze în anul 2006 alocaţiile bugetare acordate pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport naval”.

Dan Ofiţeru continuă să iniţieze şi să coordoneze şi alte proiecte care au asigurat – după cum declara chiar acesta, în acelaşi memoriu înaintat ministrului Berceanu – “strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport naval a Dunării fluviale pentru o perioadă de 10 ani.” În sprijinul acestor constatări ale sale, directorul adjunct Ofiţeru îi anexa memoriului adresat  lui Berceanu o analiză a indicatorilor economico-financiari în perioada 2007-2009, pe perioada cât el ocupase această funcţie, cifre comparative cu anul 2006, an în care conducerea Companiei fusese asigurată de către tandemul Nemţescu – Matache.

El mai demonstra  în memoriu: ”conducerea executivă a Companiei (Nemţescu- Matache), este incapabilă să asigure un management performant adaptat la situaţia de criză a Companiei”, şi că “reorganizarea companiei în forma de acum va avea ca efect destructurarea unor servicii şi periclitarea derulării şi finalizării proiectelor demarcate” cât şi faptul că “singurul scop al reorganizării CN APDF a fost acela de a desfiinţa în mod abuziv funcţia pe care o deţinea Dan Ofiţeru, aceea de director adjunct înfiinţând, însă, în locul acesteia alte trei funcţii de director”.

Evident, toate acestea se consumaseră în acelaşi spirit al sintagmei că “nicio faptă bună nu poate rămâne nepedepsită!” După mai bine de un an de la alcătuirea acestui memoriu, Cristian Nemţescu reuşeşte să-l lase şi fără loc de muncă pe cel care tocmai demonstrase, la momentul numirii sale ca director adjunct, că CN APDF Giurgiu poate fi o societate generatoare de profit, asta la începutul lunii iulie 2011. Ce nu ştia însă Nemţescu este faptul că actualul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, fusese informată asupra tuturor acestor lucruri consemnate mai sus, poate chiar din memoriul adresat lui Radu Berceanu.

Dar ministrul Boagiu a mai aflat şi de faptul că până la această dată conducerea APDF nu a vizat proiectul în propriul CTE şi nici n-a solicitat ministerului finanţarea acestor investiţii şi că numai la intervenţia ministrului, din luna aprilie a acestui an, conducerea APDF şi-a adus aminte – subit –  de acest proiect, deşi el n-a fost  de data aceasta propus la finanţare aşa cum fusese conceput iniţial. Anca Boagiu a aflat şi de faptul că proiectul ce viza “reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport naval în porturile din afara reţelei TE-T : Baziaş, Orşova, Cetate, Bechet şi Corabia, chiar dacă avea studiul de fezabilitate finalizat încă la finele lui 2009, nu a fost supus spre analiză şi nici nu au fost solicitate fonduri pentru finanţarea acestor investiţii. Şi în acest caz,  conducerea Companiei îşi aduce aminte de el, dar nici acum nu-l propune la finanţare în forma lui de la început.

Din cauza aceluiaşi management necorespunzător, nici fondurile pentru proiectul “Infrastructură pentru terminal de containere în portul Constanţa şi prelungire cheu aval” nu vor putea fi utilizate în acest an.

Proiectul “Sistem de preluare şi prelucrare reziduri de la nave”  a rămas cu contractul de finanţare încă nesemnat, având o întârziere de 7 luni în implementarea proiectului din cauza nepăsării aceleiaşi conduceri.

Proiectul WANDA, pe care şi publicaţia noastră l-a prezentat în mai multe rânduri graţie aceluiaşi Dan Ofiţeru, şi care urmăreşte crearea unui concept de gestionare a deşeurilor generate de nave de-a lungul Dunării, este şi el pus în pericol prin înlăturarea iniţiatorului acestuia (Dan Ofiţeru), unul dintre cei mai recunoscuţi profesionişti în domeniul managementului mediului în porturile Dunării fluviale. O decizie care a produs îngrijorare în rândul partenerilor europeni, aceştia informând imediat Autoritatea de management a programului SEE şi Comisia Europeană.

În concluzie, toate aceste proiecte, cât şi altele, sunt ori neîncepute, ori întârziate, ori blocate “datorită incompetenţei actualei conduceri” – după cum ne declara Dan Ofiţeru, artizanul majorităţii dintre ele. Tandemul managerial Nemţescu-Matache a reuşit însă un singur lucru în toată această perioadă: să înlăture o persoană incomodă, deşi Dan Ofiţeru venea cu o experienţă de 13  ani în Companie, timp în care nimeni nu avusese nimic să-i reproşeze, fusese  lider de sindicat, un reprezentant marcant al salariaţilor, interesat permanent de rezolvarea problemelor oamenilor, dar şi de dezvoltarea Companiei.  Alături de acesta, victime colaterale sau la fel de incomode, sunt astăzi alte persoane cu probitate profesională remarcabilă, ce au fost abuziv înlocuite “cu oameni după chipul şi asemănarea conducerii, adică incompetenţi şi lipsiţi de caracter”.

După doi ani în care s-a ferit să mai apară în atenţia presei şi a opiniei publice giurgiuvene, fostul director al APDF Giurgiu, Dănuţ Ofiţeru – în acelaşi timp, secretar executiv al organizaţiei judeţene PSD – a decis că e timpul să dezvăluie adevărul despre situaţia în care se află, în cadrul unei conferinţe de presă a organizaţiei judeţene PSD, desfăşurată miercuri, 20 iulie. Alături de Dănuţ Ofiţeru s-a aflat şi preşedintele organizaţiei PSD Giurgiu, Adrian Popescu. Acesta susţine că, imediat după ce a câştigat alegerile, PDL a schimbat toţi directorii ”care aveau cea mai mică umbră de coloratură politică PSD”. ”Dănuţ Ofiţeru a fost printre primii directori înlăturaţi atunci, încă din primele zile ale guvernării PDL; mai grav este, însă, că, după ce a fost înlăturat din funcţia de director, PDL a încercat să-l înlăture de tot din cadrul companiei APDF, trecându-l – abuziv şi fără nicio explicaţie – în şomaj! Şi asta în ciuda faptului că există pe rol mai multe procese împotriva fostului (de acum, dată fiind recenta decizie a ministrului Transportului, Anca Boagiu, de destituire a lui Cristian Nemţescu), care demonstrează că, în cazul lui Dănuţ Ofiţeru, a fost vorba doar despre epurare politică!”, afirmă liderul PSD Giurgiu, Adrian Popescu. Acesta a precizat că marţi ministrul Anca Boagiu a semnat decizia de destituire a lui Cristian Nemţescu din funcţia de director al APDF Giurgiu, acesta fiind înlocuit cu un nou director, provenit de la Galaţi, ”om de încredere al liderului grupului PDL din Camera Deputaţilor”. În opinia lui Adrian Popescu, îndepărtarea abuzivă şi fără motiv a lui Dănuţ Ofiţeru din funcţia de director adjunct al APDF Giurgiu pericilitează grav derularea a trei proiecte europene, obţinute de companie, deoarece APDF se angajase, la obţinerea finanţării pe aceste proiecte, să nu schimbe echipa de implementare, echipă condusă chiar de Dănuţ Ofiţeru. ”Este incredibil ceea ce se întâmplă la Giurgiu: în condiţiile în care Comisia Europeană critică România pentru slaba absorbţie a fondurilor europene, la APDF este dat afară chiar cel care a condus aceste proiecte!”, spune liderul PSD Giurgiu, Adrian Popescu.  Ascesta a făcut şi o analiză comparativă a rezultatelor companiei în perioada în care a fost condusă de Dănuţ Ofiţeru şi ”epoca Cristian Nemţescu”: ”În 2006, când a fost schimbat din conducerea APDF, Cristian Nemţescu lăsa un profit net de 267 mii lei; trei ani mai târziu, când, la rândul său, era mazilit din conducerea APDF Giurgiu, Dan Ofiţeru lăsa moştenire un profit net de 3.806 mii lei, adică de peste 20 de ori mai mare!

La doar un an după preluarea conducerii APDF Giurgiu, Cristian Nemţescu reuşea “performanţa” de a reduce acest profit la circa 80%, mai exact la 2.843 mii lei… aceste cifre dovedesc, în opinia noastră, că, în cazul lui Dănuţ Ofiţeru, a fost vorba doar despre epurare politică şi despre menţinerea şi numirea în funcţii de conducere a unor oameni servili partidului; mai grav decât atât, se poate vorbi despre numirea pe funcţii a unor oameni pur şi simplu incompetenţi, al căror singur merit este servilismul faţă de PDL”, afirmă liderul PSD Giurgiu, Adrian Popescu.

”După 13 ani de muncă la APDF, am fost îndepărtat abuziv…”

”Eroul principal” al adevăratei ”telenovele” de la APDF, Dănuţ Ofiţeru, a decis că e timpul să dezvăulie public ceea ce i s-a întâmplat. El spune că a evitat să facă declaraţii publice în ultimii doi ani din cauza ”evenimentelor anormale” din cadrul APDF Giurgiu. ”În data de 4 iulie a.c., printr-o decizie aberantă şi ilegală, fără a mi se acorda niciun preaviz şi fără a mi se comunica nici un motiv oficial, după 13 ani de muncă neîntreruptă în APDF Giurgiu, am fost îndepărtat din companie… Pur şi simplu… Povestea a început, însă, mai demult, mai exact în februarie 2010, atunci când Consiliul de Administraţie al companiei a pus în executare un ordin politic al PDL, desfiinţând funcţia de director general adjunct (pe care o deţineam la acel moment), pe care a rebote-

zat-o în director tehnic, post ce a fost ocupat, ulterior, de un membru PDL…

Numai că Tribunalul Giurgiu a desfiinţat, în parte, această decizie, iar APDF ar fi trebuit să mă repună în funcţia de director general adjunct. Hotărârea judecătorească nu a fost, însă, pusă în aplicare niciodată! Şi aceasta pentru că directorul Cristian Nemţescu a insistat că nu ştie cum s-o pună în aplicare… Între timp, APDF a făcut recurs la Curtea de Apel, instanţă ce a decis să trimită cazul spre rejudecare Tribunalului Bucureşti, unde termenul procesului este fixat pentru luna septembrie. Aşadar, în data de 4 iulie, când am primit decizia de concediere, relaţiile mele de muncă cu compania erau guvernate de decizia Tribunalului Giurgiu, care dispunea reîncadrarea mea pe funcţia de director general adjunct… Cred că acest abuz al directorului Cristian Nemţescu nu ar fi fost posibil dacă Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu ar fi dat curs plângerii mele penale de anul trecut, plângere asupra căreia am revenit acum, pentru că eu consider că ceea ce mi se întâmplă este un abuz în formă continuată …”

”Postul de director general adjunct a apărut ca o necesitate strictă pentru APDF…”

Dănuţ Ofiţeru a continuat seria dezvăluirilor, precizând când, cum şi de ce a fost înfiinţat postul de director general adjunct la APDF Giurgiu: ”Acest post nu a fost înfiinţat, în niciun caz, din motive politice, ci a apărut ca o necesitate şi, culmea, în urma controalelor şi constatărilor fostului ministru PDL al Transporturilor, Radu Berceanu! Oamenii lui au fost cei care au constatat că la APDF Giurgiu exista un management necorespunzător, credite neperformante, lipsă a proiectelor de investiţii… Şi atunci s-a decis că trebuie să existe un om care să se ocupe de toate aceste probleme! Aşa au apărut, ulterior, proiecte de importanţă majoră, atât pentru APDF Giurgiu, cât şi la nivel naţional, proiecte al căror coordonator eram eu, în calitate de director general adjunct… Asta nu a contat, însă, pentru Cristian Nemţescu, atunci când a decis să mă concedieze… El uită de faptul că aceste proiecte sunt, de fapt, angajamente ferme asumate de APDF şi chiar de statul român… Tocmai de aceea, decizia de concediere mi se pare cel puţin nefirească, în condiţiile în care în doar unul din aceste proiecte, 85% din investiţiile în infrastructura de transporturi urmau a se face în Portul Giurgiu, iar acum acel proiect zace uitat într-un sertar, existând pericolul să nu mai primească finanţare. Mai mult decât atât, proiectul despre care vorbesc acum servea, în 2009, ca argument împotriva deciziei ministrului Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, de a desfiinţa APDF… În 2010, APDF Giurgiu dispunea de 4 milioane de Euro, din bugetul de stat, pentru derularea acestor proiecte, bani din care a reuşit să cheltuiască, până la sfârşitul anului, ”fabulosul” procent de… 0,5%!!! Anul acesta, din acelaşi buget de stat, APDF Giurgiu are 5,5 milioane de Euro, din care, până acum, nu a cheltuit nici măcar un singur leu!!! De altfel, în urmă cu un an, îi trimiteam ministrului Radu Berceanu un memoriu în care avertizam tocmai asupra acestor aspecte… Numai că avertismentele mele au rămas, atunci, fără răspuns…”

”La APDF s-a desfiinţat un post şi s-au înfiinţat alte patru…”

Dănuţ Ofiţeru mai spune că, la APDF Giurgiu, s-a desfiinţat postul de director adjunct pentru a se înfiinţa alte patru posturi de director, care, însă, sunt menite a satisface clientela politică a PDL. ”Este inadmisibil ceea ce se întâmplă acum la APDF, unde, timp de un an, o simplă contabilă a reuşit să fure peste 1 miliard de lei, fără ca directorul companiei să observe ceva! Cred că decizia ministrului Anca Boagiu de a-l destitui, acum, pe Cristian Nemţescu este o primă încercare a Ministerului Transporturilor de a rezolva situaţia total necorespunzătoare din APDF Giurgiu; dacă, însă, această schimbare a directorului nu va fi însoţită şi de auditarea companiei şi de măsuri clare de reorganizare, în scurt timp, APDF va intra pe lista companiilor de stat cu mari probleme”, mai spune Dănuţ Ofiţeru. Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, acesta a mai precizat că, în perioada februarie 2010-iulie 2011, în cartea sa de muncă figurează ca fiind angajat pe postul de director general adjunct, însă, potrivit statului de funcţii, la APDF nu mai exista acest post! Dănuţ Ofiţeru a mai declarat că, în toată acestă perioadă, nu a semnat niciun document în calitate de director adjunct, singurele acte semnate fiind cele vizând activitatea pe proiecte, numai în baza deciziilor luate de directori anterior lunii februarie 2010.

Cristina MOISE si F.T.

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.