1016810_1384945418386746_1567544366_nCele câteva zile de sărbătoare de la începutul lunii Martie m-au convins că unii abia așteaptă aceste date calendaristice pentru a mai da câte  un tun! Cei mai tentați de așa ceva rămân administratorii de unități comerciale. Așa s-a întâmplat și în data de 8 martie când multe din instituțiile de pe plan local (școli,  deconcentrate), au luat cu asalt localurile  municipiului,  dorind să organizeze câte o mică petrecere dedicată salariatelor din subordine.

Intenție speculată – așa cum aminteam – cu vârf și îndesat, după cum veți constata , de către proprietarii de restaurante care au mirosit  imediat oportunitatea…! E adevărat că cei mai mulți dintre ei  chiar și-au respectat statutul, nefăcând rabat de la calitate, însă alții s-au mulțumit doar să profite cât mai mult și cam atât! Așa s-a întâmplat , la restaurantul ”Casa Românească” ,  după cum ne-au declarat câțiva dintre participanții la petrecerea organizată marți seară, în acest local. Dincolo de vacarmul creat de numărul exagerat de  consumatori  (oare unde or fi fost inspectorii ISU la acel moment?!)  cadre didactice care au luat loc la mese, în cele două saloane (parter și etaj) , o notă proastă a fost atribuită meniului extrem de subțire, capitol la care nu s-a respectat  în niciun fel, raportul calitate preț. Cele două variante oferite de reprezentanții localului au cuprins doar câte un singur fel de mâncare ( !? ) , preparate de-a dreptul umilitoare, conform spuselor acestora. Prima variantă a cuprins un aperitiv frugal, din care nici măcar un copil de vârstă preșcolară nu și-ar fi putut potoli foamea,  în timp ce a doua variantă a așezat  pe farfurie un pește cu câteva linguri de garnitură și câteva felii de pâine.

Cât credeți că a încasat de persoană, localul,  pentru acest meniu cu un singur fel de mâncare? Nici mai mult nici mai puțin decât 50 de lei/persoană, stimați concetățeni!! Asta în condițiile în care în aproape orice restaurant din buricul Capitalei, cu numai jumătate din acești bani, poți servi trei feluri de mâncare , meniu în care de obicei este inclus și desert , alături de o băutură răcoritoare.

 În acest meniu de ”supercriză” oferit de 8 martie în restaurantul ”Casa românească”, trebuie precizat că nu a mai intrat nici măcar un pahar cu apă plată! De aceea unii chiar s-au întrebat ironic: – Să fi costat atât de mult programul artistic oferit celor prezenți de n-a mai fost  loc în farfurie și de  altceva?

Un alt lucru ce trebuie relevat este timpul de așteptare. Deși invitatele au luat loc la mese la ora 20.00, sărăcăciosul meniu a fost așezat în farfurii abia la ora 21.50.  În cele aproape două ore  de așteptare, cine a avut chef să consume ceva a plătit tot ce a comandat! O altă șiretenie comercială premeditată a patronului localului care a știut că doamnele ce au luat loc la mese nu vor putea sta timp de două ore fără să consume nimic. Și uite așa bieții profesori / învățători au plecat acasă nervoși, flămânzi și cu banii dați, după ce sindicatul din învățământ făcuse un efort substanțial, disponibilizând câte 50 de lei/ persoană pentru masa fiecăreia  dintre sărbătorite.

O bătaie de joc ce demonstrează că lăcomia unor patroni de restaurante din Municipiu este fără margini.Administratorul   nu a ținut  cont de faptul că acest gest al său l-ar putea costa disprețul multora dintre cei ce au intrat în acea seară în restaurant.  În concluzie , de acum încolo,  când va veni vorba despre  petrecerile organizate în acest local, sintagma publicitară ar putea  suna cam așa:

Restaurantul ”Casa Românească” este gata, oricând,  să vă jecmănească! Și nimic mai mult…

(N. Mulțu Mitu)