Marţi 20 martie am fost solicitaţi de o locuitoare a satului Bălănoaia comuna Frăteşti, care ne reclama faptul că Marian Cărăţeanu, primarul comunei Frăteşti, după ce i-a violat proprietatea, ajutat de rude şi angajaţi de-ai săi, i-a luat cu forţa trei vite din curte sub pretextul că proprietara animalelor îi era datoare.

Primarul comunei Frăteşti continuă să creadă că funcţia pe care o ocupă îi dă dreptul să încalce legea de fiecare dată când are chef, tratându-I pe cei care l-au ales ca pe sclavi. Nu a trecut multă vreme de când mass media locale arătau cum primarul Cărăţeanu s-a apucat să taie la întâmplare, arbori din comună, după cum l-a dus pe el capul, încălcând regimul silvic impus zonei.

De data aceasta victime i-au căzut câţiva locuitori ai satului Bălănoaia. Săndoiu Mariana,  ne relata faptul că luni 19 martie în absenţa ei de acasă ( zona fostului CAP- Saivane), primarul Cărăţeanu a intrat în curtea gospodăriei sale şi după ce i-a ameninţat angajaţii şi-a luat singur trei vite pe care le-a urcat într-o dubiţă cu care venise, sub pretextul că femeia i-ar fi fost datoare. Săndoiu Mariana ne-a povestit că în urmă cu 3 ani şi jumătate primarul Cărăţeanu descărcase în curtea sa  câţiva baloţi de trifoi fără ca femeia să-i fi cerut acest lucru . Surprinsă Mariana Săndoiu i-a explicat primarului că nu avea bani să-i plătească acel cadou nolens-volens. Acesta a replicat că se vor înţelege pe parcurs şi că s-ar putea arăta mulţumit dacă Mariana Săndoiu i-ar oferi în compensare o viţică.

“Eu i-am arătat o viţică de vreo 200 de kg. “ ne declara M.Săndoiu- “discuţia dintre noi purtându-se în prezenţa unui cetăţean din Remuş cu care venise primarul. Baloţii s-au dovedit a fi însă toxici pentru animale. După ce mi-au murit patru crape l-am chemat pe doctorul veterinar Gheorghe Ionete din Giurgiu care mi-a explicat că trifoiul fusese tratat cu o substanţă împotriva viermilor, şi că baloţii acoperiţi cu folie deveniseră toxici.  Şi iată că după trei ani şi jumătate primarul Cărăţeanu şi-a adus aminte dintr-o dată  că îi eram datoare , intră în curte la mine, ca la el acasă, îmi ameninţă angajaţii, după care îşi ia singur trei vite şi pleacă…”

La rândul său, angajatul Marianei Săndoiu, Marian Cucurezeanu are propria sa declaraţie:  ” Luni (n.red. – 19 martie 2012) pe la ora 18.00, atât eu cât şi colegul meu Marian Iancu, ne-am trezit în curte cu primarul Marian Cărăţeanu care ne-a cerut pe un ton poruncitor să strângem vitele în curtea casei, strigând în gura mare că şefa mea,  Mariana Săndoiu, are să-i dea ba o vacă, ba un taur de 500 de kg. După ce i-am cerut să iasă din curte pentru că încalcase o proprietate privată primarul Cărăţeanu a devenit violent, ameninţându-mă şi încercând să mă lovească. Am fugit formând la telefonul mobil 112. Am cerut să vorbesc cu Poliţia. După ce am reclamat că cineva dorea să ne fure vitele, poliţistul de la telefon mi-a explicat că între timp primiseră un apel şi de la Mariana Săndoiu care reclamase că i s-a violat proprietatea. Văzând cu cine am vorbit, primarul Cărăţeanu a sunat-o pe şefa, cerându-i să vină de urgenţă acasă şi să-i dea vitele pe care i le datora. Deşi Mariana Săndoiu i-a cerut primarului să aştepte să ajungă acasă pentru a avea un dialog pe acest subiect, Cărăţeanu s-a apucat, ajutat de câteva rude şi angajaţi ai săi,  după cum ne declarau angajaţii Marianei Săndoiu,  să urce într-o dubă o vacă de circa 600 kg şi două viţici de câte 250 kg, . Marian Cucurezeanu continuă să ne explice: „Între timp a apărut şi un echipaj de poliţie. Primarul s-a apropiat de cei doi, Beianu Marius şi Bogdan Gheorghe, care în loc să treacă la o anchetă s-au apucat să-mi întocmească un proces verbal pentru că aş fi sunat fără motiv la 112. Fără să vadă că mă aflam doar la câţiva metri de ei, cei doi poliţişti l-au rugat pe primarul Cărăţeanu să rezolve conflictul cu ajutorul Poliţiei. Observând că trag cu urechea, unul dintre poliţişti m-a trimis în casă să aduc buletinul în timp ce ei s-au retras toţi trei în maşina poliţiei. Între timp Mariana Săndoiu venise acasă. I-am cerut să se adreseze organelor de Poliţie din Capitală că aici nu va rezolva nimic, atâta timp cât primarul dădea de înţeles că se cunoştea foarte bine cu cei doi poliţişti. În acel moment ne-am pomenit cu Cărăţeanu şi cei doi poliţişti dând buzna în casa femeii, primarul strigând la mine : “ Ce bă ai venit s-o înveţi p’asta ce să facă?”, după care a ieşit afară, zbierând în gura mare că  M. Săndoiu are să-i dea un taur de 500 kg, că-i va face plângere penală, că o va aresta  şi că pe mine mă va reclama că muncesc la negru. Poliţiştii l-au urmat îndeaproape pe primar, fără să schiţeze vreun gest de împotrivire la furtul vitelor din gospodăria femeii.

“Intenţionam ca a doua zi dimineaţă să mergem la Poliţie să reclamăm furtul, dar înainte de a pleca spre Giurgiu ne-am trezit cu Marian Cărăţeanu în curte, încărcându-şi într-o maşină cele două capre pe care cu doi ani în urmă ni le lăsase la păşunat, fără să achite vreun leuţ pentru prestaţia noastră” – ne-a mai spus Mariana Săndoiu. Marian Cucurezeanu ne-a promis că pentru tot ce s-a întâmplat luni seară se va adresa Procuraturii. Aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care va fi verdictul Poliţiei şi care sunt explicaţiile poliţiştilor care s-au deplasat la gospodăria Marianei Săndoiu.

Tincu Florian