caricatura-1071Pentru că suntem în plin  de an școlar hai să ne reîmprospătăm memoria , zâmbind cu ”fragmente  monumentale” din lucrările la Limba Română ale  unor elevi de-a lungul anului școlar ce tocmai a trecut.

 Privind atent plugul, vede că e de fier şi privind şi mai atent ţăranul, Arghezi, ca un poet bun ce este, vede că e de bronz.

 Şi Stroe Orheianu cînd îl văzu pe Tudor Şoimaru zise în gând: Pe unde o scot, vere?!

 Vlaicu-Vodă era un funcţionar model care avea un randament deosebit ca domn.

 În cunoscuta baladă „Mioriţa”, sunt descrise câteva întâmplări în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnătoare, şi un cioban ce şochează prin prostia lui.

 Pentru că suntem oameni, nu poţi să ceri câinelui din scara blocului să sufere pentru decepţiile tale.

 În China trăieşte foarte multă lume care mănâncă o abundenţă de orez, se încheie la gât şi a inventat guma de la capătul creionului.

 În caz de accident nu trebuie să fugi de la locul faptei fiindcă victima, dacă nu e lovită fatal, poate reţine numărul maşinii.

 Răscoala de la Bobâlna a început pe un deal şi s-a terminat în 1438.

 Zaharia Stancu a scris un roman desculţ. A fost şi şef de birou la scriitori.

 Nilul este un fluviu rămas de pe vremea faraonilor.

 Soldatul Ionescu avea o misiune importantă: belea ochii la avioane.

La Otopeni erau numai gropi şi avioanele le ocoleau şi tunarii trăgeau după ele în zig-zag.

 Din lumea satului ţîşnesc figuri memorabile ca: pupăza, cireşul şi altele care au completat acţiunea operei.

 Liviu Rebreanu are un mare talent de scriitor de la 300 de pagini în sus.

Şi bietul Eminescu, scârbit de bişniţa societăţii sale şi că Veronica Micle îi făcea fiţe, intră într-o etapă nouă pe care mi-e ruşine s-o spun.

Tudor Şoimarul era apt de luptă, cu vizita medicală facută.

 În versurile: „Ce-ţi pasă ţie chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul?” poetul ne vorbeşte despre aspectul fiinţei cu care Luceafărul este în gagicăreală şi ea îi spune că nu ştie dacă va fi al ei sau va fi altul.

 Romanul „Răscoala” este conceput de Liviu Rebreanu sferic, pentru că începe şi se termină cu imaginea burţii lui Rogojinaru, care seamănă cu o sferă.

 La Humuleşti Ozana curgea limpede, fără prea mari frământări sociale sau politice.

Nichita Stănescu a ştiut el de ce a pus virgulele şi punctele acelea în poezie şi nu mă bag eu în ce a făcut el.

(Jurnal giurgiuvean )

 

1 COMENTARIU

  1. Întotdeauna am avut impresia că aceste „perle” sunt ușor cosmetizate de profesori și /sau de cei care le publică pentru a fi amuzante și haioase.Sunt două „perle” care probabil au legătură cu scenariul scris de Marin Preda pentru filmul „Porțile albastre ale orașului” -despre acțiunile de luptă ale unei baterii de artilerie antiaeriană pentru apărarea aerodromului Otopeni împotriva aviației germane. În dispozitivul bateriei era un militar numit”observator aerian” care avea misiunea să urmărească spațiul aerian dintr-un loc mai înalt (foișor) folosind binoclul și să transmită prin mijloace optice și acustice semnalul „Aviație inamică”,indicând direcția (azimutul) și mărimea formației,tipul avioanelor s.a.Dar pentru asta soldatul respecti trebuia să”beleasca bine ochii la avioane”,deci elevul a fost foarte explicit știind că profesorul (profesoara) de Limba și Literatura Română este o persoană avizată în ale …Aviației și înțelege ce vrea să zică.Cealaltă perlă referitoare la avioanele care zboară în zigzag,ele nu ocolesc niște gropi (precum autovehiculele pe șoselele patriei),ci efectuează această manevră în aer,în plan orizontal dar și vertical,pentru a evita focul artileriei antiaeriene.În concluzie elevul cu pricina nu trebuie amendat pentru aceste”perle”,se vede că are habar și de Literatură,și de Aviație!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.