Cu o săptămână în urmă eram chemaţi în localitatea  Grădiştea de către  scriitorul Radu Teodoru şi de alţi locuitori ai satului, care reclamau că nişte mâini criminale ar fi excavat dintr-o porţiune de dig ce apără întreaga aşezare de apele Argeşului. Deplasaţi la locul ”crimei” am constatat că realitatea era cu mult mai gravă decât relatările primite prin telefon de la cetăţenii  localităţii. La numai 50 de metri de podul ce susţine cea mai veche cale ferată din România (Giurgiu-Bucureşti), digul de protecţie al localităţii a fost  excavat, la bază, pe o porţiune destul de largă, ceea ce în cazul umflării apelor Argeşului ar pune în pericol gospodăriile întregului sat. La ora la care am ajuns  noi, în locul indicat,  cele câteva  societăţi ce au ca obiect de activitate excavarea pe râul Argeş, erau în plină activitate. Nici un reprezentant al vreuneia  dintre ele însă nu a dorit să  răspundă la întrebările noastre. Conform proverbului ”Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute”, unul dintre supraveghetorii lucrărilor dintr-o balastieră mai avea puţin să jure că nu a văzut  niciodată trecând vreun utilaj de excavat prin zonă, deşi urmele pe digul excavat erau proaspete iar unicul drum de acces spre acea zonă trecea chiar pe sub ferestrele barăcii societăţii.  Maestrul Teodoru, ce foloseşte de peste un veac această zonă ca loc de creaţie,  ne declara extrem de contrariat că imediat ce a constatat acest lucru i-a alertat pe cei doi consilieri ai Comunei Comana ce locuiesc în Grădiştea. Tatăl unuia dintre cei doi consilieri, Georgescu Ion, ne-a mărturisit la rândul său că balastierele lucrează non stop în zonă, deşi încă de pe vremea fostulului primar al comunei, controversatul Tudor Dumitru, ele au primit avizul de a excava doar într-un anumit perimetru. Localnicii  spun că actualul primar, Aurel Enache, ar fi încercat chiar să închidă la un moment dat balastierele şi că i-ar fi amendat în mai multe rânduri pe cei care nu au ţinut cont de această prevedere a Primăriei Comana, dar că lucrurile au continuat sub privirile neputincioase ale oamenilor, ştiut fiind cât de bănoase sunt astfel de exploatări din albiile râurilor din toată ţara. La magazinul alimentar aparţinând inginerului Popescu Gheorghe am întâlnit mai multe persoane care ne-au indicat  persoana pe care o bănuiesc, ba chiar ar fi văzut-o escavând porţiunea de dig ce ne adusese acolo. Opran… cel care deţine o pescărie în zonă, pe fonduri europene, şi care pentru a o alimenta cu apă, a realizat o aducţiune cu pompe de mare capacitate, prin fostul canal de irigaţie al zonei pe care l-a astupat ulterior cu nisip. Opran, spun oamenii, a fost văzut de mai multe ori excavând în zona de dig indicată, ba chiar a fost întrebat de ce face asta, dar omul a continuat să-şi realizeze lucrarea excavând digul pentru a astupa cu nisip atât instalaţia ce îi aduce acum apa Argeşului la el în Pescărie, cât şi umplutura ce trebuia făcută bazinelor cu peşte.

Întrebaţi în ce mod a dobândit proprietarul pescăriei canalul de irigaţii, locuitorii au ridicat din umeri. Pentru a nu mai fi descusut de consăteni proprietarul pescăriei a început să excaveze noaptea, cu propriul său excavator, digul fiind văduvit în scurt timp de mii de metri cubi de nisip şi pământ. E adevărat că încurajaţi de gestul acestuia au mai fost şi alţii   care au încărcat o căruţă, două, de nisip, pentru a o folosi în gospodărie,  dar răul cel mare fusese deja făcut iar acum localitatea este oricând vulnerabilă,  cea mai mică viitură creată în urma căderilor unor cantităţi însemnate de apă, pe o perioadă mai lungă de timp, putând duce la o catastrofă! Viceprimarul comunei Comana, Călin Oţetaru ne declara că nu a fost alertat de această problemă cu care se confruntă grădiştenii. El ne mai spunea că ştie despre proiectul  patronului pescăriei şi că Primăria Comana i-a dat acestuia avizele dar nicidecum pentru ca acesta să escaveze în zona indicată de noi. Vicele comunei Comana spune că cei ce ne pot lămuri asupra acestui lucru sunt cei de la Apele Române.

La ora redactării acestui material deja fuseseră alertate Instituţia Prefectului cât şi Garda de Mediu ce ne-au asigurat că vor face verificări în teren urmând a lua măsurile ce se impun asupra celor ce s-ar   face vinovaţi în acest  caz. Vom reveni cu amănunte.

Florian Tincu

1 COMENTARIU