20160225_132858Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că în digul care protejează Cetatea lui Mircea cel Bătrân din Giurgiu a apărut o fisură şi există pericolul unor inundaţii majore. Cetatea este situată pe malul canalului Sfântul Gheorghe, cu ieşire la Dunăre, iar pentru consolidarea digului cu saci de pământ lucrează inclusiv deţinuţii de la Penitenciarul Giurgiu.

‘Lucrăm la Canalul Cama, ridicăm un dig, acolo e o problemă mare cu un constructor neserios, un constructor care nu a respectat nimic, a câştigat o licitaţie pentru realizarea unei ecluze, o construcţie hidrotehnică pe Canalul Cama, am avut banii asiguraţi pentru 70 la sută din lucrare, dar nu a cheltuit un leu… Acum a venit apa mare, ne-am apucat cu forţe proprii să întărim malul respectiv, l-am întărit dar creşterea foarte mare din ultima perioadă a făcut să se creeze o fisură către malul dinspre cetate, iar în acest moment ne aşteptăm la creşteri enorme ale Dunării’, a declarat Nicolae Barbu.

Acesta a mai precizat că municipalitatea a reziliat contractul cu constructorul care trebuia să facă lucrarea hidrotehnică pentru protejarea malurilor în cazul creşterii nivelului apelor Dunării, iar acum lucrările de consolidare sunt făcute de angajaţi de la domeniul public şi de la servicii locale, dar şi cu cu deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu.

Astfel, în cursul zilei de miercuri au fost încărcaţi 3.000 de saci, urmând ca joi să fie pregătiţi un număr egal de saci cu nisip, pentru consolidarea digului.

‘Vom lua toate măsurile necesare să protejăm investiţia pe care am făcut-o pe canal cu fonduri europene, pentru că dacă acel constructor îşi îndeplinea minimum-minimorum din acel contract nu se ajungea în situaţia actuală, iar acum se lucrează foarte greu pentru că Dunărea e ridicată. Una e să lucrezi cu apă până la trei metri adâncime şi alta e cu o adâncime a apei de şapte-opt metri. Dar se lucrează şi, până mâine seară, sperăm să răzbim, să închidem şi după aceea să consolidăm acel dig’, a declarat Nicolae Barbu.

Acesta a mai declarat că Primăria municipiului Giurgiu „va ajunge în instanţă” cu acel constructor care trebuia să realizeze construcţia hidrotehnică din apropierea Cetăţii lui Mircea cel Bătrân, o lucrare pentru ca cărei finanţare s-au cheltuit, din surse europene, aproximativ patru sute de mii de euro.

Primele atestări documentare ale cetăţii Giurgiu datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, astfel, ”Itinerariul de la Bruge” şi ”Codex Latinus Parisinus” (unde Cetatea este amintită sub numele Zorio) menţionează începutul existenţei oraşului şi a cetăţii Giurgiu înainte de 1396, an în care a început construirea zidurilor Cetăţii din Insulă din ordinul domnului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân (1386-1418).

În 1420 a fost cucerită de Imperiul Otoman, care deţinea astfel controlul traficului pe Dunăre. Din cauza existenţei Cetăţii lui Mircea cel Bătrân, oraşul fortificat de la Dunăre a fost de multe ori atacat pentru importanţa sa strategică, Giurgiu fiind un cap de pod în drumul spre capitala ţării. Mihai Viteazu a reuşit, prin marea victorie de la Giurgiu, din 1595, să păstreze pentru câţiva ani cetatea, dar după numai doi ani, turcii au revenit, au refăcut şi au mărit cetatea.

Mihnea al III-lea este ultimul voievod român care a încercat recucerirea cetăţii în septembrie 1659, dar, după o lună de asediu, află de înfrângerea aliaţilor săi şi se retrage în interiorul ţării.

De asemenea, în toate războaiele ruso-austro-otomane, cetatea a fost asediată. Giurgiu a fost retrocedat Ţării Româneşti în 1829, dar turcii, înainte de retragere, au distrus complet zidurile şi fortificaţiile.

În prezent, la mai bine de şase sute de ani de la ridicarea Cetăţii, în jurul său au fost construite blocuri ANL. De asemenea, în jurul cetăţii urmează să se amenajeze o zonă pentru petrecerea timpului liber, cu alei pietonale, terase de flori, parcări, zonă de agrement pentru ambarcaţiuni uşoare şi restaurante cu specific pescăresc. Cetatea Giurgiului este un obiectiv foarte important pentru municipalitate, deoarece acest punct este gândit ca bază de plecare a tuturor proiectelor sau traseelor turistice din oraş.AGERPRES/