marin-anton-presedinte-pmp Ce impact va avea asupra UNPR Giurgiu  începerea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea? Pe cine avantajează acest lucru? Care sunt ofertele la care deputatul ar putea ceda? Pe fondul demiterilor din PNL Giurgiu,  putem anticipa o victorie  facilă a PSD-ului la Giurgiu? Cine va manipula apropiatele alegeri și cum? Se va merge pe unul sau pe două tururi de scrutin? Cine a fost adevăratul   promotor al acestei versiuni în România? Ce candidați surpriză mai pregătește UNPR Giurgiu?

Iată întrebările la care veți afla răspuns citind materialul de mai jos realizat după o discuție telefonică purtată zilele trecute, cu deputatul de Giurgiu, Marin Anton.

 Reporter :  Am dori să aflăm mai multe despre tensiunile din UNPR, unde sunteți vicepreședinte, dar mai ales despre decizia partidului privind participarea la viitoarele alegeri din luna iunie, cât și despre prezența d-stră pe scena politicii locale. Pentru început însă v-aș întreba ce impact va avea punerea sub urmărire a lui Gabriel Oprea de către DNA, domnule deputat?

Marin ANTON: Din păcate eu mă refer la ceea ce se va întâmpla la Giurgiu în urma acestui lucru. Se pare că va avea un impact destul de important asupra oamenilor care aveau foarte multă încredere în varianta asta,  a UNPR-ului. Unii deja au început să pună întrebări, ce se întâmplă de acum încolo cu partidul…E o situație destul de grea. Vom vedea în zilele următoare adevăratul impact al începerii cercetării penale, pentru că peste două săptămâni s-ar putea să vină o altă cerere în Parlament, știți la ce fel de cerere mă refer (n.red. – cererea de arestare preventivă). Această avalanșă de evenimente este imposibil să nu  lase o urmă negativă asupra funcționării partidului, asupra imaginii lui, asupra a tot ceea ce avem de făcut în cele două tipuri de alegeri din 2016.

Rep: Pe cine avantajează cu adevărat începerea urmăririi penale a generalului Oprea?

M.A: Din punctul meu de vedere din toată lupta asta politică câștigător este ALDE. Pentru că pe lângă confruntarea celor două partide mari, PSD și PNL , pe scena politică se mai dădea una,  bătălia pentru poziția a treia. Până în momentul ăsta UNPR-ul avea un loc trei asigurat…Următorul era ALDE. Dar cu o astfel de campanie și o astfel de evoluție a lucrurilor în legătură cu liderul partidului s-ar putea să se schimbe ponderea și câștigătorul din toată această situație să fie ALDE.

Rep: Se vorbește de faptul că pentru a crea o majoritate în Parlament liberalii au nevoie de ALDE și UDMR cât și de alți câțiva parlamentari rebeli …Credeți că acești rebeli ar putea veni dinspre UNPR?

M.A: Este posibil orice pentru că eu am văzut foarte multă îngrijorare în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în această perioadă…Foarte multe proiecte politice deja au căzut așa că este posibil orice…

Rep: Pe d-stră v-ar tenta o astfel de ofertă?

M.A: Eu am oferte, dar trebuie să țineți cont de situația mea…Îmi doresc foarte mult președinția Consilului județean Giurgiu pe care doresc să o dobândesc după o luptă cu candidații PNL și PSD… cu fiecare în parte. Vreau să mă ”bat” cu ei! Echipa PNL-ului e clară, echipa PSD-ului e și ea oarecum stabilită. Eu mi-l doresc ca adversar pe Bădălău, dacă are puterea de a veni să se lupte cu mine…nu pe altceva, ci pe proiecte menite să aducă bunpstare giurgiuvenilor. Nu lupte din astea de guerilă, de proastă calitate . Pe proiecte clare care să ilustreze limpede ce se poate face pentru giurgiuveni, nicidecum promisiuni nerespecate. Prin urmare mi-aș dori o luptă cinstită cu Bădălău și cu Beianu. Sunt mai buni decât mine, jos pălăria! Voi fi mai bun decât, ei vor trebui să-și scoată pălăria. Îmi doresc această competiție ”sportivă” în politică , cu mult fair play și sper dori ca din această competiție să câștige cel mai bun, ceea ce va însemna , așa cum spuneam, un bine adus Giurgiului și locuitorilor acestuia. Apropos de oferte, să fiți siguri că nu voi fi nici în echipa PNL-ului nici în cea a PSD-ului…Voi fi în echipa mea!

Rep:Echipa liberalilor după ultimile demisii și demiteri din partid pare că s-a subțiat neînchipuit de mult ceea ce îi face pe mulți să creadă că victoria PSD-ului în aceste alegeri va fi destul de facilă. Ce credeți despre această percepție?

M.A: Lucrurile nu stau chiar așa…Sau aparent stau așa…Din punctul meu de vedere sunt trei echipe mari: o echipă a PNL-ului, o echipă a PSD-ului în care singurul lucru clar până acum este acela că Nicolae Barbu va candida la funcția de primar, căci pentru Consilul județean sunt diverse variante. Mi-ar plăcea ca Bădălău să ia taurul de coarne și să-și asume rolul de președinte indiferent în ce formulă se va candida: pe formula pe liste urmând a se alege din trei consilieri, ori formula în două tururi, cu persoană. Adversarul cel mai de temut rămâne totuși în acest moment PSD-ul , prin faptul că are încă foarte mulți oameni în conducerea Direcțiilor deconcentrate Mulți oameni în linia a doua și a treia, în structurile de conducere ale statului. PNL-ul vorbește mult și nu reușește să coaguleze nimic în jurul său. Uitați-vă la Giurgiu. PSD-ul are Prefectă! Luați deconcentratele… Mie nu-mi este teamă de Bădălău ca persoană…În schimb are sub el o întreagă structură  care îi stă la dispoziție. Numai faptul că alegerile sunt organizate de prefect , care face politica PSD-ului la Giurgiu,  și este de ajuns…

Rep: Se vorbea despre o evaluare a prefecților , în urma căreia vor rămâne pe posturi doar cei cu valențe reale pentru această funcție…

M.A: Alea-s povești de spus la televizor . Cine a evaluat pe cine? Când domnii miniștri n-au învățat încă drumul la Minister, ce pretenții aveți în acest sens? V-am mai spus, asta e povestea cu Guvernul tehnocrat. Uitați-vă la cât de stângaci sunt…Îmi pare rău de premier care este un om foarte bine pregătit. Eu sunt convins de bunele lui intenții  , de buna sa expertiză, dar să vedem ce rezultate va avea…Degeaba și-a asumat acest important rol atâta timp cât miniștri sunt tehnocrați, iar secretarii de stat, directorii și directorașii răspund la comandă politică. Eu știu foarte bine cum funcționează un minister. Dacă dai peste un director care are ordin să nu semneze , nu semnează…Ba îți mai bagă și tot felul de fitile că e ilegal, că Legea spune asta…și îi mai bagă în vrie și pe cei din subordinea lui. Face în așa fel încât să nu mai funcționeze tot ministerul. Îți ajunge să ai 2-3 directorași din ăștia și ești terminat. Nouă însă ne place să ne mințim, să ne amăgim. Asta ne este soarta. Am dorit aplicată o idee bună,  dar cu cine? Repet , dl. Cioloș este un om deosebit, extrem de pregătit, dar mi-e teamă, din cauza motivelor pe care vi le-am expus, că va eșua lamentabil! În acest moment în niciun minister nu funcționează nimic. Dacă doriți vă spun și cine conduce de fapt fiecare dintre ministere.Ministrul în sine este doar un lider formal, în timp ce adevărații conducători sunt politici, toți! Ăia conduc ministerul , în ăia au încredere toți ceilalți directori. Ei știu toate ițele, toate mecanismele …Ei se duc la întrevederile de taină,  unde se sfătuiesc între ei. Actualii miniștri stau  undeva, într-un turn de fildeș , de unde privesc ce se întâmplă în Ministerul lor. Și cam atât. Mi-este teamă că prizonierul acestei deloc confortabile posturi va deveni și dl. Cioloș.

Rep: Veți vota o aventuală moțiune de cenzură în cazul în care Guvernul va încerca să impună alegerea primarilor în două tururi de scrutin?

M.A: Nu. Eu sunt de acord cu alegereaa primarilor și a președinților de Consiliu județean din două tururi de scrutin. Nu voi vota o moțiune de cenzură de acest gen. Eu încurajez chiar și în cadrul partidului din care fac parte,  această idee, a celor două tururi de scrutin. Așa este normal, așa se întâmplă în toată lumea. Gândiți-vă că președintele Consilului județean este un om foarte important pentru județul lui. Este ordonator de credite, semnează și împarte bani. Indiferent ce îmi va cere UNPR-ul eu nu voi vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, din cauza acestor lucruri . S-a tot vorbit despre legalitatea acestei forme… Comisia de la Veneția recomandă să nu se facă...Deci e o chestiune de recomandare…De obicei orice modificare care se face spre binele cetățeanului, ce întărește ideea de democrație,pentru  o reprezentativitate mult mai largă este binevenită, la orice oră. Eu sunt convins că și d-stră credeți că ce mai bună alegere a primarului este cea din două tururi. Dacă veți întreba strada veți constata că mai mult de 80% dintre cetățeni sunt pentru acest tip de alegeri.

Rep: Dar cum s-a ajuns la această versiune, dintr-un sigur tur, domnule deputat?

M.A: Știți cine a fost promotorul acestei idei în PNL? Vasile Blaga, care acum văd că se ascunde și tot evită să facă declarații în acest sens . Scopul lui de atunci  a fost următorul: PDL-ul avea foarte mulți primari în funcție și îi avantaja direct acest lucru. Și-a dorit să-și mențină astfel numărul de primari la alegerile din 2012, în condițiile în care măsurile PDL au fost nepopulare. Toată lumea știe că Guvernul Boc a luat măsuri antipopulare. Asta a fost rațiunea. În acest fel a dorit să-și conserve acest număr de primari, ca aceștia să rămână lângă PDL și în felul ăsta să obțină un anumit procent electoral în România. Totuși Blaga a avut decența să tacă din gură , lăsând-o pe d-na Gorghiu să iasă în față. Repet, cel care a promovat această idee în România este Vasile Blaga!

Rep: Am înțeles că  zile acestea, la Brașov, UNPR-ul va lua marile decizii în perspectiva apropiatelor alegeri din vară. Ce ne puteți spune despre asta?

M.A:  Da este vorba despre o întâlnirecare va dura de joi până duminică, la Brașov, la Hotel ARO.   În proporție de 95% acolo se va decide că vom merge singuri la alegeri…Nu că vrem noi ci pentru că nu ne mai vrea PSD-ul , căci noi suntem la mâna social democraților.  Că mie îmi convine această opțiune asta este altceva. În UNPR au existat două curente: unul care și-a doritt să meargă singur la alegri și celălat care a dorit să fie la pulpana PSD-ului.  Am spus-o întodeauna că Dragnea o va trage UNPR-ului și că ei vor fi primii care vor dori să iasă din această alianță. Și iată că așa s-a întâmplat. Nu noi hotărâm, ci ei. Noi doar vom accepta ce decid ei. Din păcate generalul Oprea șine în primul rând la omoare și la cuvântul dat. El spune că dacă ei vor dori să iasă nu avem ce face, ne ducem steagul , dar noi nu trebuie să ne călcăm cuvântul…Asta este deviza domnului general Oprea.

Rep: În concluzie veți candida la funcția de președinte al CJ Giurgiu. Întrebarea este din partea cui?

M.A: Eu cred că din partea UNPR-ului! Dar nu este exclusă nicio variantă de lucru. V-am spus sunt trei tabere: PNL, PSD și o altă tabără, vom vedea care este aia.

Rep: Ce candidați surpriză pregătiți  la Giurgiu? Se amintea numele câtorva politicieni în ultima întrevedere cu președintele UNPR Giurgiu, deputatul Viorel Teodorescu care s-a arătat destul de discret. Ce ne puteți spune în acest sens? 

M.A: Nu,  deocamdată nu am discutat cu nimeni important. Trodorescu este discret pentru că așa i-am cerut eu să fie. S-au vehiculat niște nume…Noruț Stănișteanu, Cezar Măgureanu, dar nu a existat nicio tentativă în acest sens până acum. Echipa am să o fac eu . N-o fac eu, poate să concureze cine vrea! Am deocamdată totală libertate de decizie la nivelul UNPR Giurgiu. Mi-am asumat-o din prima…Echipa este deja alcătuită. Cui îi place cu mine bine…cine nu….

(Florian TINCU)