Deținuții ar putea face pușcărie la domiciliu.  Cum vor fi supravegheați și cine beneficiază de asta…

0
203

Două proiecte legislative, datorită cărora mai multe categorii de deținuți vor putea să își execute pedepsele la domiciliu, au fost adoptate marți de Senat.

Măsuri importante pentru sistemul penitenciarelor din România care a denunțat în mai multe rânduri faptul că este suprapopulat. Lucrătorii din Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu , la rândul lor,  dacă  acest proiect va fi aprobat,  ar putea să își simplifice, în oarecare măsură, activitatea…

Astfel, un deținut care a primit o pedeapsă de cel mult 7 ani de închisoare o poate executa la domiciliu, fiind supravegheat prin intermediul unei brățări electronice.

Cele două proiecte legislative au fost inițiate de senatoarea PNL Alina Gorghiu și prevăd următoarele:

– pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

– infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

– infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

– în raport cu persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apăreciază că executarea la domiciliul a pedepsei închisorii este suficientă.

Pe de altă parte, cei care s-au sustras de la urmărirea penală, cei care au comis infracțiuni împotriva vieții, corupții, traficanții de persoane sau de minori, hackerii sau traficanții de droguri nu își vor putea executa pedepsele la domiciliu.

Totodată, condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să presteze muncă în folosul comunităţii.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

(Jurnal)