Deși unii dintre crescători spun că prețul la carnea de miel a rămas același de anul trecut, cumpărătorii spun altceva… Prețul la Giurgiu…!

0
1973

Duminică sunt Floriile și doar peste o săptămână, creștin ortodocșii vor sărbători Paștele. Iată de ce déjà mulți au cumpărat carnea de miel pentru preparatele ce vor fi pregătite pentru masa de după noaptea de Înviere: ciorba, drobul și friptura de miel!

Comparativ cu anul trecut, prețul cărnii ide miel a crescut cu aproximativ 20%. Astfel, dacă anul trecut, în supermarketuri, prețul unui kilogram de carne de miel începea de la 25-30 de lei, acum nu mai găsiți sub 35 lei/kg.

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește prețul cărnii de miel la producătorii locali. Anul trecut, kilogramul de carne de miel se vindea începând de la 20 lei, în timp ce pentru anul acesta prețul pentru un kilogram începe de la 25-30 lei, asta și în funcție de cum te înțelegi cu vânzătorul și câte kilograme ești dispus să cumperi…

În marile marketuri din țară, carnea de miel se vinde cu 50-60 și chiar 65 de lei/kg, mai sump cu circa 35% decât anul trecut! Dar hai să vedem câteva prețuri din supermarketuri:

Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg,

Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg,

Kaufland – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel (Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g).

Lidl – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel (organe de miel, pentru drob- 64,9 lei/kg) în timp ce capul mielului este 19, 90 lei/kg.

Un crescător de oi, membru al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine declara zilele trecute, în mediul on line, că prețul cărnii de miel, la producător, nu s-a scumpit, fiind ca și anul trecut, tot 35 de lei/kg.

De menționat că în piețe, carnea de ovine se vinde mai ieftin, prețurile fiind cuprinse între 30 și 45 de lei/kg.

La Giurgiu preţul cărnii de miel este, în medie, 25 de lei kilogramul, dacă îl iei întreg. Deși se spune că Giurgiu este un oraș sărac cu oameni bogați, am văzut în Piața Centrală pensionari care se plângeau că anul acesta nu-și vor permite mai mult de o pulpă și câteva organe pentru drob. Nu neapărat din cauza prețului kilogramului de miel, souneau ei, ci mai degrabă din cauza exploziei prețurilor la toate celelalte produse ce sunt necesare pregătirii mesei din această sărbătoare, începând cu borșul, leușteanul, ceapa verde sau salata…

Pentru că pe lângă friptura de miel mai trebuie să faci și o ciorbă, să pui și câteva ouă înroșite pe masă, o bucățică de drob și  câteva felii de cozonac, iar toate astea costă destui bani, iar facturile la apă, curent, întreținere și căldură nu pot fi amânate.

Așa că, o parte dintre concetățenii noștri, mai ales pensionarii, vor trebui și anul acesta să se mulțumească, oftând, cu puțin, cerând Bunului Dumnezeu Sanătate, că după cum constatăm, conform sintagmei, Sănătatea e mult mai scumpă decât toate!

(Jurnal)