Deși tarabele din Piața Centrală sunt pline de mărțișoare , cei mai mulți dintre cumpărători se mulțumesc cu câte un șnur simbolic, de legat la încheietura mâinii!

0
129

DSC00543
Ca în fiecare an, în preajma zilelor de 1 și 8 Martie, tarabele din Piața Centrală din Giurgiu sunt ”invadate” de simbolurile mult-așteptatei primăveri – mărțișoarele, asezonate cu tot felul de cadouri surpriză. 

Paleta foarte largă a acestor ”produse” de sezon,  i-a determinat însă pe comercianți să practice prețuri rezonabile, asemănătoare cu cele de anul trecut. Astfel, giurgiuvenii pot opta de la tradiționalele mărțișoare cu șnurul împletit din fire albe și roșii, simbolizând un coșar, un trifoi sau o potcoavă (preț- 0,50 de bani / 1 leu), până la bijuterii, unele chiar împodobite cu pietre naturale, cum ar fi ametist sau onix, și obiecte decorative confecționate din ipsos sau lut (preț- 20 de lei).

DSC00545

DSC00544

Comercianții ne-au declarat că nu sunt  mulțumiți de vânzări, majoritatea giurgiuvenilor preferând mai degrabă doar să admire mărțișoarele, fără însă a le și achiziționa.

În ceea ce privește locul de proveniență al mărțișoarelor, ni s-a spus că o parte dintre acestea sunt importate din China – țara ”chilipirurilor”, iar altele sunt comandate de la depozitele de specialitate din București.

DSC00542

 La rândul lor, cumpărătorii ne-au spus că deși, de la an la an, mărțișoarele capătă un aspect tot mai atractiv și prețul lor este acceptabil, nu se ”îndură” să  cumpere mai mult decât ceva simbolic, cum ar fi o  ”brățărică” împletită, care să le aducă noroc și spor în casă.

DSC00546

 

(Teodora Nicolae)