În 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană la copiii de până  în 5 ani. în ianuarie 2013, România a a fost statul care a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europă. Deși  în cadrul campaniei ”Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie a marcat săptămâna europeana a Vaccinării, desfășurată  în perioada 22-27 aprilie,  la Giurgiu nu s-a spus o vorbă despre acest eveniment .

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numai într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.  Societatea Română de Pediatrie atrage atenția, că rata de vaccinare a copiilor în România este sub recomandările internationale!. în concordanță cu recomandările Organizatiei Mondiale a Sănătății, Societatea Română de Pediatrie subliniază că vaccinarea copiilor rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecțioase.  La nivel mondial, vaccinarea salveaza peste 3 milioane de vieti in fiecare an.

În contextul în care in România incidentț bolilor prevenibile este în crestere, specialiștii pediatri reamintesc părinților că vaccinarea poate juca un rol decisiv în sănătatea și dezvoltarea copiilor.
Vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul National de Imunizare, cu exceptia celui făcut direct în maternitate, ajungand în 2011 la valori îngrijorătoare”.

Societatea Romana de Pediatrie, alaturi de Organizatia Mondiala a Sanatatii, subliniaza ca bolile eradicate (cum este poliomielita in Europa) ori epidemiile ar putea reveni daca schemele de vaccinare se intrerup sau raman incomplete. Totodata, în timp ce acoperirea vaccinală în Romania este în scadere, incidența bolilor prevenibile înregistreaza creșteri alarmante. În 2012-2013 Romania a înregistrat cea mai ridicată rată de incidență a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană. 
De asemenea, România ocupă locul 2 în Europa privind incidența rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenita prin vaccinare, depășind de peste 7 ori rata medie europeană.  In ianuarie 2013, Romania a inregistrat cele mai multe cazuri de pojar din intreaga Europa.

Romania se afla pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive și deseori cutanate aglomerează tot mai tare  cabinetele de specialitate și spitalele, în sezonul rece, cu riscuri majore de intercontaminare.   Până recent România avea o tradiție de succes în ce privește vaccinarea, cu rate de acoperire ce depășeau 95%. Din păcate lipsa de informare a populației cât și interesul major pentru această problemă se manifestă tot mai des,  ca și în cazul săptămânii vaccinării despre care la Giurgiu nu a fost informată nici măcar presa! (Jurnal)

1 COMENTARIU

  1. Perioadele s-au suprapus … Cum era sa se strice o mega sarbatoare : Zilele orasului … Si daca mai mor acolo , niste copii de oameni simpli fara posibilitati materiale , ce ? Ati vazut ce „vedete” au venit in oras ? Si ce artificii ? Ce n-ati vazut este nota de plata .

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.