declaratie-politica-Liliana-ciobanu-2

Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, s-a adresat, printr-o interpelare parlamentară, preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, căruia i-a prezentat îngrijorarea românilor cu privire la creşterea valorii poliţelor RCA.

Românii posesori de autoturisme, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, sunt bulversaţi din cauza ultimelor informaţii prezentate în mass media privind creşterea exponenţială a poliţelor RCA începând de anul viitor. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au anunţat public faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2016, România va trebui să aplice Directiva 2009/138/CE, cunoscută şi sub numele Solvency II, destinată tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro”, a arătat parlamentarul giurgiuvean în documentul oficial trimis conducerii ASF.

Liliana Ciobanu a mai precizat că implementarea acestei Directive europene ar putea avea ca efect direct şi imediat o creştere substanţială a tarifelor RCA. „Motivaţia principală ar fi falimentul iminent a majorităţii societăţilor mici şi mijlocii de transport rutier autohtone, ceea ce ar determina creşterea asigurării obligatorii la o valoare care poate depăşi 1.000 de euro anual pentru un autoturism Dacia Logan!”, a concluzionat deputatul PSRO

       Având în vedere îngrijorarea justificată a populaţiei, Liliana Ciobanu i-a cerut lui Mişu Negriţoiu să răspundă la următoarele întrebări: „1. Aţi efectuat o analiză a notificărilor transportatorilor care să demonstreze necesitatea majorării poliţelor RCA începând de anul viitor? 2. În ce mod poate influenţa UNTRR stabilirea valorilor asigurărilor obligatorii pentru 2016? 3. Când veţi lua o decizie finală în acest caz şi care sunt previziunile ASF referitoare la cuantumul acestor asigurări ale vehiculelor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice?

       Consider, în asentimentul giurgiuvenilor şi al românilor, că nu este normal ca poliţele RCA să crească în asemenea mod aşa cum s-a vehiculat. Infrastructura este la pământ, autostrăzile României sunt în minus faţă de anul trecut, dar românii sunt puşi să plătească biruri tot mai mari. Am cerut ASF să nu majoreze valoarea RCA pentru anul viitor, deoarece gradul de suportabilitate al oamenilor este din ce în ce mai scăzut referitor la costul vieţii de zi cu zi!”, a subliniat deputatul Liliana Ciobanu.

 (Biroul de Presă al deputatului PSRO de Giurgiu Liliana CIOBANU, 25 noiembrie 2015)