Liliana-CiobanuConform unui comunicat primit la redacție, aflăm că Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, i-a solicitat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, să soluţioneze situaţia incredibilă a fermierilor obligaţi să returneze banii obţinuţi din cauza disfuncţionalităţilor din activitatea AFIR. Iată mai jos care a fost textul interpelării: 

Vă supun atenţiei situaţia anormală în care se află mii de fermieri din România, obligaţi să returneze sume importante de bani în urma unor greşeli din partea instituţiilor statului, aflate în subordinea Ministerului pe care îl conduceţi. Astfel, la sfârşitul anului trecut, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, AFIR, din cadrul MADR a pus în consultare publică un ghid de prevenire a neregulilor survenite în accesarea fondurilor europene. Acesta se dorea a fi un ghid pentru programele europene acordate în perioada de referinţă 2014-2020, însă în mod paradoxal, reprezentanţii AFIR au decis să îl pună în aplicare …retroactiv! Efectele acestei măsuri sunt dezastruoase pentru mii de agricultori din toată ţara, evident şi din Giurgiu, care suporta acum consecinţele punerii în practică a acestui ghid după bunul plac al celor de la AFIR”, a subliniat parlamentarul giurgiuvean, în documentul oficial adresat conducerii MADR.

„Acest fapt incredibil, a continuat Liliana Ciobanu, este bine cunoscut de toţi responsabilii din agricultură, inclusiv de dvs., domnule ministru, de conducerea AFIR, şi toată lumea este de acord că ceea ce s-a petrecut constituie o aberaţie fără margini. În acelaşi timp însă, nimeni nu ia nicio măsură pentru a-i ajuta pe aceşti „beneficiari” ai fondurilor europene care au accesat finanţări pe programele deja încheiate în anul 2014,  dar controlate şi verificate la sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016.”

Deputatul PSRO a menţionat că pe această temă au avut loc discuţii şi întâlniri repetate la MADR, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, la AFIR, dar soluţia pentru aceşti oameni se lasă încă aşteptată. „Oamenii s-au săturat deja de trenarea situaţiei şi de aruncarea vinei de la o instituţie la alta! Unii susţin că ghidul respectiv a fost impus de UE, alţii că au fost efectuate anumite corecţii pe aceste fonduri europene, iar ponoasele şi sumele respective trebuiau plătite, aşa cum se întâmplă deseori în România, tot de cei care muncesc. Concluzia tristă este aceea că fermierilor care au „beneficiat” de sumele respective li se cer acum să returneze banii, respectiv exact la sfârşitul implementării proiectului, adică după ce s-au îndatorat la bănci, cu gajuri considerabile, după ce au plătit ani de zile taxe şi impozite la stat, după ce au creat locuri de muncă, plus valoare şi dezvoltare economică! Dramatic este că oamenilor li se cer banii înapoi după ce au fost „urmăriţi” pe toată perioada implementării programului amintit de reprezentanţii abilitaţi ai AFIR, care niciodată nu le-a spus fermierilor că ar putea apărea din senin diverse şi noi „condiţii artificiale”, şi, mai mult decât atât, plăţile de la Uniunea Europeană au fost făcute şi cu aprobarea lor …”, a mai arătat Liliana Ciobanu

Referitor la acest subiect stringent, parlamentarul PSRO i-a adresat ministrului Irimescu o serie de întrebări, în numele agricultorilor nemulţumiţi: „1. Ce vină au fermierii care au fost beneficiarii unor astfel de proiecte şi de ce nu au fost informaţi în timp util despre apariţia acestui ghid cu modificări esenţiale?; 2. Care este responsabilitatea şi răspunderea personalului AFIR în timpul verificării şi analizării corectei implementări a proiectelor?; 3. Pe ce criterii sunt numiţi directorii AFIR din filialele judeţene? Vă solicit să îmi puneţi la dispoziţie meseriile de bază ale acestora şi studiile absolvite!; 4. Cine este în opinia dvs. răspunzător de această situaţie paradoxală? Aţi dispus o anchetă la AFIR pentru stabilirea vinovăţiei şi pedepsirea celor care au greşit în cazul amintit?; 5. Având în vedere astfel de disfuncţionalităţi birocratice, cum încurajează MADR fermierii să mai acceseze fonduri europene?”. 

        „În consecinţă, la această oră mii de fermieri sunt disperaţi, nimeni nu le spune nimic, nimeni nu-i ajută cu nicio soluţie, şi pur şi simplu nu au de unde să înapoieze banii. Sunt deja foarte mulţi fermieri care au primit deja impunerile de a returna banii, unii dintre ei au apelat la instanţele de judecată, iar mulţi dintre ei au câştigat, fapt ce înseamnă alte prejudicii pentru statul român. Ministrul are datoria de onoare să rezolve aceste disfuncţionalităţi cauzate de oamenii din subordinea sa”, a concluzionat Liliana Ciobanu.

(Jurnal)