Deputatul PSRO Liliana Ciobanu: ”Fermierii români sunt obligaţi să returneze, retroactiv,  banii obţinuţi pe proiecte europene , din cauza AFIR…!”

1
137

Picture-003-300x2251-160x160

Un ultim comunicat de presă din partea deputatului Liliana Ciobanu , politicianul giurgiuvean îi acuză pe funcționarii care fac exces de zel născocind fel și fel de norme, legi sau ghiduri : Ce fac funcţionarii statului român …când stau degeaba? Inventează condiţii de sancţionare , într-un fel sau altul,  a celor care îi hrănesc şi le plătesc salarii substanţiale! Mă refer la acei funcţionari ai statului care dau dovadă de exces de zel şi, mai mult sau mai puţin voluntar, recurg la o serie de acţiuni la limita legii împotriva românilor oneşti, fără ca Uniunea Europeană să le ceară aşa ceva…

Concret, mă refer la ceea ce face Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, atunci când se ocupă de cu totul altceva decât misiunea sa. Oficialii statului român se plâng cu lacrimi amare, şi peste tot, că absorbţia fondurilor europene este la pământ, dar, în loc să găsim soluţii pentru redresarea situaţiei şi crearea condiţiilor optime pentru ca fermierii noştri să poată accesa banii europeni, AFIR găseşte mai nimerit să inventeze „condiţii artificiale” pentru acest lucru.

Ei bine, vreau să-i informez pe românii care încă mai cred în funcţionarea instituţiilor statului că, la sfârşitul anului trecut, AFIR a inventat un ghid de prevenire a neregulilor, intitulat, paradoxal, chiar „Crearea de condiţii artificiale” în accesarea fondurilor acordate prin PNDR… Numai folosirea cuvântului „artificial” în denumirea oficială a acestui ghid te duce cu gândul la ceva fals…Documentul a fost lansat şi în dezbatere publică, prin luna noiembrie 2015, însă după cum bine se ştie, în România nu toată lumea are acces la astfel de dezbateri. Grav este faptul că după apariţia acestui ghid, AFIR a şi început imediat să-l pună în aplicare, dar retroactiv şi fără a consulta beneficiarii, conform principiului păgubos „Aşa-i la români!”… În aceste condiţii, bieţii fermieri care au obţinut anterior proiecte de finanţare prin programele desfăşurate de PNDR în perioada 2007-2014, s-au trezit peste noapte şi fără somaţie că sunt buni de plată şi trebuie să returneze banii primiţi pentru proiectele deja finalizate!

Trebuie să menţionez că beneficiarii câştigători ai unor asemenea proiecte sunt „urmăriţi” pas cu pas de reprezentanţii AFIR, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă şi calitatea de îndrumători, nu doar de autoritate de verificare şi control. În România însă ne controlăm toată lumea pe toată lumea, iar de muncit muncesc în continuare „fraierii”, iertaţi-mi expresia adevărată!

Aceste condiţii artificiale inventate de AFIR se traduc în felul următor. Spre exemplu, dacă un fermier şi-a cumpărat utilaje pentru agricultură, un tractor de pildă, acesta trebuie folosit exclusiv în scopul cumpărat! Mai concret, dacă omul foloseşte tractorul acela şi iarna, pentru deszăpezit, se numeşte „condiţie artificială” şi este nevoit să dea banii înapoi! Dacă două unităţi cu profil asemănător au sediul social în acelaşi spaţiu şi au lucrat cumva un bun între ele, trebuie să returneze, de asemenea, banii! Dacă cumva fermierul are vreun grad de rudenie cu un om căruia i-a făcut prestări servicii, iar este bai mare, să trebuie să ânapoieze banii! Şi alte multe aberaţii cuprinse în acest Ghid halucinant!

În final, ghiciţi cine este vinovat? Desigur, cel care munceşte! Adică fermierul ori producătorul care a muncit cu disperare, care îşi plăteşte corect taxele şi impozitele, care a decontat consultanţa, care şi-a respectat la sânge condiţiile impuse în contractul de finanţare, care a creat zeci, sute şi mii de locuri de muncă, după cum era prevăzut în proiect, care a generat creştere economică şi plus valoare României!

Pe această temă au avut loc deja mai multe discuţii şi dezbateri, atât la MADR, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, cât şi la AFIR, dar soluţia pentru aceşti oameni se lasă încă aşteptată. Oamenii s-au săturat deja de trenarea situaţiei şi de aruncarea vinei de la o instituţie la alta! Unii susţin că ghidul respectiv a fost impus de UE, alţii că au fost efectuate anumite corecţii pe aceste fonduri europene, iar ponoasele şi sumele respective trebuiau plătite, aşa cum se întâmplă deseori în România, tot de cei care muncesc. Concluzia tristă este aceea că fermierilor care au „beneficiat” de sumele respective li se cer acum să returneze banii, respectiv exact la sfârşitul implementării proiectului, adică după ce s-au îndatorat la bănci, cu gajuri considerabile, după ce au plătit ani de zile taxe şi impozite la stat, după ce au creat locuri de muncă, plus valoare şi dezvoltare economică! Dramatic este că oamenilor li se cer banii înapoi după ce au fost „urmăriţi” pe toată perioada implementării programului amintit de reprezentanţii abilitaţi ai AFIR, care niciodată nu le-a spus fermierilor că ar putea apărea din senin diverse şi noi „condiţii artificiale”, şi, mai mult decât atât, plăţile de la Uniunea Europeană au fost făcute şi cu aprobarea lor …

În finalul comunicatului, deputatul concluzionează: În consecinţă, la această oră mii de fermieri sunt disperaţi, nimeni nu le spune nimic, nimeni nu-i ajută cu nicio soluţie, şi pur şi simplu nu au de unde să înapoieze banii. Sunt deja foarte mulţi fermieri care au primit deja impunerile de a returna banii, unii dintre ei au apelat la instanţele de judecată, iar mulţi dintre ei au câştigat, fapt ce înseamnă alte prejudicii pentru statul român.

 (Jurnal)

1 COMENTARIU