Deputatul PSRO Liliana Ciobanu cere modificări legislative în scopul recuperării prejudiciilor aduse statului prin activităţi ilicite

0
171

liliana1Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, i-a solicitat ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, printr-o interpelare parlamentară, modificarea Legii 115/1996 şi recuperarea prejudiciilor aduse statului prin activităţi de ordin infracţional.

„Este din ce în ce mai evident faptul că Legea nr.115/16 octombrie 1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere este un act normativ depăşit, iar viabilitatea sa nu îţi mai produce efectele iniţiale. Acest aspect este tot mai preocupant, atât pentru societatea civilă, cât şi pentru oamenii care s-au pronunţat pentru instalarea Guvernului de tehnocraţi din care şi dvs. faceţi parte”, a argumentat parlamentarul giurgiuvean.

Liliana Ciobanu a mai amintit că, practic, „în orice colţ al României se vorbeşte despre faptul că întregul eşafod al luptei anticorupţie din ţară este ineficient atât timp cât sumele spoliate din bugetul naţional pentru care au fost trimişi în judecată, condamnaţi, arestaţi şi încarceraţi o serie de oameni influenţi din viaţa politică şi din vecinătatea sa nu sunt recuperate de către statul român”. „În logica românilor, a continuat deputatul PSRO, bătălia anticorupţie este aproape degeaba, cât timp aceste personaje care au jefuit România de milioane de euro îşi ispăşesc o prea mică parte din pedeapsă, după care ies, bine merci, revenind în libertate fără a le fi atinse averile incomensurabile demonstrate ca fiind obţinute fraudulos”.

În finalul documentului oficial trimis conducerii Ministerului Justiţiei, parlamentarul PSRO a cerut răspuns ministrului Prună la următoarele întrebări: „1. Ce modificări intenţionează să demareze Ministerul Justiţiei în scopul funcţionării Legii 115/1996, în aşa fel încât averile ilicite să fie recuperate de statul român?; 2. Care este situaţia sumelor de bani demonstrate în baza unor sentinţe definitive ale instanţelor judecătoreşti că au fost furate din bugetul de stat începând din 1990 încoace?; 3. Câţi din banii demonstraţi a fi furaţi în detrimentul României au fost recuperaţi de stat?”

Într-o ţară care funcţionează pe principiile democraţiei, echităţii şi transparenţei, statul ar trebui să ocrotească veniturile şi economiile provenite din muncă. Consider că şi în societatea noastră veniturile obţinute trebuie să fie în concordanţă cu munca depusă, deoarece acumularea de bunuri din venituri neprovenite din muncă este de natură a transforma proprietatea personală într-un instrument de exploatare a muncii altora sau de speculă”, a conchis deputatul Liliana Ciobanu.
(Biroul de Presă PSRO Giurgiu)