*Află ce perspective se întrevăd în proiecția bugetară a anului viitor și ce șanse de dezvoltare vor avea IMM-urile

În cadrul conferinței de presă a Organizației municipale PSD Giurgiu de joi, 21 noiembrie, deputatul Nicolae Florian a analizat amănunțit câteva teme de interes național și local. Referindu-se la recenta asumare guvernamentală a Legii descentralizării, deputatul social democrat Nicolae Florian a declarat,  printre altele: „Prin această lege Guvernul USL și-a asumat răspunderea transferării către autoritățile locale a unor instituții de stat din domeniile: sănătate, agricultură, mediu, muncă și protecție socială, tineret și sport, cultură, economie și sport. Din domeniul sănătății vor trece de la stat la autoritățile județene: Direcția Județeană de Sănătate Publică; Centrele județene de aparatură medicală; Centrele de diagnostic și tratament; Centrele medicale și ambulatorii de specialitate. De la agricultură vor trece la Consiliile județene: Direcția Județeană pentru Agricultură; Oficiile de studii pedologice și agrochimice; și Casele agronomului. Agenția pentru Protecția Mediului; Agenția Județeană pentru Pescuit și Acvacultură; Agenția Județeană pentru Prestații Sociale; Direcția Județeană pentru Tineret și Sport; Taberele școlare și centrele de agrement; Cluburile sportive; și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu vor trece și ele din subordinea ministerelor de resort în subordinea autorităților locale, începând cu 2014. Din domeniul educației se vor transfera către Consiliile județene: Organizarea rețelei școlare de învățământ preuniversitar și profesional; Palaturile și cluburile copiilor și Cluburile sportive școlare. Rămân în continuare nedescentralizate, a subliniat deputatul Nicolae Florian, Poliția; Agențiile de Prestații Sociale; porturile și cinematografele. Prin această măsură care aduce mai aproape de cetățeni decizia, circa 14.000 de salariați vor fi preluați de la ministere de către instituțiile care intră în subordinea autorităților locale. Toate angajările în noile structuri se vor face doar pe bază de concurs. „Prin asumarea răspunderii guvernamentale asupra Legeii descentralizării USL demonstrează, încă o dată, că pune în practică o promisiune electorală. Noua lege nu este făcută pentru actualii aleși, ci pentru a fi valabilă foarte mulți ani. La baza acestei legi stau principii ce au fost supuse unor ample dezbateri publice. Legea aduce mai multe surse financiare autorităților locale, reduce birocrația, scurtează drumul cetățeanului până la factorul de decizie, aprobările se iau mai ușor,  și se reduc structurile care funcționau paralel prin instituțiile deconcentrate. În același timp se responsabilizează cheltuirea banilor publici, iar odată cu începerea noului exercițiu financiar al UE 2014-2020 se oferă autorităților locale mai multe șanse de atragere a fondurilor europene”, a precizat deputatul Nicolae Florian.

Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului Asigurărilor de Sociale pe 2014, care vor intra în dezbatere parlamentară în perioada 4-6 decembrie, a fost un alt subiect analizat pe larg de deputatul social democrat. „Obiectivele politicii bugetare pe 2013 au fost atinse. Guvernul USL a stimulat economia înregistrându-se creșterea economică pe primele 9 luni. În acest an s-au plătit 2,6 miliarde de lei arierate; au crescut salariile bugetarilor; a crescut salariul minim pe economie și venitul minim garantat; au crescut pensiile, a scăzut inflația, ca și deficitul bugetar. În proiecția bugetară pe 2014, a declarat Nicolae Florian, se propune printre altele: alocarea a 47 miliarde de lei pentru salarii; 10 miliaarde de lei pentru plata salariilor profesorilor; 7 miliarde de lei pentru plata salariilor cadrelor medicale; 52 de miliarde lei pentru plata pensiilor; 40 miliarde pentru investiții; 6 miliarde pentru subvenții în agricultură; acordarea unei burse lunare de 150 de euro neimpozabili pentru medicii și rezidenți etc.

Sprijin pentru dezvoltarea economică

Tot în 2014 Guvernul USL va începe și acțiunea de promovare a programelor europene pentru tineri; stimularea creșterii economice prin investiții și stimularea mediului de afaceri pentru IMM-uri și a producătorilor agricoli. Salariul minim pe economie se prognozează a crește cu 12,5%, TVA-ul se va menține la aceleași nivele ca acum, iar CAS-ul se preconizează să scadă din semestrul doi”. Guvernul USL va sprijini foarte mult dezvoltarea IMM-urilor, prin acordarea Creditelor de minimis și, va lansa Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, care prevede acordarea unei linii de capital de lucru garantat 50% de stat, pentru 24 de luni, în valoare de 50 mii lei. Sprijinul pentru IMM-uri se va acorda prin noua lege ce va fi operațională de la jumătatea lunii ianuarie, înscrierile pentru credite se vor face on line timp de 10 zile calendaristice. Valoarea maximă a unui Credit minimis va fi de 100.000 de euro, iar punctajul minim necesar obținerii unei finanțări va fi de 60 de puncte, a mai specificat Nicolae Florian. Deputatul social democrat s-a referit și la recenta vizită a primului ministru al Republicii China în România, la Palatul Parlamentului unde a fost însoțit de o delegație de peste 300 de oameni de afaceri. „Pe 26 noiembrie va avea loc reuniunea primilor miniștri din țările UE și din statele non UE, la București, prilej de a se identifica noi oportunități de colaborare economică. Apoi România va participa la Forumul economic „China și țările din Europa Centrală și de Est”. Vor fi semnate între România și China mai multe acorduri bilaterale. O altă acțiune menită să contribuie la dezvoltarea economică a țării este și cea prin care se susțin proiectele UE prin implicarea Băncilor comerciale. Reuniunea va avea loc la București, iar după 28 noiembrie se vor organiza mai multe acțiuni specifice inclusiv pe Strategia Dunării. Toate aceste acțiuni, a conchis Nicolae Florian, vizează creșterea numărului locurilor de muncă. Alături de deputatul Nicolae Florian la conferința de presă a PSD Giurgiu a participat și economistul Gheorghe Ștubeanu care a făcut următorul anunț: „În fiecare zi de marți, de la orele 14.00, la sediul PSD, specialiștii social democrați vor acorda consultații gratuite tinerilor care doresc să înceapă o afacere”. Vicepreședintele Cristian Marciu a ținut să precizeze, printre altele, că toți consilierii PSD vor vota favorabil în Ședința ordinară a Consiliului Județean Giurgiu, de miercuri 27 noiembrie, toate proiectele de hotărâri privind acordarea unor sprijinuri și ajutoare finaciare unor persoane nevoiașe, dar și unor asociații care se ocupă de persooanele cu afecțiuni.

Heliade CĂLIN