Deputatul Marin Anton ne vorbeşte despre surprizele pregătite de UNPR la Giurgiu…

0
80

marin-anton-liviu-mafteiZilele trecute, într-un dialog telefonic stabilit cu deputatul giurgiuvean Marin Anton,  acesta a avut,  ca de fiecare dată, amabilitatea de a ne răspunde la o serie de întrebări legate de modificările apărute pe scena politică cât şi despre deciziile ce  l-au influenţat personal în ultimele săptămâni.

Reporter: De ce credeţi că unele site-uri au luat ca pe o surpriză candidatura d-stră la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu?

Marin Anton: Am înţeles că a fost un comunicat al UNPR-ului că voi candida la Consiliul Judeţean… Unii jurnalişti au catalogat acest gest ca fiind o noutate,  însă nu este o noutate…Cunoaşteţi foarte bine  intenţia mea exprimată  cu mai multe ocazii chiar şi în publicaţia d-stră. Vreau să candidez!  Este ultimul meu target politic! Reuşesc, bine, nu reuşesc ,  asta este viaţa… însă voi face totul să reuşesc!

Rep: Aţi luat la cunoştinţă probabil despre atacurile gratuite ale primarului comunei Prundu, Cătălin Corbea, care continuă să declare că d-stră vă aflaţi în spatele zecilor de plângeri penale ce I s-au făcut…Care este atitudinea d-stră în legătură cu acest lucru?

M.A: Nu  doresc să fac nicio declaraţie referitoare la afirmaţiile  făcute de Corbea Cătălin la adresa mea. Urez sănătate familiei şi copilului său. Priorităţile mele sunt de cu totul altă natură…

Rep: Ce ne puteţi spune despre întâlnirea recentă de la Braşov cu liderii celorlalte organizaţii din ţară?

M.A:  Am apreciat hotărârea partidului de a merge singuri la alegeri , însă vom  menţine o relaţie politică foarte aproape de PSD…Ţinem cont de fratele mai mare din punct de vedere al ideologiei… Răspunzând întrebării d-stră aş spune că ceea ce s-a întâmplat la Braşov trebuia să se întâmple mai demult, chiar cu un an mai înainte din punctul meu de vedere, însă niciodată nu este prea târziu. Numai aşa te poţi califica ca şi partid; mie personal îmi pare rău că nu se candidează uninominal la preşedenţia Consiliului Judeţean. Eu preferam candidatură uninominală şi în două tururi.  Dorinţa mea era  motivată de faptul că îmi doream ca  cei care participă în această competiţie să fie votaţi direct… să fie un concurs la vedere între trei proiecte politice:  ex-proiectul Bădălău sau cineva din partea PSD-ului,  proiectul Anton şi proiectul  lui Dumitru Beianu din partea PNL-ului. Preferam o astfel de competiţie, o  bătălie politică. Acum este un cadru mult mai general. Ştiţi foarte bine că se votează o listă.  Cert este că intru în cursa  pentru preşedenţia CJ şi sper să reuşesc…

Rep: Ce părere aveţi despre atitudinea contracandidatului Dumitru Beianu, în contextul încălcării de către acesta a criteriilor de integritate impuse de la Centrul PNL?

M. A: Poate fi un punct de atac în campania electorală  pe care ceilalţi candidaţi  să îl aducă în discuţie… Eu personal nu îl voi comenta nici acum şi nici în campania electorală…

Rep: Vreţi să ne spuneţi că în campania electorală dumneavoastră nu veţi recurge la atacuri, ci veţi miza pe o cu totul altă strategie?

M.A: Da! Vreau să ne prezentăm proiectele noastre cetăţenilor, să avem discuţii  constructive care să vizeze probleme reale, într-un climat civilizat, de calm şi respect. Eu văd trei  echipe care îşi vor prezenta proiectele şi am convingerea că această abordare este în interesul giurgiuvenilor. Problema de integritate a d-lui Beianu este problema dumnealui. O va rezolva sau nu, oricum nu are nicio legătură cu ceea ce mă interesează pe mine. Eu îmi apreciez toţi contracandidaţii şi sunt nerăbdător să intru cu ei într-o confruntare electorală.

Rep: Din partea UNPR Giurgiu am mai putea să ne aşteptăm la o surpriză?  Se discută despre ” resuscitarea” lui Lucian Iliescu, în vederea obţinerii unor voturi… cât este adevărat şi  cât  nu în acest zvon?

M.A:  Din punctul meu de vedere Lucian Iliescu reprezintă ceva în Giurgiu. A fost şi va reprezenta ceva şi din punct de vedere  electoral, căci  o parte importantă a electoratului giurgiuvean îl preferă încă. El a rămas prezent în inimile multor giurgiuveni. Ştiţi bine că  a  fost votat de peste 10.000 de giurgiuveni  şi nu cred că electoratul fidel lui, îl va lăsa…  La acest moment există  o discuţie în privinţa sa…  El personal nu  mai vrea niciun fel de implicare însă eu mă bucur de ajutorul şi sprijinul lui în toată această campanie.  El nu mai doreşte o implicare directă, însă poate sprijini  un candidat şi va sprijini echipa mea. Pentru că este firesc să îmi  construiesc o echipă pentru a putea intra în cursa electorală.

Rep: Discutam în dialogul nostru anterior despre dorinţa electoratului de oameni noi în politică.  Există o negociere la acest moment, în acest sens, cu oameni noi?

M.A:  Vă mărturisesc că am  discutat cu reprezentantul ALDE, am avut de asemenea o discuţie cu domnul Beianu şi cu domnul Bădălău, dar şi cu foarte mulţi primari, cu oameni implicaţi în sfera politică. Ceva se conturează …În linii mari echipele sunt deja formate…La acest moment favorit este PSD-ul, însă vom vedea ce se va întâmpla până la final.  Este de analizat, de discutat … viaţa politică din România este extrem de tumultoasă şi evident   nici viaţa politică de la Giurgiu nu face excepţie de la asta …se pot întâmpla foarte multe lucruri pe parcurs.

Rep: Când credeţi că aţi putea să ne prezentaţi o listă completă a  echipei d-stră?

M.A: Aproape de momentul înscrierii oficiale. Vor fi probabil şi surprize… Ele  apar de multe ori pe ultima sută de metri…

Rep: Ce ne puteţi spune despre dezbaterea din Parlament, referitoare  la Legea electorală, la  alegerile  în două tururi de scrutin sau într-unul singur?

M.A: Cum ştiţi, propunerea PNL-ului a fost respinsă de la Senat .  Este clar că va fi tergiversată şi, aşa cum cunosc eu procedurile parlamentare şi ţinând cont de poziţia liderilor, atât de la Senat cât şi de la Camera Deputaţilor, cred că subiectul privind  alegerea în două tururi este încheiat. Nu se va mai lua în discuţie… Vom ajunge la alegeri şi propunerea legislativă nu va  intra în discuţie şi nu va mai apare  o decizie pe această propunere legislativă. Deşi pe mine m-ar fi avantajat alegerea  nominală a preşedintelui de CJ   în două tururi de scrutin…Dar asta este situaţia… asta este legea. O respectăm şi cu asta mergem mai departe…

Din punctul meu de vedere nu se  va mai întâmpla nimic… Vom alege primarii într-un singur tur şi alegerea  consilierilor judeţeni de asemenea, într-un singur tur,  din aceştia urmând a fi ales  apoi preşedintele  Consiliului Judeţean.  Legea a fost dată… Liberalii sau trezit mult prea târziu.  Au vrut să facă ceva mult prea târziu… De fapt, eu nici nu cred că au vrut să facă ceva… Personal cred  că susţinătorii din umbră ai  Guvernului tehnocrat sunt liberali. Dar  dacă ar fi vrut cu adevărat ceva în acest sens ar fi impus primului-ministru să emită o Ordonanţă de Urgenţă perfect constituţională. Chiar şi primul ministru ştie că populaţia doreşte alegeri în două tururi şi  din anul 2020 se va reveni la două tururi de scrutin şi la  alegerea preşedintelui nominal…

Florian TINCU