Liliana-Ciobanu

Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, i-a reclamat ministrului Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu, întârzierile nejustificate ale statului român în onorarea obligaţiilor financiare dispuse de hotărârile CEDO.

Iată cum sună comunicatul primit la redacție din partea deputatului giurgiuvean: „Vă supun atenţiei situaţia mai multor români care au câştigat procese împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), dar, cu toate acestea, nu au intrat încă în posesia compensaţiilor financiare cuvenite, deşi în unele cazuri au trecut câţiva ani de la emiterea sentinţelor. Unul dintre aceşti români la care statul, şi implicit Ministerul Finanţelor Publice, le este dator, se numeşte Constantin Daniel Ionel, beneficiarul unor drepturilor câştigate la CEDO”, a argumentat parlamentarul giurgiuvean în documentul trimis conducerii MFP.

De 6 ani statul român nu a dus la îndeplinire integral obligaţiile puse în sarcina sa de către CEDO, fapt constatat de către Parchet. Aşadar, persoanele din cadrul instituţiilor statului, în materie de punere în aplicare a executării hotărârilor CEDO, aveau obligaţia de a plăti soldul final înregistrat în extrasul de cont al trezoreriei operative centrale, banca plătitorului MFP. Am suportat o procedură greoaie la CEDO, de 7 ani, în care am câştigat aceste drepturi, dar se pare că nu a fost de ajuns, şi au mai trecut şase ani, timp în care am făcut toate demersurile necesare, legale, dar statul român refuză să achite debitul! Am apelat la forţa coercitivă a statului român, prin Ministerul Public, însă hăţişurile legislative au permis declinarea privind calitatea persoanei (făptuitorului) de la un parchet la altul, trecând astfel doi ani fără a se da o soluţie. PICCJ nu a cunoscut calitatea (funcţia procuror) agentului guvernamental, declinând plângerea penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, iar aceasta declinând apoi dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, ulterior la PCAB şi apoi din nou declinând dosarul penal înapoi la PICCJ. Aceasta fiind situaţia, solicit statului român şi MFP să intre în legalitate şi să achite beneficiarului soldul final din extrasul de cont. Am convingerea ca raţiunea domniilor voastre, cât şi documentele justificative,vor sta la baza rezolvării definitive a acestui caz, care încalcă grav dreptul internaţional”, a susţinut petentul.

Pentru a lămuri acest gen de situaţii, deputatul Liliana Ciobanu a formulat câteva întrebări la adresa ministrului de Finanţe, la care aşteaptă răspuns: „1. Ce răspuns îi daţi petentului, respectiv când îi veţi achita suma cuvenită câştigată la CEDO?; 2. Care este situaţia la nivel naţional a românilor care nu au intrat în posesia banilor cuveniţi din partea statului român după ce au obţinut câştig de cauză la CEDO?; 3. Ce datorii are de achitat în prezent statul român, prin MFP, beneficiarilor acestor procese?”.

 (Biroul de Presă al deputatului PSRO de Giurgiu Liliana CIOBANU – 29 martie 2016)

1 COMENTARIU

  1. Stimata doamna deputat eu as fi procedat altfel: as fi somat Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice, ca aceste sume ce se cuvin celor care au câstigat la CEDO, să fie plătite în totalitate de cei care le-au făcut nedreptatea, indiferent ce funcții ocupă, iar dacă nu mai sunt în viață acesti vinovați, statul român să asigure aceste sume. Este foarte corect așa. Cine provoacă suferință să plătească.