liliana-395x237

            Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare ar putea creşte cu aproximativ 100 de lei, de la 375 la 450 de lei, impactul bugetar fiind de 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi, printre care și deputatul giurgiuvean Liliana Ciobanu, şi un deputat UNPR.

        Proiectul, aflat în prezent în dezbatere publică în Senat, prevede și majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

        Astfel, acesta ar putea crește de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

        Totodată, persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ ar putea beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.

        În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat – se arată în expunerea de motive.

        Iniţiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi ajutorul de şomaj.

(Teodora NICOLAU)