Deputatul Alexandru ANDREI, secretarul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională, în vizită în Parlamentul Croaţiei

0
298

Timp de două zile, o delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională efectuează o vizită de cooperare parlamentară la Zagreb, la invitația omologilor din Saborul croat. Prima întâlnire a vizitei de la Zagreb a fost cea cu vicepreședintele forului legislativ din Croația, Željko Reiner. Printre subiectele discuțiilor purtate s-au numărat necesitatea îmbunătățirii cooperării parlamentare, importanța Inițiativei celor Trei Mări, posibilitatea susținerii unor teme de interes comun prin Trio-ul de Președinții RO-FI-HR ale Consiliului Uniunii Europene, precum și cooperarea pe linia apărării. Concluzia acestei discuții a fost că cele două țări au obiective comune în ceea ce privește securitatea regională și euro-atlantică și că intensificarea cooperării parlamentare între România și Croația este un factor important în stabilitatea celor două state. Cooperarea bilaterală și regională în domeniul apărării a fost principalul subiect al discuțiilor purtate cu omologii din Comisia de apărare a Parlamentului Croat, delegația gazdelor fiind condusă de președintele Comisiei, Igor Dragovan, la care a luat parte şi secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, Alexandru Andrei.
La scurt timp de la întoarcerea sa în ţară, acesta a postat pe contul său personal de socializare o scurtă trecere în revistă a activităţilor şi întâlnirilor din Croaţia.

„O altă întâlnire a delegației a fost cea cu președintele Comisiei pentru politică internă și securitate națională, Ranko Ostojić, fost ministru de interne în perioada 2011-2016. Ambele părți au căzut de acord asupra faptului că dialogul româno-croat în domeniul afacerilor interne se derulează la un nivel foarte bun, luând în considerare convergența principalelor obiective la nivel european, dar și cooperarea în plan bilateral.

La discuții a luat parte și Mihai Chirică, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar concluzia a fost că accesul României, Bulgariei și Croației la spațiul și instrumentele Schengen va contribui la îmbunătățirea securității spațiului european atunci când decizia ce vizează aderarea va fi deblocată politic.
Și tot în vizita de lucru din Croația ne-am întâlnit și cu membrii Grupului de prietenie cu România din cadrul Saborului, un prilej excelent de a dezbate problemele comunităților etnice din cele două state (cea croată din România, respectiv, cea română, din Croația). Atât delegația română, cât și cea croată, au subliniat necesitatea sprijinirii active a drepturilor minorităților și întărirea identității naționale a acestora,
a mai scris deputatul giurgiuvean.

(JGR)