Cu ceva timp în urmă (1 iulie 2017) cotidianul nostru scria despre cazul unui gardian din Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, care a fost agresat de către un deținut încarcerat pentru tâlhărie calificată, fiind condamnat la șase ani de închisoare. Pe fondul unor nemulțumiri mai vechi, pe care nu le-a adus la cunoștința nimănui, deținutul a amenințat atunci agentul supraveghetor, punându-i în zona gâtului o lamă de ras, BIC.
La doar câteva zile după acest incident grav, ce se putea termina tragic, în curtea de plimbare a închisorii un alt deținut a început să-l înjure și să-l amenințe pe agentul care-l supraveghea, încercând chiar să îi aplice o corecție fizică , fiind însă oprit de către ceilalți deținuți.
Autosesizându-se despre toate aceste aspecte din Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, parlamentarul giurgiuvean Alexandru Andrei, membru al Comisiei de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților s-a interesat imediat asupra cauzelor care au generat și generează astfel de evenimente neplăcute în penitenciarele din România. Constatările sale privind ultimele evenimente din Penitenciarul Giurgiu, deputatul Alexandru le-a adus la cunoștința forurilor superioare, membrilor Comisiei din care face parte.
După ce a vizitat personal Penitenciarul , analizând împreună cu conducerea închisorii condițiile de muncă ale angajaților de aici , riscurile la care sunt expuși aceștia, deputatul Alexandru Andrei a depus o interpelare, în luna septembrie, Ministrului Justiției, care are în subordine Autoritatea Națională a Penitenciarelor.
În acest document el a expus problemele existente la Giurgiu. În urma discuțiilor avute cu factorii decidenți de la București, reprezentanții Ministerului au trecut la măsuri imediate. În acest context , de mai bine de o săptămână Ministrul Justiției, Tudorel Toader a început să facă – după cum precizau cei de la Agerpres – vizite neanunțate la penitenciarele din România, folosind, adesea, mașina personală.
Totodată, Ministrul Toader a vorbit pentru prima dată explicit despre proiectele de construire a unor noi penitenciare. În concluzie putem spune că în mare parte toate aceste lucruri au fost declanșate în urma apelului făcut de către deputatul Alexandru Andrei, ce a semnalat marile probleme cu care se confruntă sistemul penitenciarelor din România.
Contactat la telefon deputatul ne spunea că interpelarea sa, înaintată Ministrului Toader, urmează a fi citită și dezbătută marți (3 octombrie) în Parlamentul României. El mai spunea că speră ca imediat după asta să se ia măsuri cât mai urgente în această direcție.
Situația angajaților este destul de gravă în sistemul de penitenciare , cel puțin la Giurgiu, acolo unde m-am implicat în mod direct , și unde cunosc destul de bine situația – ne declara deputatul Andrei Alexandru, într-o convorbire telefonică .
Este datoria mea de deputat de a rezolva problemele din această instituție . Cât mai urgent trebuie rezolvate problemele legate de numărul insuficient de personal, dotarea acestuia cu echipamente , dar mai ales condițiile de muncă de aici. Suntem răspunzători ca acești oameni să se întoarcă în siguranță , în fiecare seară acasă, iar pentru asta este nevoie ca ei să se afle în afara oricărui factor de rsic . În ceea ce privește personalul din Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Giurgiu, el se află la acest moment , mult sub standardele în vigoare.
Lucrurile se vor complica și mai mult odată cu darea în folosință a unei noi secții a Penitenciarului în care vor fi încarcerați circa 200 de deținuți. Pentru început eu voi susține suplimentarea numărului de agenți de pază, ceea ce va însemna un număr important de locuri de muncă, nou create pentru giurgiuveni – mai preciza Alexandru Andrei.
Aflați într-o viitoare ediție a publicației, în urma analizei deputatului giurgiuvean, cu ce alte probleme se confruntă Penitenciarul de la Giurgiu și ce dorește acesta să întreprindă pentru ca situația de aici să fie îmbunătățită.
(Florian TINCU)