AcasăActualitateDeputatul Alexandru Andrei continuă lupta pentru îmbunătățirea condițiilor angajaților din Penitenciarul...

Deputatul Alexandru Andrei continuă lupta pentru îmbunătățirea condițiilor angajaților din Penitenciarul Giurgiu. Vezi ce se va întâmpla marți, în acest sens…

Cu ceva timp în urmă (1 iulie 2017)  cotidianul nostru scria despre cazul unui gardian din Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, care a fost agresat  de către un deținut încarcerat pentru tâlhărie calificată, fiind condamnat la șase ani de închisoare. Pe fondul unor nemulțumiri mai vechi, pe care nu le-a adus la cunoștința nimănui, deținutul a amenințat atunci agentul supraveghetor, punându-i în zona gâtului  o lamă de ras, BIC.

 La doar câteva zile după acest incident grav, ce se putea termina tragic, în curtea de plimbare a închisorii un alt deținut a început să-l înjure și să-l amenințe pe agentul care-l supraveghea,  încercând chiar să îi aplice  o corecție fizică , fiind însă oprit de către ceilalți deținuți. 

Autosesizându-se  despre toate aceste aspecte din Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, parlamentarul giurgiuvean Alexandru Andrei, membru al Comisiei de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților s-a interesat imediat asupra cauzelor care au generat și generează astfel de evenimente neplăcute în penitenciarele din România. Constatările sale privind ultimele evenimente din Penitenciarul Giurgiu, deputatul  Alexandru  le-a adus la cunoștința forurilor superioare, membrilor Comisiei din care face parte.

 După ce a vizitat personal Penitenciarul ,  analizând împreună cu conducerea închisorii   condițiile de muncă ale  angajaților  de aici , riscurile la care sunt expuși aceștia, deputatul Alexandru Andrei a depus o interpelare, în luna septembrie, Ministrului Justiției, care are în subordine Autoritatea Națională a Penitenciarelor.

 În  acest document el a expus problemele existente la Giurgiu. În urma discuțiilor  avute cu factorii decidenți de la București, reprezentanții Ministerului au trecut la măsuri imediate. În acest context , de mai bine de o săptămână  Ministrul Justiției, Tudorel Toader a început  să facă – după cum precizau cei de la Agerpres –  vizite neanunțate la penitenciarele din România, folosind, adesea, mașina personală.

Totodată, Ministrul Toader a vorbit pentru prima dată explicit  despre proiectele de construire a unor noi penitenciare. În concluzie putem spune că în mare parte toate aceste lucruri au fost declanșate în urma  apelului făcut  de către deputatul Alexandru Andrei, ce a semnalat marile probleme cu care se confruntă sistemul penitenciarelor din România.

 Contactat la telefon deputatul  ne spunea că interpelarea sa, înaintată Ministrului Toader, urmează a fi citită și dezbătută marți (3 octombrie) în Parlamentul României. El mai spunea că  speră ca imediat după asta să se ia măsuri cât mai urgente în această direcție.

Situația angajaților este destul de gravă în sistemul de penitenciare , cel puțin la Giurgiu, acolo unde m-am implicat în mod direct , și unde cunosc destul de bine situația – ne declara  deputatul Andrei Alexandru, într-o convorbire telefonică .  

Este datoria mea de deputat de a rezolva problemele din această instituție . Cât mai urgent  trebuie rezolvate problemele legate de numărul insuficient de personal, dotarea acestuia cu echipamente , dar  mai ales condițiile de muncă de aici.  Suntem răspunzători ca acești oameni să se întoarcă în siguranță , în fiecare seară acasă,  iar pentru asta este nevoie ca ei să se afle în afara oricărui factor de rsic . În ceea ce privește personalul din Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Giurgiu, el se află la acest moment , mult sub standardele în vigoare.

Lucrurile se vor complica și mai mult odată cu darea în folosință a unei noi secții a Penitenciarului în care vor fi încarcerați circa 200 de deținuți. Pentru început  eu voi susține suplimentarea numărului de agenți de pază,  ceea ce va însemna un număr important de locuri de muncă, nou create pentru giurgiuveni –  mai preciza Alexandru Andrei.

Aflați într-o viitoare ediție a publicației,   în urma analizei deputatului giurgiuvean, cu ce alte probleme se confruntă Penitenciarul de la Giurgiu și ce dorește acesta să întreprindă pentru ca situația de aici să fie îmbunătățită.

(Florian TINCU)

 

 

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!