Jurnal Giurgiuvean

Deputat PNL, de Giurgiu, Gabriela HORGA: „Comisia Europeană propune ridicarea MCV pentru România!”

”Este un anunț important pentru România, după 15 ani în care țara noastră a fost monitorizată prin intermediul MCV (Mecanismul de cooperare și de verificare).

Comisia Europeană a anunțat că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pentru eficientizarea sistemului administrativ și judiciar, pe care și le-a asumat în cadrul MCV a momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător.

Printre reformele importante de care s-a ținut cont în ultimul raport MCV, discutat astăzi de Comisia Europeană, se numără legile justiției adoptate recent și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

Propunerea fomală de ridicare a MCV va fi înaintată atât Parlamentului European, cât și Consiliului UE.

Monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual de raportare privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

În cadrul vizitei pe care au efectuat-o recent la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Justiției Cătălin Predoiu au discutat cu oficialii europeni, inclusiv despre adoptarea noilor legi ale justiției.

A fost cu atât mai trist să vedem, din partea unor politicieni români, declarații demagogice pe această temă, contrazise în mod evident de recomandarea de astăzi a Comisiei Europene.

(Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)

Exit mobile version